Hurtigruten og Dentsu skiller lag - trekker seg fra ny byråkonkurranse

Etter fire år er det brått slutt på samarbeidet. Dentsu-sjef mener det ikke er mulig å løse oppdraget innenfor rammebetingelsene.

Publisert / Oppdater

Dag Robert Jerijervi
Dag Robert Jerijervi Journalist

2020 har vært et tøft år for Hurtigruten, men nå ser konserndirektør for merkevarebygging og markedsføring, Stine Steffensen Børke, mot 2022 og lysere tider for den internasjonale reiselivsbransjen. Hun har stor tro på at etterspørselen på reiser vil løsne i takt med utrullingen av vaksiner.

- Det er klart at reiselivsbransjen har blitt veldig hardt rammet av covid, men samtidig ser vi nå at reiselysten er der. Folk har vært innesperret og begrenset over lang tid. Den typen reiser som Hurtigruten tilbyr har en lang bookinghorisont og vi ser at vi har gode bookingtall i 2022, og det beveger seg også noe for annet halvår i 2021, sier hun til Kampanje.

Derfor har Hurtigruten startet jakten på et nytt mediebyrå til å hjelpe dem med å hente tilbake turistene i alle markedene selskapet opererer i.

- Vi søker ikke en partner for situasjonen vi har akkurat nå, men for det vi skal få til de neste tre til fem årene, sier Steffensen Børke.

Dentsu: - Valgte å trekke oss

Siden 2017 er det Vizeum som har forvaltet Hurtigrutens reklamemillioner på et globalt nivå. Denne avtalen er nå ved veis ende. Samtidig opphører også Vizeum som byrå, når det slås sammen med søsterbyrået Iprospect i Dentsu-nettverket.

- Vi startet denne prosessen før vi ble kjent med at Vizeum tok dette valget, så det er litt tilfeldig, sier Steffensen Børke.

Men det er heller ikke aktuelt å inngå en avtale med Iprospect, eller et annet Dentsu-byrå.

- Vi tror ikke at vi kommer til å samarbeide med Dentsu videre fremover nå. Vi ser etter litt andre tyngdepunkter og partnere som er særlig sterke i Tyskland og USA, sier Hurtigruten-direktøren.

Men ifølge leder for Dentsu-byråene, Pelle Stensson, var det de som trakk seg først.

- Dentsu valgte ved utlysningen av pitsjen å trekke oss, til tross for at Hurtigruten er en attraktiv merkevare og at vi har hatt et godt samarbeid i flere år. Vi i Dentsu har alltid et ønske om å å skape forretningsverdi for våre kunder, men vår vurdering er at det finansielle potensialet i avtalen, sammenlignet med hva som kreves for å levere i henhold til vår standard, dessverre ikke er i samsvar denne gang, sier Stensson til Kampanje.

Han legger til at avgjørelsen ikke har noe med sammenslåingen av Iprospect og Vizeum å gjøre.

- Nei, dette har ikke noe med byråendringene våre å gjøre. Hadde vi sett den kommersielle muligheten hadde vi selvfølgelig gått «all in» med et av våre byråer i godt kompaniskap med tjenestebredden i Dentsu.

- Hvorfor ser dere ikke det kommersielle potensialet i dette?

- Vi kjenner dagens betingelser og forventninger, samtidig som vi vet hva som kreves for å levere på de målsetningene de har på kryss av markeder. Det er vårt grunnlag for beslutningen, sier Stensson.

- Vi har forståelse for deres vurdering og takker Vizeum for god dialog og smarbeid siden 2017, svarer Stine Steffensen Børke.

Ser fremover:

- Den typen reiser som Hurtigruten tilbyr har en lang bookinghorisont og vi ser at vi har gode bookingtall i 2022, og det beveger seg også noe for annet halvår i 2021, sier konserndirektør for merkevarebygging og markedsføring i Norwegian, Stine Steffensen Børke.

Rustet kraftig opp før pandemien

Hun vil ikke kommentere størrelsen på oppdraget som er ute på anbud, men forteller at det nordiske markedet utgjør under ti prosent av salget deres totalt sett, og at Tyskland, Storbritannia og USA er hovedmarkedene deres. Tyskland representerer 50 prosent av investeringene.

- Den modellen vi velger fremover skal speile hvor vi har de store markedene, sier hun.

De regner med å lande en ny avtale med et mediebyrå i løpet av de neste to månedene med oppstart i månedskiftet mai/juni.

På denne tiden i fjor stod markedsdirektøren i spissen for en kraftig oppbemanning av reklame- og markedsføringsavdelingen der målet var å bli «den norske merkevaren som skapte de største internasjonale bølgene».

Hurtigruten rekrutterte både fra Tine, Mediacom, Norwegian og Accenture kort tid før koronapandemien lammet bransjen i mars i fjor.

- Vi var på vei inn i 2020 med store vekstambisjoner, og så ble vi truffet hardt av covid, dessverre. Det er klart at vi har hatt permitteringer i Hurtigruten i den perioden. Nå ønsker vi å få opp farten igjen og rekrutteringen kommer til å fortsette, men ikke med samme fart som vi var i gang med før covid traff.

Hurtigruten og Dentsu skiller lag - trekker seg fra ny byråkonkurranse