Sponsor-allianse skyter millioner inn i kvinneidretten – Raja med stikk til norske TV-kanaler

Også på sponsorsiden mener kulturministeren det er store forskjeller på kvinner og herrer.

Publisert / Oppdater

Knut Kristian  Hauger
Knut Kristian Hauger

Tirsdag formiddag lanserer idretten det nye prosjektet «Like Muligheter», som skal sikre jenter like gode rammebetingelser som gutter i idretten. Kultur- og likestillingsminister Abid Q. Raja var selv til stede på lanseringen ved hovedtribunen på nasjonalanlegget på Holmenkollen.

- Når vi er verdens mest likestilte land, så tror jeg det er noen erfaringer vi må gjøre oss som går på alt fra hverdagslige ting til at små jenter må slåss for å slippe å spille i gjennomsiktige shortser. Det burde vært helt selvfølgelig at de slipper å ta omkamper på det, sier Raja til Kampanje.

Idrettsministeren sikter til en sak fra februar i år der jentene i Lillesand IL ønsket å skifte ut hvite kortbukser som ble gjennomsiktige når de ble våte uten å få gehør. Men manglende likestillingen i idretten dukker opp i mange forskjellige fasonger og på mange ulike arenaer og Raja kon her med et stikk til TV-kanalene.

- Se bare på sendetiden på TV hva slags idretter vi ser i herreidretten og kvinneidretten, og ikke minst på de kommersielle områdene som sponsing og pengepremier hvor det er betraktelig forskjell på herresponsing og kvinnesponsing, sier Raja, som også lover en ny idrettsmelding til våren. 

Her kan du se en video fra dagens seanse i Holmenkollen der KampanjeTV snakker med både kulturministeren og den norske utøveren Maren Lundby. 

Jentene har hatt ett renn i år, og gutta de har hatt 20. Maren Lundby, skihopper

Mener hoppgutta får konkurrere mer

Til å fronte den nye kampanjen som i første omgang skal vises på sosiale medier som Facebook, Instagram og Twitter med emneknaggen #likemuligheter har initiativtakerne i de tre idrettsforbundene Norges Friidrettsforbund, Norges Skiforbund og Norges Bryteforbund valgt ut hver sin utøver som skal være ambassadører for prosjektet. De tre er Amalie Iuel, Maren Lundby og Grace Bullen.

På dagens pressemøte brukte Raja et eksempel fra hoppbakken der Maren Lundby og kvinnehopperne ikke får hoppe i de samme bakkene som gutta og her roset kulturministeren de tre utøverne for jobben de gjør. Maren Lundby har da tidligere blitt omdøpt til «likestillingsminister» av Raja.

- Men nå har jeg ikke hørt fra deg på en stund, legger Raja til.

- Du blir kalt likestillingsminister, men har du noen ambisjoner?  

- Ja, han burde passe seg litt, sier Maren Lundby til Kampanje.

Hun sier hun sammen med sine utøverkollegaer «er stolt over å være Like Muligheter-ambassadører.»

- Hvorfor er dette en viktig kampanje?

- Det er viktig fordi det setter fokus på at damene skal ha like muligheter som det herrene har og i vår idrett skihopping har vi fått merke det veldig at det absolutt ikke er sånn som for eksempel like konkurransemuligheter. Slik som i år har mye blitt avlyst, mens gutta har fått konkurrere mye mer. Vi har hatt ett renn, og de har hatt 20, sier Lundby.

- Vi har en klar ambisjon om at hoppjentene skal få hoppe i de samme bakkene som gutta, få like bra konkurransetilbud og vi vil rekruttere flere jenter til å starte med skihopping, sier sportssjef for hopplandslaget Clas Brede Bråthen.

Skyter inn seks millioner sponsor-millioner

Den nye kampanjen, som går på lufta allerede i kveld med preproduserte filmer av de tre utøverne, er finansiert opp gjennom midler fra sponsorene LO, Coop og Thon. De tre går inn med til sammen seks millioner kroner etter det Kampanje kjenner til og er alle likestilte partnere for de neste tre årene.

- Vi ønsker å bidra til at jenter og kvinner i bredde- og toppidretten får like muligheter som gutta til å drive med idretten sin. Målet er at Like Muligheter er starten på en nasjonal dugnad som skal bidra til økt satsing på jenter i alle idretter, sier LO-leder Hans Christian Gabrielsen.

Viseadministrerende direktør Gøril Joys Johnsen i Coop var også til stede i Holmenkollen tirsdag formiddag.

- Kommer det noen nye og friske penger på bordet?

- Ja, alle samarbeidspartnerne går inn med penger for å bidra, så det gjør det, sier Johnsen til Kampanje.

Som sponsor av friidretten går pengene fra Coop til å finansiere opp kampanjeaktivitetene til Amalie Iuel og tiltakene Norges Friidrettsforbund nå skal lansere, mens de øvrige sponsorene støtter «sine» utøvere og forbund i kampen for bedre betingelser for kvinner i idretten.

- Vi ønsker å bidra fordi vi er store og har mye kraft. Vi kan stille krav og bidra til endring. Det er det viktige her. Pengene blir nesten underordnet, sier Coop-toppen.

Nå blir det opp til særforbundene og utøvernes klubber å bruke de øremerkede midlene på tiltak rettet mot jenter. Også Norges Skiforbund og Norges Friidrettsforbund har konkrete mål klare.

- Vi vil jobbe med konkrete tiltak for å få flere kvinnelige trenere enn vi har i dag, og få fram flere kvinnelige utøvere i de fremtidige elitetroppene, sier generalsekretær Kjetil Hildeskor i Norges Friidrettsforbund.

Han mener friidretten er bra stilt hva gjelder likestilling ved at utøverne får de samme konkurransemulighetene og økonomisk bonuser.

- Det er veldig likt integrert, men vi tenker å fokusere på er å få flere kvinnelige trenere for har du flere kvinnelige trenere så får du ofte kvinner til å holde på lenger. Det er mange flere gutter i eliteidretten, selv om vi har stor kvinneandel, sier han.

- Sponsormessig er det stor forskjell på hva jenter og gutter tjener?

- Jeg tror det går mest på hva slags nivå og om du er en spennende profil. Jeg tror det går mer på det enn kjønn, sier Hildeskor til Kampanje.

På samme lag:

Her ser noen av sponsorene fra LO, Thon og Coop sammen med sine respektive forbund. Fra venstre Grethe Fossli, Claes Brede Bråthen, Stian Bergerud, Kjetil Hildeskor, Morten Sandnæs og Gøril Joys Johnsen. Foto Eivor Eriksen.

Sponsor-allianse skyter millioner inn i kvinneidretten – Raja med stikk til norske TV-kanaler