Atyp må se langt etter «hårete mål» om 150 millioner i omsetning: - Neste år er mer sannsynlig

Byråleder Hågen Pettersen måtte permittere halvparten av staben da koronakrisen var på sitt verste. Nå markerer byrået seg i offentlige anbud.

Publisert / Oppdater

Ragnhild Aarø Njie
Ragnhild Aarø Njie Journalist

Etter at Futatsu slo seg sammen med konkurrentene i Ernö i oktober 2019, spådde byråleder Hågen Pettersen at det nye reklame- og mediebyrået Atyp ville omsette for 150 millioner i 2020. 

Atyps årsregnskap viser imidlertid at selskapet omsatte for litt over 95 millioner, 20 prosent mindre enn året før. Pettersen bekrefter at selskapet følger en vekststrategi, men beskriver anslaget om 150 millioner som et hårete mål, og viser til at markedsaktivitetene i 2020 ble redusert som en følge av koronapandemien. 

- Da kan vi tillate oss en liten forsinkelse, sier Pettersen. 

- Sammenslåingen har i og for seg vært veldig grei, med det lille unntaket av at det kom en pandemi - som vi umiddelbart bestemte oss for at ikke skulle prege oss. Vi bestemte oss for å være offensive, slik vi anbefaler annonsørene våre å være i nedgangstider, fortsetter han. 

Han forteller at Atyp likevel ble svært preget av koronakrisen det første halvåret av 2020, og delvis inn i tredje kvartal. 

- Da tenkte vi at vi fikk bruke tiden godt på å rigge oss til tiden etter pandemien. Vi opplevde jo at Atyp  – som et kreativt hybridbyrå  – var veldig relevant og interessant i markedet. Som nyfusjonert byrå to måneder ut i en pandemi, kan man bli usikker på nettopp det, men det viser seg jo nå at vi hadde rett, sier Pettersen. 

Måtte permitterte halvparten

Etter fusjoneringen talte byrået 40 ansatte. Over halvparten ble delvis permittert det første halvåret av koronakrisen. Siden i fjor sommer har Pettersen gradvis hentet tilbake ansatte, og siden nyttår har alle vært tilbake i arbeid. 

- Det er klart at når omsetningen sammenlignet med 2019 falt tjue prosent, samtidig som bemanningen er økt, så måtte vi permitterte. Folk jobbet mindre, men gjorde de jobbene som var. Det var det fornuftige for oss. Slik holdt vi flest mulig i arbeid, samtidig som vi kunne levere det som ble etterspurt, sier han. 

- Valgte noen å slutte, eller måtte dere si opp noen?

- Vi har hatt naturlige endringer i bemanningen som en konsekvens av fusjonen. Noen har valgt å slutte og vi har da ansatt noen nye. Fordelen med fusjonen var at vi ikke trengte å ta i bruk oppsigelser. Noen fant ut at de ville gjøre noe annet, sier Pettersen. 

Byrålederen melder at de ansatte i Atyp nå ser lysere og lysere på fremtiden. De gleder seg til å komme tilbake til kontoret, spesielt fordi flere av de nye ansatte aldri har møtt resten av temaet.

- Vi er offensive. Vi har til og med benyttet tiden til å bygge eget film- og podkast-studio. Vi har tatt over hele huset, sier han. 

-  Vi er veldig glade for at både Norge og verden begynner å normalisere seg, legger han til. 

Les også: Atyp styrker laget - ansetter fra Anti og Varner

- Økonomisk blir året greit

- Hvordan ser 20201 ut for dere økonomisk? 

 - Økonomisk regner jeg med at dette året her blir greit. Det er ikke i år vi når målsetningen om 150 millioner. Neste år er mer sannsynlig. Vi passerer gjerne det også, vi har jo en vekststrategi. Det ligger i fusjonens natur. 

Pettersen forteller om rekord på offentlige anbud det siste året.

Når Statnet velger oss som mediebyrå, så er det et tydelig tegn for oss på at modellen vår er attraktiv. Deretter kapret vi også Bufdir, Bufetat og Skatteetaten. Det gir god selvtillit og trua på at forretningsmodellen har noe for seg, sier han.

Blant de største kundene på huset er Mercedes, Hafslund, Gjensidige, Fjordland og Brynhild. 

- Vi ser også at våre kjære eksisterende kunder etterspør flere av våre tjenester. Brynhild er et eksempel på en av Ernös tidligere kunder, som vi nå kan tilby mer etter sammenslåingen, avslutter Pettersen. 

Glipper på hårete målLavere omsetning for Atyp

Atyp 2020 2019 Endring i prosent
Omsetning 95,4 117,5 - 19
Byråinntekt 35,1 45,3 - 22
Driftsresultat 1,0 -1,9 -
Resultat før skatt 0,7 -1,9 -

Tallene er oppgitt i millioner. 

Atyp må se langt etter «hårete mål» om 150 millioner i omsetning: - Neste år er mer sannsynlig