Oljefondsjefen får rocke-refs på Linkedin: - Han prøver for hardt

Nicolai Tangens sosiale medier-strategi står i fare for å gå av hengslene, mener BI-professor. Men ekspertene er uenige om hva toppledere på sommerferie bør og ikke bør dele i sosiale medier.

Publisert / Oppdater

Ragnhild Aarø Njie
Ragnhild Aarø Njie Journalist

«Hei alle sammen, sommeren her her! Sjekk ut mine topp tre remix-låter som jeg har nytt i det siste (til naboenes misnøye)», skrev Nicolai Tangen daglig leder i Norges Bank Invest Management, på engelsk, på plattformen Linkedin i helga.

Sammen med lenker til tre låter på Spotify avsluttet Tangen innlegget med et foto av seg selv i solnedgangen og beskjeden «Rock on!». 

Peggy Brønn, professor ved institutt for kommunikasjon og kultur ved Handelshøyskolen BI, var synlig lite imponert over Oljefond-sjefens innlegg. 

«Ummmm... En leder som prøver å være «folkelig»?», kommenterte PR-professoren under Tangens innlegg.

- Hva er det du er skeptisk til? 

- Tangen kom til Norges Bank med erfaring fra å bygge sin personlig merkevare som filantrop og leder. En av dem som kommenterte under LinkedIn-innlegget skrev at innlegget viser at Tangen er en autentisk leder, en annen kommenterte at det viser Tangens menneskelige side. Jeg er enig i at han er menneskelig – om han er en autentisk leder er et annet spørsmål – og å putte musikksmaken sin på Linkedin er i hvert fall ikke bevis på det, sier Brønn til Kampanje. 

Hun sier at innlegget fremstår som et forsøk på å bli oppfattet som ektefølt, men at Tangen prøver for hardt. 

- Det virker som en del av en velorkestrert strategi for å bygge hans personlige merkevare som «en av folket», utdyper hun.

- Ikke riktig plattform

Brønn sier at dersom hun hadde vært kommunikasjonsdirektøren i Norges Bank, hadde hun krevd at de la en strategi for å bygge om Tangens merkevare på en god måte. 

- Det er her forvirringen kommer inn – burde en leder kunne dele akkurat hva de vil i sosiale medier, eller bør det være kontrollert og orkestrert, spør hun retorisk. 

- Hvor bommer Tangen?

- Jeg synes ikke at Linkedin er den riktige plattformen til å dele personlig informasjon i en spøkefull tone, i et forsøk på å få mer oppmerksomhet rundt seg selv. Da hadde hans egen Facebook-side, eller til og med Twitter, vært bedre. 

- Når det er sagt, så reagerer folk positivt på innlegget, og det virker som at de engasjerer seg, legger hun til.

Les også: Schibsted-sjefen angrer på kritikken av VGs Tangen-dekning

- Rolleblanding

Brønn mener en del av problemet med innlegget er rolleblanding mellom Tangen som privatperson, og som administerende direktør i Norges Bank. 

- Det kan fort gå av hengselene. Han er heldig med at han så langt treffer publikummet sitt, men et feilsteg og så «boom» – så tar han med seg Norges Bank ned. 

 - Hvilke feil bør topplederne unngå i sosiale medier?

- En administrerende direktør kan sette sin og organisasjonens merkevare i fare ved å være for personlig, ved å vanne ut ryktet, det de står for eller representerer. Skaff deg råd før du trykker på «del»-knappen. Det innebærer at man har en kommunikassjonsstab som er villig til å være djevelens advokat. I tillegg bør man velge plattformen med omhu. Vær ærlig om at du forsøker å bygge en personlig merkevare, og ikke prøv for hardt.

Les også: Anti slo over 30 byråer i kampen om omstridt silo fylt med Tangen-kunst

Hodejeger: - Veldig i tiden å være rebell

Trine Larsen, partner og hodejeger i Hammer & Hanborg, synes derimot at Tangens innlegg er morsomt. 

- Jeg synes det er morsomt at folk kan by litt på seg selv. Det var et kult innlegg og en meget flott utsikt, selv om det ikke var helt min musikksmak, sier Larsen til Kampanje. 

- Hva med å be folk om å «rock on»? 

- Det er veldig i tiden å være rebell og være en utfordrer av etablerte. Jeg leter hele tiden etter de nye rockestjernene i arbeidslivet. For å være en attraktiv arbeidsgiver i dag, så holder det ikke å kun ha en sterk merkevare. Stjernene i arbeidslivet tiltrekkes mer av hvem de skal jobbe med, hvem de skal samhandle med. Det betyr at tydeligere ledere som er noe og står for noe er attraktivt, noen en har lyst til å jobbe med, sier Larsen. 

Hun mener det er taktisk av Norges Bank å vise at de også er en «arbeidsplass for rockestjerner». Det hjelper nemlig ikke å kun vise til kvartalsrapporter og gode investeringer når en skal rekruttere de beste. 

- De aller beste, som kan velge blant flere gode arbeidsplasser, ser etter noe mer. Da må toppledere også «bjuda litt på». Det er også en del av jobben deres. Tangen viser at også rockestjerner – som spiller så høyt at naboen klager – kan være dyktige og jobbe i Norges bank. 

- Hvordan oppfører norske toppledere seg generelt på sosiale medier om sommeren? 

- Jeg synes både toppledere og de fleste oppfører seg. Nå sitter jeg ikke hele ferien min å scroller sosiale medier, men de gangene jeg gjør det, er det hyggelig å se hvordan folk koser seg denne sommeren som vi alle trengte ekstra mye.

Mener toppsjefer også må «bjuda på»:

- For å være en attraktiv arbeidsgiver i dag, så holder det ikke å kun ha en sterk merkevare, sier Trine Larsen, partner og headhunder i Hammer og Hanborg til Kampanje.

- Topp-politikere er til tider ganske usmakelige

Larsen mener samtidig at toppledere bør være forsiktige med hvor mye de blottlegger ungene sine i sosiale medier. 

- Det skal man være forsiktig med, uansett om man er toppleder eller ei. I tillegg skal man være forsiktig med hva man deler om andre. Så lenge man ikke krenker andre, og er litt personlig, så er det en morsom greie å gjøre. Det er mye agurknytt for tiden, og alle er lei av å lese om korona, så hyggelig feriebilder og ferieopplevelser er vel alltid positivt. 

- Er det noe som ikke er innafor for toppledere i sosiale medier – for eksempel fyllebilder eller bikinibilder? 

- Hvem legger ut det? Jeg vil ikke være en moralist om hva som er innafor eller utafor i sosiale medier, sier Larsen. 

- Er det noen tabber du du husker spesielt godt? 

- Jeg tenkte umiddelbart at en del toppolitikere til tider er ganske usmakelige på sosiale medier. Og nå sist var det Fabian Stang sin Facebook-aktivitet jeg synes var den mest umusikalske denne sommeren.

Norges Bank: - Ikke en strategisk tanke bak

Marthe Skaar, mediesjef for Norges Bank Investment Management, bedre kjent som Oljefondet, sier til Kampanje at Tangen fikk seg Linkedin i fjor høst, da han tiltrådte som sjef for Oljefondet. 

- Da Nicolai startet la vi en strategi for sosiale medier og medier. Han ønsket å være synlig i sosiale medier for å spre kunnskap om Oljefondet og for å nå nye og yngre målgrupper. Han bruker Linkedin aktivt for å nå profesjonelle målgrupper og særlig studenter - som han ukentlig har kontakt med.  Vi ser jo at det han legger ut – det er personifiseringens kraft – når ut til veldig mange, sier Skaar. 

Hun legger til at Tangen innimellom deler personlige betraktinger, og sier at hans nyeste innlegg faller inn under denne kategorien. 

- Det er en liten sommerhilsen. Han deler ofte bokanbefalinger, men jeg tror ikke han har delt musikk før.  

- Trine Larsen mener at Tangen med dette innlegget viser at Norges Bank også er en «arbeidsplass for rockestjener». Hva tenker du om det? 

- Hehe. Det er nok ikke en strategisk tanke bak å legge ut hans musikkpreferanser, heller det at han ville dele noe litt sommerlig. 

- Men jeg kan jo legge til at vi har et husband som heter Reputational Risk, hvor vi trenger noen flere bandmedlemmer, humrer Skaar.

Oljefondsjefen får rocke-refs på Linkedin: - Han prøver for hardt