Bufdir inngår avtaler med tre nye byråer: - Et så stort anbud tiltrekker seg de sterkeste miljøene i bransjen

Trigger, Tante Randi og Try Råd slo åtte konkurrenter og vinner avtalen som har en totalverdi på opptil 60 millioner kroner over fire år.

Publisert / Oppdater

Tobias Fredø og Dag Robert Jerijervi

I slutten av april kunne Kampanje melde at Barne-, ungdoms- og familiedirektoratet (Bufdir) var på jakt etter nye byråer knappe fire måneder etter at de signerte avtale med reklamebyrået Atyp, som etterfølger Kitchen i oppdraget med å forvalte Bufdirs fosterhjems-kampanjer. 

Etaten lyste da ut to nye kommunikasjonsavtaler som skulle ta for seg alt av PR-og reklamearbeid utenom fosterhjems-kampanjene. Én av dem er nå i boks, og inn portene kommer Try Råd og Tante Randi, mens Trigger fortsetter med kunden de har sittet på siden 2017.

Det er Bente Kvam Kristoffersen i Trigger godt fornøyd med. Hun forteller at det var nervepirrende å åpne brevet fra direktoratet.

- Vi er veldig fornøyd med at vi klarte å forsvare en så stor og viktig kontrakt som dette. Jeg er veldig stolt av teamet som jobbet beinhardt og som absolutt ikke tok seieren på forskudd. Vi gikk skikkelig skjerpa inn i denne pitchen og da er det helt strålende at resultatet ble en topp-plassering, sier hun til Kampanje.

Les også: Signerte med reklamebyrå i januar - Nå frister Bufdir med 100 nye byråmillioner

- Et så stort anbud tiltrekker seg de sterkeste miljøene i bransjen

Av de tre leverandørene er det Trigger som instilles øverst etter anbudskonkurransen med en poengsum på 92,9. Likevel var det tett i toppen, og Try Råd og Tante Randi var heller ikke langt unna med score på henholdsvis 92,09 og 90,44. Det var hele 11 byråer som leverte tilbud til direktoratet.

Kontrakten er på 10-15 millioner kroner i året, inkludert honorar, produksjon og mediespending. Avtalen som har en lengde på to år med mulighet for to års forlengelse, kan bli verdt opptil 60 millioner kroner.

- Dere endte opp med høyest poengsum av de 11 byråene som leverte tilbud. Hva tenker dere om det?

 - Et så stort anbud tiltrekker seg de sterkeste miljøene i bransjen vår. Vi var forberedt på det og vi liker å konkurrere med de beste. Konkurranse virker skjerpende på oss alle. At vi endte opp med høyest poengsum av de som deltok synes vi er ekstra stas spesielt siden vi var et av byråene som i dette tilfellet var med og forsvarte kontrakten, svarer Kristoffersen.

Tidligere har Trigger sittet på samme kontrakt med Geelmuyden Kiese og det Trondheims-baserte byrået Tibe. Hun tror utsiktene er gode med tanke på å kapre mest mulig av kontrakten i kamp med Try Råd og Tante Randi.

- Vi tror våre utsikter er gode med tanke på erfaringen vi har fra tidligere med Bufdir. Vi er tre sterke kreative miljøer som nå skal levere kommunikasjon for Bufdir. Jeg har stor respekt for både Try Råd og Tante Randi og tenker vi sammen skal utvikle kommunikasjon fra hver våre miljøer som gjør at Bufdir lykkes med målene de setter seg. Selv om vi er tøffe konkurrenter er vi også bransjekollegaer som skal jobbe for felles målsetninger og det gleder vi oss til.  

Tildeling av hvert enkelt oppdrag vil skje basert påminikonkurransermellom de tre leverandørene og avtalen skal brukes både av Bufdir og de fem regionene i Bufetat.

Har vunnet fire offentlige kontrakter det siste året:

Det påpeker kreativ leder i Tante Randi Reklamebyrå, Tore Woll. Her er han forøvrig med navneinspirasjonen til byrået, Tante Randi, som gikk bort i fjor. Foto: Tante Randi Reklamebyrå

- Vi er ikke like taktiske med hvordan vi priser oss overfor det offentlige

Kreativ leder i Tante Randi Reklamebyrå, Tore Woll, er glad for å hekte seg på i avtalen med Bufdir. Han peker på at de har god erfaring med kommunikasjonsarbeid rettet mot barn og unge.

- På ett år har vi i Tante Randi vunnet fire offentlige kontrakter, som har bidratt til en anerkjennelse og bekreftelse på at vi gjør mye riktig. Vi jobber mye med barn, ungdom og familier som målgruppe gjennom å være byrået til UNICEF, Den norske kirke, og Utdanningsetaten i Oslo, og på grunn av det har vi snakket med hundrevis av ungdom det siste året. Det er ikke bare bare å få 14-åringer i tale for å gi fra seg sine innerste drivere og barrierer - at vi har knukket den nøtta er et helt fantastisk verktøy å ha med seg inn i videre arbeidet med Bufdir, sier han til Kampanje.

Han mener at deres arbeidsprosess passer det offentlige godt, og at deres relevante erfaring på feltet var avgjørende for at de endte på topp tre blant tilbyderne.

- Det at vi bruker kvalitativ innsikt i våre kreative prosesser - å snakke med målgruppen mens vi jobber kreativt - passer det offentlige veldig godt. Det, i kombinasjon med vår relevante erfaring med Bufdir sin problemstilling, er nok avgjørende for at vi får tillit. Men at vi ender opp som et av de dyreste byråene og således blir rangert som nummer tre, sier meg at vi ikke er like taktiske med hvordan vi priser oss overfor det offentlige. At vi allikevel vinner kontrakten, sier meg at vi har et skikkelig attraktivt produkt verdt å betale for, sier Tore Woll.

Ingen av de tre byråene som nå skal jobbe med Bufdir scoret for øvrig best på pris. Pristilbudet til de tre ble alle vektet med 25 prosent.

Slik ble byråene rangertHard konkurranse om Bufdir-millioner

Apriil Atyp Dinamo Good Morning Naug Hyper Redink Los & Co
64,06 77,2 78,46 57,03 79,94 74,64
Per Høj Tante Randi Tibe T Trigger Try Råd  
75 90,44 73 92,45 92,09  

Slik har Bufdir evaluert tilbudene. Kompetanse og erfaring teller 30 prosent, oppgaveforståelse og løsningsbeskrivelse 30 prosent, pris 25 prosent og samarbeid 15 prosent. Beste poengscore er 100.

- Passer oss i Try Råd veldig bra

Trys tre år gamle PR-byrå, Try Råd, som i år kunne slå i bordet med en byråinntekt på over 50 millioner kroner, har nå hanket inn enda en storkunde som kan spe på inntektene, som nærmest doblet seg fra 2019 til 2020.

Byrålederen Sindre Beyer ser frem til å arbeide med Bufdir, som han mener er en spennende kunde.

Les også: Geelmuyden kalte PR-byrået «Et lite anneks» - Nå har Try Råd vokst til over 50 millioner i byråinntekt

- Bufdir er en spennende kunde med et svært viktig samfunnsoppdrag. Oppdraget fra Bufdir kombinerer samfunnsforståelse, kreativitet og strategi på en måte som passer oss i Try Råd veldig bra, så dette anbudet er vi veldig glade for å ha vunnet, sier han til Kampanje. 

Kundeansvarlig for Budir i Try Råd, Stine Grøndahl Sesseng, sier følgende om det nye samarbeidet:

- Det føles spesielt viktig å kunne bidra til Bufdirs samfunnsoppdrag når vi vet at denne pandemien har vært krevende for de sårbare barn og unge, sier hun til Kampanje.

Bruker tungt med penger på kommunikasjon

Som Kampanje tidligere har omtalt hadde også Bufdir en utlysning ute for en avtale med en dynamisk innkjøpsordning for mindre kommunikasjonsarbeid. 

Dette skal gjelde blant annet film, foto, podcast, anomasjoner og produksjon av materiell og gjennomføring av digitale møter og konferanser. Der har nå Bufdir 24 prekvalifiserte leverandører, som vil kjempe om konkurransene som lyses ut på denne avtalen. 

Denne avtalen skal ha en verdi på 10 millioner kroner i året. Samtidig har direktoratet også nylig inngått en tjenestedesignsavtale med Eggs Design med en verdi på opptil 3,2 millioner kroner over fire år. 

Med tre nye kommunikasjonssavtaler på plass, vil Bufdir nå ha lagt opp til bruk av ekstern kommunikasjonshjelp på rett under 40 millioner kroner i året.  Atyp-avtalen, inkludert mediekjøp, skal ha en totalramme på 14 millioner kroner per år. 

Bufdir inngår avtaler med tre nye byråer: - Et så stort anbud tiltrekker seg de sterkeste miljøene i bransjen