Radiosjef tror flere vil tape penger på kjendisjakten i podkast-markedet: - Dårlig business

- Men jeg er mer bekymret for talentene enn selskapene, sier Bauer Media-sjefen.

Publisert / Oppdater

Knut Kristian  Hauger
Knut Kristian Hauger

Tidligere dennne uken kunne Kampanje omtale regnskapstallene til Radio Norge-eieren, Bauer Media, som viste frem en kraftig snuoperasjon for selskapet som de siste tre årene opparbeidet seg et samlet underskudd på 80 millioner kroner. Men etter en resultatforbedring på over nesten 40 millioner kroner, går Bauer Media nå i pluss for første gang på mange år.

Selskapet har lenge snakket om å bevege seg vekk fra å være «et tradisjonelt radioselskap til å bli et fullverdig audioselskap» som blant annet satser på podkaster. I fjor lanserte de Podplay, som skulle være en konkurrent til Apple og Spotifys podkasttjenester, men stadig nye plattformer ser nå dagens lys og det er voldsom konkurranse om å kunne tilby de heteste podkastene på det norske markedet. En av de nyeste konkurrentene her er Schibsted og deres plattform Podme.

- Acast, Spotify, Apple, Podimo, Podme og Podplay. Blir det plass til alle disse plattformene?

- Nei, det vil det ikke være. Når Schibsted eller noen andre betaler for mye for en artist eller en podkast uten å få pengene igjen, så er det dårlig business. Svaret på spørsmålet ditt er at det vil være selskaper der ute som vil tape penger, sier han.

- Hva tenker du om Schibsteds massive satsing på podkaster og profiler?

- Jeg tenker det er bra. La dem komme, men de kommer til et marked hvor vi i Bauer Media allerede er gode, sier Bauer Media-sjefen i Norge, Jim Receveur.

Les også: «Tidenes snuoperasjon» i Radio Norge – kuttet kostnader for over 30 millioner kroner

Podkast er det jeg vil kalle glasur på kaken. Det er fantastisk og det smaker godt, men uten DAB-kaken får du ikke alt. Jim Receveur, Radio Norge-sjef

Mener Schibsted er for tidlig ute

Schibsted har i år startet et voldsomt raid på podkastmarkedet og hentet inn store stjerner som Herman Flesvig og Mikkel Niva, som står bak Norges mest hørte podkast «Friminutt», og «Radioresepsjonen» fra NRK. Tidligere denne uken kunne Schibsted også fortelle at de hadde signert NRK-stjernen, Harald Eida, for å lage podkaster for Schibsted. Receveur mener alle aktørene i dag bygger opp det han kaller et «digitalt marked for lyd», men der han mener Bauer Media kan tilby annonsørene langt mer enn det eksempelvis Schibsted kan.

- Bauer Media er allerede en digital leder på lyd og det med god margin. Men digital lytting er ikke nok i dag, og podkaster er heller ikke nok. Podkast er det jeg vil kalle glasur på kaken. Det er fantastisk og det smaker godt, men uten DAB-kaken får du ikke alt. Hvis Schibsted lykkes med å bringe nye kunder til lyd, vil ingen profesjonell kjøper bare ta glasuren uten kaken og da vil de komme tilbake til oss, sier Receveur.

- Men Schibsteds strategi er å ta betalt fra lytterne, ikke annonsørene?

- Ja, og jeg tenker det er en god strategi, men jeg tror også det er en strategi som er litt for tidlig å ta ut i markedet. Grunnen til at jeg sier det er at vi ser at mange stjerner og artister som vi så gikk fra den offentlige kringkastingen til konkurrenter, men problemet er at når du legger disse superstjernene bak betaling, så får de penger, men ingen berømmelse. Kjendisene er som Procter & Gamble, de er avhengige av dekning, hvis ikke så blir de ikke invitert til festen, sier han.

Receveur sier han ikke kjenner til at Schibsted har pitsjet på noen av hans profiler, men Bauer Media mistet like fullt podkasten «Jan Thomas og Einar blir venner» til Acast.

- Var det et stort tap å miste Jan Thomas og Einar Törnquist?

- Åpenbart. Det var en stor podkast, men slik er det. Av og til mister du noen også opplever man og møtes igjen på et senere tidspunkt. Jeg er overbevist om at det var feil av dem å gå videre, men de fikk sannsynligvis en sjekk med et høyere beløp skrevet. Når folk sier de vil ha en høyere sjekk, så må de nesten gå til noen som betaler bedre, sier Receveur.

Les også: Podkast-utfordrer sikrer seg Jan Thomas, Solveig Kloppen og Iselin Guttormsen: - De aller største er veldig ettertraktet

Sitter på sjekkhefte:

Den danske radiosjefen i Bauer Media i Norden, Jim Receveur, er med sin to millioner ukentlige lyttere stor på lyd, men møter i dag sterkere konkurranse enn noen gang om programprofilene i markedet for podkaster. Men enn så lenge velger radiosjefen å sitte på sjekkheftet. Foto: Radiodager.

Satser på gratis-podkaster

Bauer Media-sjefen kommer derfor med en advarsel til alle kjendisene som vurderer å tegne en kontrakt med plattformer for betalingspodkaster som Podimo og Schibsteds Podme-plattform.

- Jeg er mer bekymret for talentene enn selskapene, de har råd til å tape noen penger. De profilene som går etter pengene, skader merkevaren sin i stedet for å bygge den. Jeg tror Bauer Media er en bedre partner for artistene. Vi vil jobbe med de artistene som vil bygge merkevaren sin og vil jobbe sammen med oss for å bygge den, sier Receveur.

- Og Bauer Medias strategi når det gjelder podkaster, betalt eller gratis?

- Det skal være åpent og gratis.

Bauer Media Norge står i dag bak flere populære podkaster som «Morgenklubben med Loven & Co», «Siri og de gode hjelperne» og «Relasjonspodden», ledet av Dora Thorhaldsdottir og Kjersti Idem. Selskapet kunne i årsrapporten vise til en inntektsside på 163 millioner kroner der snaue 150 millioner kroner er annonser og reklame.

Selskapet kunne vise til et overskudd på driften på 12,4 millioner kroner etter å ha snudd et underskudd i 2019 på hele 27,2 millioner kroner. Å betale dyrt for podkast-stjerner er ikke strategien til Receveur i dag.

- Vi tjener penger nå og jeg vil ikke tilbake dit hvor jeg taper dem, sier han.

Radiosjef tror flere vil tape penger på kjendisjakten i podkast-markedet: - Dårlig business