Nordens nye TV-gigant har tapt 50.000 kunder så langt i år

Telenor og Nent Groups satellitt-tv-selskap Allente slipper sine første tall.

Publisert / Oppdater

Dag Robert Jerijervi
Dag Robert Jerijervi Journalist

Deres 450.000 norske kunder har kanskje ikke fått det med seg ennå, men fra og med 1. mai var Canal Digital og Viasat Consumer historie som egne selskaper, erstattet av det sammenslåtte satellitt-tv-selskapet Allente. Det skjedde altså midt under koronakrisen, og det har også på virket arbeidet med å integrere de to selskapene, forteller administrerende direktør Bjørn-Ivar Moen, som kommer fra en stilling som konsernsjef i TV-divisjonen Canal Digital i Telenor Broadcast.

- Covid-19 har vært en stor utfordring for de fleste, også for oss. Vi har vært fokusert på å ta vare på våre ansatte så godt som mulig, og samtidig sikre at kundene har fått levert best mulig TV og innhold fra oss nå som alle har vært mye hjemme, sier han til Kampanje.

I likhet med andre TV-virksomheter, har også Allente opplevd økt aktivitet i perioden.

- Vi har sett betydelig økning i seing på både underholdning og ikke minst nyheter siden begynnelsen av reguleringene og senere økning i sport nå som spesielt de ulike fotball-ligaer er i gang igjen. Som selskap har det selvsagt vært krevende å gjennomføre en fusjon i en slik periode, men takket være fantastisk innsats fra våre ansatte er vi godt underveis på de planer og ambisjoner vi har satt oss fore.  

Allente skal være eid i et femti-femti partnerskap mellom Telenor og Nordic Entertainment Group (Nent Group). Til sammen får de over én millioner kunder i Norden og en totalomsetning på 7,5 milliarder kroner i året.

Les også: Disse får jobben med å lede erkerivalenes nye TV-selskap Allente

Mister kunder

Forrige uke slapp Nent Group sine tall for første kvartal, og der kommer det også frem hvordan Allente har utviklet seg i selskapets første periode.

Allentes omsetning ble både svekket av lavere inntjening på sportspakkene sine, som følge av at store sportsbegivenheter ble satt på pause under koronakrisen, og et bortfall av abonnenter. Totalt omsatte selskapet for 1,1 milliarder svenske kroner i mai og juni.

I rapporten kommer det også frem at Allente har mistet 47.000 selskaper siden utgangen av 2019. Ved utgangen av andre kvartal var antallet kunder på 1,179 millioner.

- Blir første halvår et unntak, eller kommer kundebasen til å reduseres med rundt 100.000 i året?

- Det gjenstår å se selvsagt og vi går ikke ut med noen prognoser. Samtidig har vi allerede en solid portefølje av produkter og innhold, og når vi kombinerer det beste fra Canal Digital og Viasat fremover vil vi kunne styrke vårt tjenestetilbud ytterligere. 

- Hvor langt er dere kommet med integrasjonen av de to selskapene som utgjør Allente?

- Det er tidlig enda, men vi har hatt solid fremdrift så langt, tross litt ekstra utfordringer fra covid-19.

- Når vil Allente fremstå som ett selskap med én merkevare overfor kundene?

- Det er det litt tidlig å si noe om nå, så dette vil vi komme tilbake til senere.  

Verdsettes til nærmere seks milliarder

Nent Group har satt en verdi på 2,6 milliarder svenske kroner for sin halvdel av selskapet, mens Telenor oppgir en verdi på 3,1 milliarder norske kroner for sin halvdel. Det utgjør en totalverdi på nærmere 5,9 milliarder norske kroner.

Eventuelle forskjeller i verdsettelse kan komme av valutaforskjeller og ulik regnskapsmessig praksis, får Kampanje opplyst.

- Vi kommenterer bare verdien på vårt eget eierskap i Allente, som er på 50 prosent, sier kommunikasjonssjef Nicholas Smith i Nent Group til Kampanje.

- Telenor kan ikke kommentere andre selskapers regnskapspraksis, sier informasjonssjef Tormod Sandstø i Telenor.

Sammenslåingen forventes å utløse årlige kostnadssynergier på rundt 700 millioner kroner med full effekt fra 2022. Integreringskostnadene er anslått til nærmere én milliard kroner, og er i hovedsak knyttet til overføringen av Viasat Consumers kundebase til Telenors satellitt-plattform.

Nordens nye TV-gigant har tapt 50.000 kunder så langt i år