Partiene blåser i gang årets valgkamp: - Alle vet at det er maktskifte på gang

Avisredaktører trekker frem noen navn det kan være verdt å følge med på under årets lokalvalgkamp. Se også listen over hvilke saker velgerne mener speiler landets største utfordringer i dag.

Publisert / Oppdater

Knut Kristian  Hauger
Knut Kristian Hauger

Denne helgen startet Arbeiderpartiet det lange valgkampen der en av hovedutfordringene er å få opp optimismen i partiet som sliter med rekordlav oppslutning på meningsmålingene.

- Valgkampen er i gang. Definitivt, sier politisk redaktør i Nationen, Anne Ekornholmen, til Kampanje.

Men Arbeiderpartiet er ikke alene. Også regjeringspartner Senterpartiet har det tungt for tiden med tilsvarende elendige målinger.

- Det er grasrotopprør i begge partier og ordførerne kommer med advarsler til begge partilederne om å skjerpe seg. De kjenner jo dette på kroppen, men vi skal ikke ta på forskudd at det kommer til å gå så dårlig. Jeg tror dette er to partier som står veldig godt lokalt har veldig bred oppslutning og vil alltid frem mot valget styrke seg, fortsetter Ekornholmen.

Hun har vært med i en diskusjon om hvilke saker som vil prege lokalavisene i forkant av valget til høsten på Kantars «Medietrender»-konferanse sist uke. Der møtte hun blant andre sjefredaktøren i den nye politiske nisjeavisen Veslemøy Østrem til en diskusjon om hvilke saker som vil prege lokalavisene i forkant av valget til høsten.

- Valgkampen ligger under som et grøss for alt det som skjer rundt oss. Alle vet at det er maktskifte på gang og det er vel mer snakk om å minimere skadene i Senterpartiet og Arbeiderpartiet lokalt, sier Østrem til Kampanje.

Les også: - Krig, mangel på tillit og energi vil føre til et norsk valg preget av sinne og utestemme

Mediene har også et ansvar for å gjøre dette til en lokal valgkamp og ikke gjøre det til en nasjonal valgkamp. Anne Ekornholmen, Nationen

- Nedgangen vil prege Ap og Sp

Men denne gangen er det ikke toppolitikerne som står på foran på scenen. Frem mot valgdagen den 11. september er det lokalpolitikerne som skal gjøre den viktigste jobben. For i motsetning til stortingsvalget i 2021 er det nå kommune- og fylkestingsvalg i Norge og det skal gjøres opp om by- og kommunestyrer

- Hvordan vil nedgangen til Ap og Sp på meningsmålingene prege lokalvalgkampen?

- Nedgangen som har vært vil prege både Arbeider og Senterpartiet rett og slett fordi det blir tøffere å stå i valgkampen for alle lokalpolitikerne. Det vil jo bli et spørsmål om lokalpolitikerne vil ha besøk av sine statsråder. Er det et pluss eller et minus, sier Ekornholmen.

Altinget-sjefen Veslemøy Østrem mener det blir en utfordring for alle de lokalpolitikerne som skal stå på stand og banke på dører og måtte svare for det statsrådene har sagt den siste tiden.

- Har partiet en partileder som står svakt, blir det tyngre å dra valgkampen også lokalt, sier Østrem.

Les også: Hun blir Høyres nye kampanjesjef: - Vi skal også underholde

Følger valgkampen:

Altingets Veslemøy Østrem og Nationens Anne Ekornholmen kommer til å følge valgkampen tettere enn de fleste andre av oss. På Kantars Medietrender-konferanse tok de to en prat med Kampanje hva en bør følge med på frem mot valgdagen 11. september, Foto: Eivor Eriksen.

Klima på vei ned som den viktigste saken

På konferansen kunne også Kantar presentere en liste over hvilke saker velgerne mener er de største utfordringene Norge står overfor i dag. Tallene stammer fra Kantars store «Klimabarometer» som ble presentert før jul og der det kom frem at klima ikke lenger er like viktig for befolkningen. Det står i skarp kontrast til lokalvalget for fire år der MDG leverte en svært god valgkamp.

- Sist gang var det mye miljø og bompenger det handlet om. Hvilke saker blir det denne gangen?

- Jeg tror det vil handle mye om helsetjenester, skole og vei. Det vil handle om de grunnleggende tingene som folk er opptatt av. Men også økonomien som kommunen er ansvarlig for, som eiendomsskatten og de kommunale avgiftene, vil være viktig også vil vi ikke komme unna strøm, sier Ekornholmen.

- Alt vil ikke handle om strøm eller?

- Det er medienes sitt ansvar, men det er en tretthet nå etter en debatt som pågått i trekvart år. Det er mange som har lyst til å snakke om noe annet. Da blir det interessant å se hvem som kommer til å vinne en helse- og omsorgsdebatt, og her tror jeg Høyre er ganske sikre på at de kan skåre ganske godt her. Her har du en veldig tydelig forskjell på private og offentlige tjenester, sier Østrem.

Ifølge barometeret til Kantar er det nå «økende forskjeller» og «oppgaver i helsetjenesten som rangeres høyest, men pandemi og krig satte også sitt preg på fjorårets undersøkelse.

Viktigste saker:

I analysen Klimabarometeret kunne Kantar også liste opp de utfordringene som anses som største i Norge i dag. Kilde; Kantar, 2022.

- Mediene har også et ansvar

Begge de to politiske fagredaktørene mener mediene har et ansvar når det nå drar seg til i valgkampen.

- Mediene har også et ansvar for å gjøre dette til en lokal valgkamp og ikke gjøre det til en nasjonal valgkamp, sier Ekornholmen.

- Er det en fare for at dette kan bli et protestvalg mot Støre og Vedum?

- Absolutt og da må vi som dekker dette også sørge for at dette blir en lokal valgkamp og som handler om det som er tettest på folk og de politikerne som faktisk skal velges, sier Ekornholm.

Mens regjeringspartiene sliter på målingene opplever Høyre oppslutningen som tilsvarende bedre. Ved forrige kommune- og fylkestingsvalg satte Høyre som mål å vinne alle de store byene. Halvparten av befolkningen skulle bo i en høyrestyrt kommune. Resultatet ble skuffende. Denne gangen har Høyre justert målet, skriver NTB. Nå gjelder det å doble antall ordførere fra dagens beskjedne 32.

Det er også en del energipolitikere, som vi ikke kunne navnet på før, som nå er blitt veldig kjente som Sofie Marhaug og Ole Andre Myhrvold og som vi nå får øynene opp for. Veslemøy Østrem, Altinget

Tøffere ordskifte og skitten valgkamp

Noe av det som har preget den politiske debatten de siste månedene er det mange kaller et betydelig skarpere, offentlig ordskifte der «sjokk», «gift», «profitører» og «demonisering» er ikke lenger er uvanlig. Altinget-redaktøren frykter ikke for en mer skitten valgkamp denne gangen.

- Ser du på dagens situasjon, der vi har et Høyre som ser ut til å sitte ganske trygt i oppslutning, men som faktisk sier at vi ikke har noen andre løsninger så opplever jeg at de snakker ganske voksent, sier Østrem.

- Og lokalt er det ikke så sikkert at en velferdsprofitør er en nasjonal styggedom, legger hun til.

- Er det noen politikere dere har litt ekstra forventninger til denne gangen og som dere tror kommer til å utmerke seg i valgkampen?

- Det er mye spennende som skjer i byene og der er det også mange flinke politikere som både har sittet med makten en stund og som har mye å forsvare, også er det mange som er up and coming. Det er også en del energipolitikere, som vi ikke kunne navnet på før, som nå er blitt veldig kjente som Sofie Marhaug (R) og Ole Andre Myhrvold (Sp) og som vi nå får øynene opp for. Det at fokuset har flyttet seg over til energi bidrar til at andre profiler kommer frem, sier Østrem.

Ekornholmen trekker frem en annen joker som det kan være verdt å følge litt ekstra med på. Tidligere statsminister Gro Harlem Brundtland er nemlig nominert på lista til Oslo Arbeiderparti.

- Selv om vi er Nationen og distriktenes avis så kommer det til å bli spennende i Oslo med Raymond Johansen og om han klarer å holde på Oslo. Også er det litt morsomt at Gro Harlem Brundtland stiller på liste. Det er en oppmerksomhetsvekker, sier Ekornholmen.

Partiene blåser i gang årets valgkamp: - Alle vet at det er maktskifte på gang