Fortsatt kraftig vekst i content-markedet - nå vil reklamekjempe ha sin del av kaka

Byråleder i Cloud Media ikke overrasket over at reklamebyråene vil satse tyngre på content.

Publisert / Oppdater

Hilde Nyman og Knut Kristian Hauger

Når tallene for 2018 er klare for de noen av de største byråene som jobber med innholdsmarkedsføring, viser de at seks av syv fortsatt har god vekst og at det samlet blir knalltall for bransjen med en vekst på nesten 30 prosent.

De siste par ukene har Kampanje formidlet 2018-tall til flere av byråene som Venture Factory-eide Newslab og Bonnier-eide Spoon, samt VG Partnerstudio som alle legger bak seg sterke veksttall målt i omsetning.  

- 2018 ble veldig bra for oss. Det var også et veldig godt år for reklamemarkedet, og det har nok store deler av innholdsmarkedsføringsbransjen båret fruktene av. Alle er vel enige om at veksten har vært stor, og jeg mener VG Partnerstudio har vært en bidragsyter til å flytte hele kategorien, sier byråleder Cecilie Eriksrud til Kampanje.

Les også: Solid hopp for VG Partnerstudio – bikket 110 mill. i omsetning

Vi bygger opp en stor innholdsavdeling nå. Kjetil Try, daglig leder i Try-gruppen

Vekstraketten er Cloud Media

Med en omsetningsvekst på hele 51 prosent er VG Partnerstudio ett av de byråene med aller størst fart og byrået er kun slått av Cloud Media som nesten klarte å doble sin omsetning fra 2017 til 2018.  Daglig leder i Cloud Media, Berit Wattne, sier den sterke veksten skyldes at innholdsbyrået investerte kraftig i 2018.

- Da jeg tok over i 2017 var jeg opptatt av å utvide tjenestespekteret vårt og å bygge opp en avdeling for analyse. I fjor fikk vi business på flere av disse områdene som analyse og innsikt, content-produksjon, men også noe performance. Cloud Media er blitt et fullverdig byrå, sier hun.

Byrået jobber i dag med store norske annonsører som Orkla og Gresvig , men også mer spissede og lokale kunder som Torggata Bad med Streetfood og Wallmanns Salonger.

- Stadig flere kunder tenker annerledes rundt marketing, og flere av kundene tar penger fra tradisjonell reklame for å bygge solid content som ikke blir borte slik som vanlig reklame. Som en følge av den generelle digitaliseringen alle nå opplever, er du nødt til å ha godt innhold digitalt for og lykkes med konverteringen. Kundene ser også at de får uttelling på de aktivitetene vi gjør, sier hun.

Cloud Media har det siste året vokst kraftig i antall hoder og Wattne sier antallet mennesker har økt kraftig fra rundt syv i 2017 til nesten det dobbelte i 2018. Men investeringene kommer ikke ubemerket. Resultatene følger så langt ikke etter den kraftige omsetningsveksten på over 80 prosent, og falt fra 2,5 millioner kroner til et par hundre tusen.

- Det å bygge koster. Vi måtte investere i relativt mange mennesker, ny kompetanse og nye lokaler. 2018 var et investeringsår og vi forventer noe av det samme også i 2019, sier hun.

- Markedet vokste med rundt 30 prosent i fjor – er det der dere har lagt budsjettet for 2019?

- Vi går ikke friskere ut enn det. Men vi tror det fortsatt er god vekst i dette markedet. Det er fortsatt mange som ikke har tatt et ordentlig grep om innhold på nett og vi er stadig i dialog med nye kunder om dette.

- De store reklamebyråene sier til Kampanje at de nå skal gire opp sine innholdssatsinger, skremmer det?

- Med veksten i markedet er jo det en utvikling som nærmest er gitt. Men vi er et lite byrå og kan ikke gjøre så mye annet enn å være opptatt av at alt vi gjør skal være skikkelig bra. Men det er klart vi er ydmyke for at det finnes veldig mange flinke folk der ute, men konkurranse er noe vi lever med uansett. Det eneste vi får gjort noe med er den jobben vi gjør sammen med kundene våre, sier Wattne. 

 

Her ser du listen over de største content-byråene målt i omsetning. Selger innhold for over 400 millioner kroner

 Plassering Byrå  2018 2017 Endring i %
1.  Redink 125  113,3 + 10
2. VG Partnerstudio 110 73 + 51
3. Metro Branding 52,1 40,2 + 30
4. Spoon 44,3 37,5 + 18
5. Cloud Media 34,5 18,5 + 86
6. Fete typer 20,8 22,6 - 8
7. Newslab 16 13 + 23
Totalt    402,7  318,1 + 27

Alle tall i MNOK. 

Holder konkurrentene unna

Markedsleder de siste årene er content-byrået til Aller Media, Redink, som fortsatt forsvarer nummer én-posisjonen målt i omsetning selv om VG Partnerstudio nå puster byrået tung i nakken.

- Det ble nok et år med vekst for Redink, sier byråleder Øyvind Vederhus til Kampanje.

Fasiten til Redink endte på en omsetning på 125 millioner kroner og en byråinntekt på 93 millioner kroner. Driftsresultatet vokser med ti prosent til drøyt 20 millioner kroner. Vederhus ønsker ikke å formidle resultat før skatt, men ifølge årsrapporten til eieren Aller Media (70 %) endte årsresultatet på nesten 16 millioner kroner.

Vederhus forklarer veksten i byrået slik:

- Det er todelt. For det første vokser markedet, og innholdsmarkedsføring har satt seg som en vesentlig del av markedsmiksen. Innholdsmarkedsføring som konsept er noe det snakkes mer og mer om, og markedsavdelinger har stadig større nysgjerrighet knyttet til hvordan content kan bygge merkevare og skape salg. For det andre har vi klart å bredde ut vår kompetanse og tatt fullservicerollen hos flere av våre kunder, i tillegg til å holde et høyt produksjonsvolum internt.

Les også: Coop flytter reklame-millioner - fem Redink-ansatte må gå

Her ser du alle tallene til Redink for 2018. Alle tall i MNNO.Fortsatt vekst for Aller-byrå

Redink 2018 2017 Endring i %
Omsetning 125 113,3 + 10,6
Byråinntekt 93 81,7 + 13,8
Driftsresultat 20 18,9 + 5,8
Resultat etter skatt 15,9 14,3 + 11,2

Klimatrøbbel og Coop-kutt

Av nye kunder som kom inn på kundelisten til Redink i fjor, nevner Vederhus blant annet Elkjøp, Telia, Glasopor, Inventura og KLP. Men blant kundene som bidro til omsetning og inntekter i fjor, var Oslo Kommune ved Klimaetaten og Miljøhovedstadssekretariatet som bestilte tjenester for mer enn det dobbelte av det var rom for i avtalen de hadde med Redink noe Kampanje omtalte tidligere år.

- Får saken med budsjettoverskridelser fra Oslo som miljøhovedstad, noen konsekvenser for dere?

- Vi skulle selvsagt gjerne ha fortsatt samarbeidet. Men vi har god tilgang på kunder og oppdrag med de kundene vi allerede har, dette får ikke noen store konsekvenser for vår organisasjon.

Byrået opplevde også at en av selskapets største kunder Coop kuttet ned på innkjøpene av content.

- Ja, Coop reduserte engasjementet hos oss i fjor. Det er fortsatt en viktig kunde som vi kommer til gjøre mange interessante oppdrag for, men på et mindre nivå enn i fjor. For oss var det selvsagt en tung prosess, som det jo er når det gjelder mennesker.

Som flere andre content-byråer merker også Redink økt etterspørsel etter videoinnhold. Hele 13 av byråets ansatte er dedikert til video.

- Content må være langt mer enn natives og engasjemetsposter, for å skape varlig effekt. Video sto for rundt 25 millioner av omsetningen i fjor, og har blitt en av de største driverne i markedet, sier han.

Forelagt tallene som viser at totalmarkedet for innholdsmarkedsføring fortsetter å vokse med nesten 30 prosent, sier Vederhus at han tror denne veksten kommer til å fortsette.

- Veksten er ikke over. Dette er et marked som kommer til å vokse en stund til, sier han til Kampanje.

Les også: Content-byrå øker omsetningen: - Hver eneste dag leverer vi klipp til sosiale medier

Reklamebyråer følger etter

Veksten i markedet for innholdsmarkedsføring har ikke gått reklamekjempen Try-gruppen hus forbi. Selv om byråleder Kjetil Try proklamerer at dette ikke er et nytt område i byrået, varsler han likevel en økt satsing på dette området og arbeidet er allerede i gang.

- Vi driver jo med innnholdsmarkedsføring hele tiden vi, vet du. Og det er viktig å presisere at dette er noe vi til en viss grad har holdt på med lenge. Men nå har vi satt det i system og satser på en annen måte. Om vi skal ha et eget selskap eller en avdeling med skilt på døra, har vi ikke bestemt, men vi bygger opp en stor innholdsavdeling nå, sier han til Kampanje.

I april hentet Kjetil Try inn Lene Vintervoll for å ta ansvar for dette arbeidet, og Try forteller at det i dag er fire dedikerte personer som jobber med innholdsmarkedsføring.

- Og det vil bli veldig mange flere i løpet av kort tid. De som er der har allerede altfor mye å gjøre. Sånn som ser det ser ut nå, vil det være en innholdsavdeling med åtte-ti mennesker i løpet av et halvt år. I planene for 2020 er det satt av plass til 15 medarbeidere som skal jobbe med innholdsmarkedsføring.

For etter at Vintervoll startet, har det ikke manglet på oppdrag.

- Vi får masse forespørsler, og de er dynget ned med jobb. Så dette kommer helt klart til å bli et satsingsområde det neste halve året. I det siste har vi hatt mange følere ute i forhold til ansettelser, så vi er absolutt på ballen. Det viktigste er å få tak i flinke folk, for vi vil også være best på innhold. Det hadde kledd oss godt, sier han.

Les også: Fra Bonnier til Try

Fortsatt kraftig vekst i content-markedet - nå vil reklamekjempe ha sin del av kaka