Aker-selskap gjør som Red Bull: - Har en enorm markedsføringsverdi

Aker Biomarine skal bruke over over 100 millioner kroner for å bygge opp en ny kommunikasjonsplattform.

Publisert / Oppdater

Dag Robert Jerijervi
Dag Robert Jerijervi Journalist

Administrerende direktør i den norske krilleksportøren Aker Biomarine, Matts Johansen, legger ikke skjul på hva som er inspirasjonen bak deres nye merkevareplattform.

- Vi er ikke de første som gjør noe sånt. Dette har vært strategien til Red Bull i mange år. Det handler om å bygge innhold og gjennom det bygge kjennskap og kunnskap til produktet, sier han til Kampanje.

Han har akkurat offentliggjort en helt ny verdensserie for hundekjøring, kalt Qrill Pet Arctic World Series (PAWS), der de har samlet fire store hundesledeløp i USA, Russland og Norge i ett verdensmesterskap som skal dekkes og formidles til et internasjonalt publikum med Aker Biomarine som avsender. Startskuddet går allerede førstkommende søndag med John Beargrease Sled Dog Marathon i Minnesota, før Femundløpet i Norge står for tur. Finalen foregår i Alaska under selveste Iditarod Trail Sled Dog Race.

- Arrangørene hadde lekt med denne ideen lenge, men de trengte noen som kunne ta den finansielle risikoen, og der kunne vi spille en god rolle. Dette blir det første verdensmesterskapet for hundekjøring, og det tror vi er en viktig ingrediens for at folk skal følge med på dette, sier Mats Johansen.

Der Red Bull har tatt eierskap til ski og ekstremsport, vil nemlig Aker Biomarine «eie» hundekjøringssporten.

- I stedet for å kjøpe plass på TV eller sponse et event, så skaper vi en egen kommunikasjonsplattform som vi kan eie 100 prosent, sier Aker Biomarine-sjefen.

- Alt er markedsført med vårt produkt og det har en enorm markedsføringsverdi.

- Maverix utfordret oss på en annen måte

Koblingen mellom Aker Biomarine og hundekjøring finnes i matskåla. Aker Biomarine leverer krill til produsenter av hundefôr og i 2018 etablerte de et eget hundesledeteam for å komme enda tettere på sporten.

- Da så vi at dette hadde et kjempepotensial. Denne sporten har alt som er interessant med natur, båndet mellom menneske og hund, historien med Alaska og Arktis og polfarerne, men det er veldig får som vet noe om den. Vi ser en kommersiell mulighet til å benytte posisjonen vi har bygd og ta steget fullt ut.

Et ekspertpanel bestående av den norske hundekjøreren Nina Skramstad og amerikanske Dallas Seavey sitter klare til å kommentere de fire løpene til et internasjonalt publikum fra et studio i Nydalen. I tillegg vil det være mannskap på plass for å formidle det som skjer i løypene. Bak kamera står det norske selskapet Maverix.

- Maverix utfordret oss på en annen måte enn de andre produksjonsselskapene vi møtte. Vår visjon om å gjøre dette til en helårssport løste de veldig bra på papiret, sier prosjektleder Nils Marius Otterstad i Qrill PAWS til Kampanje.

Linda Nordheim i Maverix forteller at de har gått inn i sporten og miljøet med hud og hår etter at de ble koblet på prosjektet i fjor høst.

- Dette er et fantastisk morsomt prosjekt. Jeg husker da jeg jobbet med Solos flaskepost-kampanje i Try at vi tenkte at vi aldri kom til å gjøre noe lignende, men dette er større. Jeg føler jeg ånder og puster alt rundt hundehold og kjærlighet til hunder, sier hun til Kampanje.

Hun tror tidspunktet er helt riktig for at et større publikum skal få øynene opp for sporten.

- Det som er fascinerende med alle vi møter er den genuine interessen de har for hundene, naturen og miljøet. Dette er virkelig en idrett for tiden vi lever i, sier hun.

Oppgaven deres er også å holde liv i merkevaren utenfor sesongen, derfor produserer de også en dokusåpe kalt «Alfadogs».

- Det blir en karakterdrevet TV-serie, sier hun, der hundene formodentlig utgjør en vesentlig del av rollegalleriet.

Skal bruke over 100 millioner kroner

Satsingen strekker seg i første omgang over seks år der Aker Biomarine hvert år investerer et titalls millioner kroner i TV-produksjonskostnader. VGTV har kjøpt de norske rettighetene, mens European Broadcasting Union sikrer distribusjon til 56 hovedsakelige europeiske land. Andre avtaler forhandles fortløpende, forteller Johansen.

- TV-kanaler kjøper typisk ikke produksjoner før de har sett dem. Vi vil nok ikke se så store inntekter i løpet av det første året, men vi tror at vi i løpet av en treårsperiode vil gå i pluss, sier Matts Johansen.

Han bekrefter at det er snakk om en investering på over 100 millioner kroner i løpet av seksårsperioden.

- Men fra neste år av vil nok inntektene dekke utgiftene, gitt at vi lykkes og det blir en suksess. Vi er forberedt på at det tar tid å bygge dette og vil ikke gi oss med det første, selv om det skulle gå trått det første året.

- Er TV-kanalene mer skeptiske når sendingene er så tydelig merket med deres logo?

- Nei, jeg tror ikke det, og det er en balansegang. Vi er forsiktige med merkingen for ikke å ødelegge. En forbruker som ser på dette, vil se på det som et vanlig TV-program, bortsett fra at det bærer vårt navn.

Målet til Aker Biomarine er tredelt.

- Det finansielle målet er å selge mer ingredienser som går inn i hundefôr. Når våre kunder putter krill-logoen vår på pakningen sin, så skal forbrukerne være villige ti lå betale for det, sier han.

- Det andre er å gi overskuddet av salget av TV-sendingene tilbake til sporten. Dette er et nullsumspill, der overskuddet deles ut til de arrangementene som er med å bygge sporten, fortsetter han.

- Nummer tre er at vi har en «purpose», eller en mening i Aker Biomarine som handler om å forbedre menneskenes og planetens helse. Vi vil få folk ut i naturen og bevege seg, og få hunden din ut hvis du har en hun.

Bitt av basillen

Matts Johansen vet hva han snakker om. For halvannet år siden ble han utfordret av de ansatte til å konkurrere i Mush Synnfjell, som er et 200 kilometer langt hundesledeløp.

- Jeg har et mantra om at innovasjon handler om å si ja. Steve Jobs har et berømt sitat om at innovasjon handler om å si nei til tusen ting. Jeg mener det motsatte. Så da jeg ble utfordret, kunne jeg ikke noe annet enn å si ja, sier Johansen. 

Da han krysset målstreken, hadde han ingen intensjoner om å fortsette med hundekjøring, men bare en uke senere meldte abstinensene seg og han bestemte seg for å være med i Femundløpet som starter 31. januar i år.

- Jeg skjønte at dette ga meg veldig mye og nå har jeg ligget i hardtrening i et og et halvt år, sier Johansen.

Det har også hjulpet Aker-sjefen i jobben som leder.

- Det er én ting som gjelder for å lykkes i hundekjøring, og det er kroppsspråk. Det hjelper ikke hva du sier, du må uttrykke det med hele deg. Jeg og veldig mange ledere har mye av lære av det og av viktigheten av det du utstråler. Entusiasme og kroppsspråk påvirker teamet ekstremt mye.

Aker-selskap gjør som Red Bull: - Har en enorm markedsføringsverdi