Filmforbundet om TV-drama-kritikken: - Tør ikke si ifra i frykt for å miste jobben

Filmforbundet stiller seg bak Anders Danielsen Lies oppfordring om å si nei til prosjekter som «åpenbart ikke er ferdige».

Publisert / Oppdater

Ragnhild Aarø Njie
Ragnhild Aarø Njie Journalist

I kronikken «TV-serien er den nye kioskromanen», publisert hos Aftenposten i går kveld, tok skuespiller og lege Anders Danielsen Lie et kraftig oppgjør med den norske TV-dramabransjen. Innledningsvis skriver Danielsen Lie at kronikken «er et varsko til alle oss som jobber med TV-drama», før han skriver at man i TV-serieproduksjoner nedprioriterer det aller viktigste, nemlig manuset. 

- Etter å ha jobbet i flere år som skuespiller på store norske TV-serieproduksjoner, er jeg sjokkert over hvor mange millioner kroner som kastes bort på halvkvedede viser, skriver Danielsen Lie, som også mener at «mange hadde hatt godt av å fokusere mer på kvalitet enn kvantitet».

- Det er som det foregår et våpenkappløp mellom kanaler og strømmetjenester om hvor mange TV-serier man klarer å spy ut pr. år, skriver han videre. 

Ifølge Danielsen går «halvferdige manus» utover alle fagfunksjoner i en filmproduksjon og «skaper uakseptable arbeidsforhold» for produksjonsmedarbeiderne, i tillegg til det går «utover kvaliteten på TV-seriene». 

Styreleder i Filmforbundet Thor Lønning Arrestad sier til Kampanje at fagforeningen kjenner seg igjen i kritikken Danielsen Lie kommer med, men at de sjelden får henvendelser fra medlemmene om problematikken. 

- Filmarbeidere er veldig forsiktige med å si noe fordi det er en generell frykt i denne bransjen for å være en varsler, ettersom du kan miste fremtidig jobb. Som fagforbund oppfordrer vi sterkt til å ta kontakt dersom de opplever et produksjonspress.

- Kan føre til at man mister seere

Kampanje har flere ganger skrevet om det flere i TV-bransjen mener er «en gullalder» for norske TV-serier

- TV-drama-boomen gjør at forbrukere ønsker seg stadig flere dramaserier, og produsentene lager flere. Da er det ekstra viktig at arbeidsforholdene blir ivaretatt. Fokuserer man kun på kortsiktig inntjening vil det bli dårligere arbeidsforhold og kvaliteten vil bli dårligere som igjen fører til at man mister seere over tid, sier Lønning Arrestad. 

Han sier at «halvferdige manus selvfølgelig gjør noe med hele produksjonen».

- Da er det flere fagfunksjoner som mister mye av planleggingsfasen sin for å kunne levere en god jobb, og det igjen vil selvfølgelig påvirke kvaliteten som blir levert ut til publikum igjen. Så det ligger mye i uttrykket «shit in, shit out».

I kronikken oppfordrer også Danielsen Lie produsenter, manusforfattere, regissører, kanaler, strømmetjenester og distributører til å «si nei til prosjekter som åpenbart ikke er ferdige». Det stiller Lønning Arrestad seg bak. 

- Selv om det er stor etterspørselen etter mye TV-drama, så tror jeg at å ha tid til å ha et bra manus og en god produksjon vil gi bedre produksjoner og gi mer glede til publikum, enn kortsiktig tanke om inntjening. En tommel opp for Anders Danielsen Lie og at han tar opp denne problematikken, sier Lønning Arrestad og legger til:

- Jeg vil igjen si til alle filmarbeidere om å ta kontakt med Filmforbundet, hvis du opplever produksjonspress som ikke hører hjemme.

Jobber «stadig» for mer ressurser til manus:

- Det er sant at man ikke alltid har skrevet alle manusene helt ferdig før en produksjonsbeslutning tas, sier Kathrine Haldorsen, programansvarlig i TV 2.

TV 2: - Han har flere viktige poeng

Kathrine Haldorsen, programsjef i TV 2, sier til Kampanje at Danielsen Lies kronikk var «interessant lesing», og at han har «flere viktige poeng».

- Manus er selve grunnmuren i en dramaproduksjon, og det er nettopp manuset vi i TV 2 fatter våre beslutninger på. Så er det sant at man ikke alltid har skrevet alle manusene helt ferdig før en produksjonsbeslutning tas, sier Haldorsen. 

Hun mener det kan flere grunner til det. 

- Det handler om finansiering, tilgjengelighet hos talenter, behov i sendeskjema og så videre. Jeg kan bare snakke for våre produksjoner, men det er aldri slik at man ikke vet hvor historien skal. Det er mange faser i et manusarbeid, og det er lagt et løp hvor man nettopp tar høyde for kritikken i forhold til når en beslutning tas, sier Haldorsen.

- Når det er sagt, så er det klart det er prosjekter som av ulike årsaker blir liggende brakk en periode før man kan trykke på den «grønne knappen».  Vi jobber stadig for at det skal legges opp til mer tid og penger av budsjettet til arbeid med manus. Slik sett er  Danielsen Lies sitt innlegg en fin påminnelse til oss alle om å verne enda bedre om manusprosessen og forfatterne. 

Les også: Wisting-produsent går med underskudd og har milliongjeld

Har vært oppmerksom på problematikken lenge:

- Det er nok et veldig res nå, ikke bare fordi TV- og strømmeselskapene vil ha nye prosjekter, men også fordi produsentene gjerne vil ha fart og omsetning, sier NRKs dramasjef Ivar Køhn.

NRK: - Press på manusforfatterne

- Jeg er enig i at manuskriptet er alfa og omega for å få til et godt TV-prosjekt. Investering i manus og manusutvikling er uten tvil det som gir mest tilbake for resultatet. Men dette er jo ingen ny diskusjon, det har alltid vært en diskusjon rundt styrke på manus og rundt manusforfatterutdannelsen, så dette har vi vært oppmerksomme på lenge, sier dramasjef i NRK Ivar Køhn.

- Samtidig er det nok et veldig race nå, ikke bare fordi TV- og strømmeselskapene vil ha nye prosjekter, men også fordi produsentene gjerne vil ha fart og omsetning. Dermed blir det en del press på manusforfatterne og kreatørene. Da kan beslutninger omkring produksjonen bli tatt på bakgrunn av bare en eller to episoder, uten at alt er ferdig skrevet, forklarer Køhn.

Ifølge Køhn blir det da ofte en «kamp mot klokka» etter at beslutningen om å produsere en TV-serie er tatt.

- Når apparatet settes i gang må skuespillere på bookes, og team må bookes lang tid i forkant. Det har blitt et større press, fra alle kanter. Når det er sagt er det forskjell på prosjekter, noen krever mer tid enn andre.

Køhn sier seg ikke enig i at manusene i norske TV-serier «har blitt dårligere», men sier at det alltid er manuskripter og prosjekter som ikke «blir så bra som de burde være».

- Den «boomen» vi har sett har ført til at det er kommer inn nye forfattere og aktører i bransjen, og det er nok en nødvendighet at flere folk får erfaring, for at man skal lykkes i å heve nivået.

- Hvordan kan man få til en bedring?

- TV-kanaler og produksjonsselskaper stiller jo høyere og høyere krav, samtidig som mange manuskripter går igjennom. Man må gi dyktige folk god tid til å jobbe, og betale den prisen det koster å jobbe med et manus.

- Hva med dem som jobber «på gulvet» i TV-produksjoner, har du fått tilbakemelding på at de opplever mer press?

- Når manuset «rushes» frem og ingen helt vet hva som skjer, så blir det dårligere for produksjonen i alle ledd. Jo mer folk vet, jo bedre kan man planlegge, og jo bedre kan alle bidra.

Les også: Nye ungdomsdrama på NRK klarer ikke å måle seg med «Skam»-suksess: - Veldig lave tall

Produsentforeningen: - Seernes sult driver opp tempoet

Åse Kringstad, leder i Virke Produsentforeningen, mener diskusjonen Danielsen Lie tar opp er viktig. Hun sier også at det er svært positivt at norske dramaserier er blitt så etterspurt hos publikum.

- Ingen produsenter går inn i et prosjekt uten å ønske å levere kvalitet. Men kravene til å levere til kanaler og plattformer, for å etterkomme seerens sult etter nye serier, driver opp tempoet i produksjonene, sier Kringstad.

Kringstad sier Virke Produsentforeningen er opptatt av å bidra til et profesjonelt arbeidsliv.

- Denne saken viser at det er viktig med mer penger til utvikling av prosjekter, avslutter hun. 

Kampanje har forsøkt å komme i kontakt med flere produksjonsselskaper, inkludert Miso Film, som ikke har svart på vår henvendelse.

I tillegg har vi spurt Nordic Entertainment Group (NENT), om de kjenner seg igjen i kritikken fra Anders Danielsen Lie. Skuespilleren var i fjor aktuell i serien «Besatt» som var produsert av Miso Film for Nent. De svarer ikke på journalistens spørsmål, men chief content officer Filippa Wallestam skriver følgende i en mail: 

- Vi ser en stadig større interesse for originalproduksjonene til Viaplay blant både kritikere og publikum. Viaplay-serien Wisting er faktisk den mest suksessfulle egenproduksjonen til Nordic Entertainment Group - ingen dramaserie har skapt flere Viaplay-abonnenter i Norden. I tillegg til at serien fikk terningkast fem i Dagbladet og ble kalt "Årets beste påskekrim" av NRKs Filmpolitiet, har flere internasjonale aktører allerede kjøpt rettighetene, blant annet BBC i Storbritannia. 

- Danielsen Lie har helt rett når han peker på at det starter med manus, og at fokuset må være på kvalitet og ikke kvantitet. Det er en viktig dialog å ta med alle som lager TV-drama i dag. Så er det jo også slik at øvelse gjør mester, og vi er stolte av å sysselsette så mange fra norsk dramabransje og at vi satser på lokale og nordiske talenter foran og bak kamera.

Filmforbundet om TV-drama-kritikken: - Tør ikke si ifra i frykt for å miste jobben