Aftenposten vil ikke droppe olje-reklame: - Taper ikke troverdighet på annonsene våre

- En gode pakke til annonsørene, sier Aftenposten-sjefen om Equinors Forklart-episoder. I kveld kan oljeselskapet kåres til «Årets verste stemme» for PR-kampanjen.

Publisert / Oppdater

Ragnhild Aarø Njie
Ragnhild Aarø Njie Journalist

Hva har KrF-politiker Kjell Ingolf Ropstad, Innovasjon Norge og Equinor til felles? De er alle nominert til å gå av med tittelen «Årets verste stemme» i en kåring hos gratisavisen Natt og Dag, som skjer i kveld. 

Da Equinors «Forklart»-episoder dukket opp høst, haglet kritikken mot både Aftenposten og Equinor. Ifølge Natt og Dag-redaksjonen er Equninor en «selvsagt kandidat» til å vinne tittelen.

- Etter rebrandingen fra Statoil til Equinor har oljeprodusenten bombardert det offentlige rom, sosiale medier og aviser med sponset innhold og reklame, skriver de blant annet.

Avisen trekker frem at tilliten til mediene svekkes verden over, men at nordmenn fortsatt har høy tillit til mediene.

- Men det skal ikke mye til før tilliten svekkes også her. Da er det spesielt viktig at andre aviser, som Aftenposten, ikke gjør ting som å selge troverdigheten sin fullstendig ved å la Equinor lage egne versjoner av Forklart-podcasten deres, skriver de videre. 

- Nominasjonen får stå for deres regning. Vi vil ikke slutte å kommunisere rundt de store utfordringene vi og verden må takle fremover, sier kreativ direktør i Equinor Henrik Habberstad til Kampanje. 

Tall fra Podtoppen viser at Forklart hadde litt over 75.000 lyttere i forrige uke. Habberstad sier Equinor ikke ønsker å gå ut med lyttertallene for Forklart-annonsene. 

- Men når det er sagt, tallene på Podtoppen viser til ukentlig lytting, og vi opplevde at det var godt samsvar mellom antall daglige lyttere til Forklart og til våre podcast-episoder. Vi opplevde også at lyttertallene holdt seg stabilt gjennom alle seks episodene, og lyttertiden var høy, sier Habberstad. 

Kan bli flere annonse-endringer

Slik Journalisten skrev i desember, meldte Aftenposten om flere endringer etter kritikken mot Equinor-podkasten. En av endringene var at de ikke lenger ville la annonsører bruke Aftenposten-logoen i ekstern markedsføring.

- En del blir annerledes i lignende annonser i fremtiden. Det er naturlig når man prøver et nytt format man ikke har prøvd før. Man lytter til kritikken og så justerer man. Da vi brukte Aftenposten-logoen på den måten vi gjorde, så var det for å gjøre det veldig tydelig at det ikke var «Forklart»-episoder, men annonsørinnhold. Da vi forstod at det ikke ble lest slik, endret vi det, sier sier sjefredaktør i Aftenposten Trine Eilertsen til Kampanje.

Hun mener podkast-serien var en «en god pakke for annonsørene», og sier de kommer til å fortsette med den type annonser. 

- Er det mer dere kunne gjort annerledes, eller vil gjøre annerledes i fremtiden, med unntak av endringene du allerede har nevnt?

- Vi har jo hatt en diskusjon om det med logoene, og så snakket vi litt om det at én annonsør hadde så mange episoder på rad. Vi ser at det kan være en diskusjon, så da må vi vurdere om vi skal gjøre det flere ganger, sier Eilertsen. 

Habberstad i Equinor sier de støtter Aftenpostens annonse-endringer «fullt og helt». 

- Og synes det er fint at Aftenposten tar med seg læring, det er jo første gang dette gjøres og at det da gjøres justeringer, er ikke unaturlig. 

Aftenposten vil ikke følge The Guardian

- Onsdag denne uken meldte The Guardian at de forbyr all reklame fra olje- og gasselskaper i avisa og på nettsidene sine. Hva synes du om avgjørelsen?

- Vi kommer ikke til å gjøre det. The Guardian har heller ikke en prinsipiell tilnærming til det. De slutter ikke å annonsere for alle selskaper som har store karbonavtrykk, det har de ikke råd til å gjøre. Det er en vurdering de har gjort, men Aftenposten kommer ikke til å gjøre det. Vi har redaktøransvaret, men alle som driver med lovlig virksomhet skal i utgangspunktet ha muligheten til å annonsere hos oss, svarer Eilertsen. 

Hun påpeker at oljeindustrien er en av de viktigste næringene i Norge, og at de nå er i en stor omstilling.

- Det skal vi dekke redaksjonelt, samtidig som vi forholder oss til oljeselskaper som normale selskaper som ønsker å annonsere. De må selvfølgelig også få lov til å komme med sitt budskap. 

- The Guardian sier de kommer til å tape annonseinntekter. Hvordan vekter Aftenposten annonseinntekter versus troverdighet?

- Vi annonserer ikke på en måte som gjør at vi taper troverdighet. Vi har alltid tjent penger på annonseinntekter, og det er en viktig del av virksomheten vår. Vi har ikke opplevd at vi har en annonseportefølje som gjør at vi taper troverdighet. Det som har vært viktig og vil være viktig er å skille annonsørinnhold og redaksjonelt stoff. Vi blir stadig bedre, og diskusjonen rundt gjør at vi blir bedre, avslutter Eilertsen. 

Kan bli mer Equinor-podkast

- Dere mottok en del kritikk, både før og etter lanseringen av episodene. Var kritikken berettiget? 

- All utprøving av nye kanaler høster normalt kritikk. Det regnet vi også med at dette samarbeidet ville gjøre. Det er sunt med debatter omkring grensen mellom journalistikk og betalt innhold, og vi har ingen problemer med at Aftenposten har brukt dette samarbeidet til å justere hvordan de vil bruke denne kanalen i fremtiden, sier Habberstad i Equinor. 

Habberstad sier at Equinor vurderer fortløpende om det vil produsere flere podkaster. 

- Har dere rukket å se noen resultater av kampanjen? 

 - Vi evaluerer all vår kommunikasjon, og vi mener at vi med denne kampanjen lyktes med å nå ut med budskap om noen av de krevende problemstillingene verden står overfor i dag - og hvilke løsninger som kreves for å holde verden innenfor målene som er satt i Paris-avtalen, svarer Habberstad. 

Videre sier han at de fleste som begynte på podkasten, også fortsatte etter Equinor-annonseringen. 

- De fleste hørte hele episoden. Dette kan tilsi at lytterne har oppfattet innholdet som interessant, avslutter han. 

Aftenposten vil ikke droppe olje-reklame: - Taper ikke troverdighet på annonsene våre