- Jeg var så sliten at jeg seriøst trodde jeg skulle dø

Treningsinstruktør, befal og markedssjef. Den nye markedssjefen i Sats går under navnet «G.I. Jane of Marketing.»

Publisert / Oppdater

Hilde Nyman
Hilde Nyman Journalist

Det er ikke det at det virket feil tidligere, men det kan se ut som om Marianne Orderud (38) virkelig er i sitt rette element når hun nå har inntatt topposisjonen i markedsavdelingen hos treningsgiganten Sats. Rett innenfor døra i Sats-lokalene i Nydalen ligger en ti meter lang grønn matte i «gress-look» hvor Orderud alltid lurer sine nye besøkende med at de må utføre løps-test før møtet kan starte. Hver torsdag har de fellestrening på nærmeste Sats-treningssenter, og da bytter de ansatte på å være instruktører.

For selv om hun trivdes godt som markedstopp i flyselskapet SAS. Hun hadde brakt markedsavdelingen til topps i «Årets Markedsfører» én gang og i finaleheatet to ganger og oppnådd gode resultater gjennom nærmere fem år. Men den utlyste stillingen som markedsdirektør i Sats ble så altfor fristende da hun så den.

Og hun innrømmer at det var trist å forlate SAS. Hun er tidligere sitert på at «Jobben din er til låns, og du bør besitte den så lenge du klarer å fylle den på den beste måten». Men likevel avviser hun at det var dette som skjedde med jobben som markedsdirektør i SAS.

- Jeg hadde det veldig bra der. Men nå er det sånn at jeg nærmer meg 40. Jeg kunne sikkert vært der litt til. Jeg føler ikke at jeg gjorde en dårlig jobb, men har man jobbet lenge et sted, får man en «ryggmargsrefleks» og blir kanskje litt for selvsikker på hvordan ting er. Jeg drives av det innovative, elsker endringsprosesser og jeg tenkte at dette er det rette tidspunktet, og også en god personlig match sier hun.

Hun understreker at hun er ekstremt stolt av hva hun var med på å få til i SAS.

- Det jeg fikk lære, og være med på i SAS kommer jeg til å ta med meg. Det å følge en endringsprosess og være med på en reise og oppleve at man lykkes, som jeg følte at vi gjorde i SAS, er det jeg er mest stolt av å ha vært med på, sier hun. Og skynder seg å legge til;

- Til nå.

Det å følge en endringsprosess og være med på en reise og oppleve at man lykkes, som jeg følte at vi gjorde i SAS, er det jeg er mest stolt av å ha vært med på. Til nå.

Ren styrke

Vi har tatt plass på møterommet som så passende heter «Performance». Treningskonsernet har gitt møterommene navn etter de vedtatte verdiene, og de øvrige rommene heter; «Members First», «Extraordinary», «Professional» og «Accountable». Hun beskriver et langt og tett forhold til treningskonsernet som nå er hennes arbeidsgiver.

- Jeg har jobbet i 17 år som instruktør på Sats, og jeg skrev til og med bachelor-oppgaven min på NMH om Sats! I perioder hadde jeg 10-15 timer i uka; Sykkel, stram-opp timer, høy puls, aerobic og alt mulig. Nå har jeg ikke like mye tid, og velger å ha timer jeg synes er ekstra morsomme og som jeg også får utfordret meg selv på som «Cardio Energy» og «Pure Strength», forteller hun til Kampanje.

Ikke overraskende mener Orderud at potensialet til Sats er stort, men hun ser også at det er store oppgaver som ligger foran dem. Egenskapen «uredd» blir trukket frem som det ordet hennes samboer mener beskriver henne best. Bedt om å beskrive hennes sterkeste sider, nevner han blant annet sprudlende, nytenkende, faglig sterk og positiv.

- Vi har et ekstremt stort potensial når det gjelder å befeste Sats som den beste og største treningskjeden i Norden, og at vi er til for alle, uansett fysisk utgangspunkt. Vi må også bli bedre til å fortjene en større del av folks liv, for å lykkes fullt ut med vår visjon.

Som Kampanje har skrevet om tidligere, har Orderud fått i oppgave å bygge opp en Oslo-basert Markedsavdeling som skal ha ansvar for markedsarbeidet i hele Norden. I dag er det sju personer i avdelingen i Oslo, og lokale ressurser i landene. Og Orderud er ikke akkurat skuggeredd når hun gyver løs på oppgaven å bygge det nordiske markedsteamet til Sats.  

- Foreløpig er vi et team på sju som alle er godt i gang med å finne sine nye roller. Det motiverer meg å se hvordan dette puslespillet er i ferd med å settes, og det er veldig givende å se et team vokse, at vi sosialt trives sammen, utfyller hverandre - og jeg er imponert og glad over å ha en så faglig sterk gjeng med oss på denne reisen, sier hun.

En kollega beskriver hennes sterkeste sider slik; 

- Marianne er profesjonell til fingerspissene og følger opp prosesser fra start til slutt. Hun er flink til se helheten i prosjekter, jobbe kryssfunksjonelt og inkludere ressurspersoner i ulike avdelinger. Hun ser det store bildet!

Men kollegaen ser også at det er enkelte områder det er mulig for Marianne Orderud å bli bedre på.

- I stressende situasjoner kan nok noen oppleve hennes som veldig direkte og kanskje litt lite fintfølende. Her har hun nok et potensiale til å bli litt mer tålmodig og coachende i sine tilbakemeldinger, tror kollegaen.

Rekker ikke å trene så mye hun vil:

For Marianne Orderud har det vært et bevisst valg å trappe ned på treningen. - Jeg har ikke klart å kombinere det å trene så mye jeg vil - med det å følge opp barna og også jobbe såpass mye som jeg gjør, sier hun. Foto: Eivor Eriksen

Spiser ikke bare grønnkål

Men på tross av ti-meters teppe som de enkelte ganger har konkurranse om å hoppe lengst på og sats-bokser plassert flere steder strategisk i lokalene - mest kjent fra skole-gymsaler, avviser hun at de som jobber i Sats er sykelig opptatt av trening og helse.

- Jeg er ikke noe supermenneske altså. Jeg synes, som mange andre, også det er vanskelig å finne en god balanse mellom jobb og privatliv. Ingen må tro at alle her trener fem ganger i uka og bare spiser grønnkål, sier hun og ler høyt.

For henne har det vært et bevisst valg å trappe ned på trening.

- Jeg har ikke klart å kombinere det å trene så mye jeg vil - med det å følge opp barna og og jobbe såpass mye som jeg gjør. Derfor har jeg valgt bort det å trene hver dag, men finner måter jeg kan utnytte tiden smart og «lure» inn økter som det jeg gjorde i helgen; Da satte jeg på en online yoga-treningsøkt i kjelleren hjemme. Da sier jeg til meg selv etterpå at det får være bra nok. Det må vi lære medlemmene våre også; Alt er bedre enn ingenting. Jeg blir lei meg når jeg hører folk med misnøye si «jeg har bare trent én gang denne uken». Det er jo kjempe bra – det er jo 100 prosent mer enn null!

Å jobbe mye i et høyt tempo har hun nærmest fått inn med morsmelken. For hun kan fortelle om en oppvekst der hun ofte ble hentet sist i barnehagen – for å dra med moren til hennes frisørsalong enda noen timer mens moren jobbet.

- Det syntes jeg ikke alltid var gøy. Det var veldig mye fokus på jobb. Da mamma levde fortalte hun at hun hadde mye dårlig samvittighet fordi hun jobbet så mye, og det kjenner jeg meg dessverre litt igjen i med mine egne barn. Jeg jobber hele tiden med å finne en god balanse og kjenner ofte på at fokuset mitt kanskje er på feil sted – men på den andre siden har barna godt av å lære at man må jobbe hardt i livet - det skal bare ikke gå ut over kjærlighet og omsorg, det er viktig.

Ingen må tro at alle her trener fem ganger i uka og bare spiser grønnkål!

Facebook-krangel med DNB: - Takk for lissepasningen!

Den dagen Kampanje er på besøk, har markedsavdelingen i Sats hatt det travelt i mange timer allerede. Det har vanket kudos og klapp på skulderen fra både markedsførere og andre treningskjeder etter de havnet i en «kreativ polemikk» med storbanken DNB – som i en reklamefilm oppfordret folk som var «støttemedlemmer» på treningssentra, om å heller spare pengene i banken.

- Jeg hater det ordet støttemedlem, utbryter Orderud. Og forteller at hun ble provosert over DNBs stunt.

I saken som Kampanje skrev om «krangelen» mellom de to stor-annonsørene, forklarte DNB sitt stunt med at det ikke gjaldt kun treningssentra man ikke benyttet, men at dette også gjaldt for eksempel abonnement på blader/magasiner eller medlemskap i en bokklubb.

- Jeg synes det er litt unyansert at de velger å sammenligne trening med Donald Duck, men takk for lissepasningen, svarer Orderud da.

For Sats klarte å snu situasjonen til sin fordel da de laget en «svar-film» som med humor oppfordret folk til å ikke høre på treningsråd fra banken.

- Den litt mer seriøse delen av denne saken er at det er ingen som velger å bli støttemedlem. Når man blir medlem har man jo ambisjon om å trene. Det er jo et personlig nederlag om man ikke får benyttet det.  Vi vil ikke ha støttemedlemmer. Vi vil ha kunder som opplever at medlemskapet hos oss gir dem en verdi, proklamerer hun.

Men Orderud forteller at det ikke er noen planer om å bytte bank – for Sats er DNB-kunde, og DNB har Sats-tilbud til alle sine ansatte.

- DNB er jo faktisk en av våre aller beste kunder, og har et godt treningstilbud til alle ansatte i underetasjen der nede i Barcode, på Sats Bjørvika. De jobber knallhardt med å tilrettelegge for trening for de ansatte, og andre bedrifter har mye å lære av dem der. Vi har veldig god dialog, så derfor var dette litt overraskende, sier hun.

Les også: Sats og DNB i reklamekamp på Facebook

Marianne har et ekstremt konkurranseinstinkt og vil gå lengre enn de fleste for å skape resultat og gjøre ting bedre enn konkurrenten. Didrik Fjeldstad, SAS

Politi-drøm i grønn uniform

Etter endt utdanning tok Marianne Orderud det som nok var et nokså annerledes karrierevalg enn mange andre jenter den gang, nemlig militærtjeneste. Hun søkte seg til befalsskolen for infanteriet i Trøndelag. I 2000 var det frivillig førstegangstjeneste for kvinner, og nåløyet for å komme inn på befalsskole var trangt, noe som bare gjorde det mer attraktivt for den konkurranselystne damen.

- Jeg har alltid likt å utfordre meg mentalt og fysisk, og hadde lenge en drøm om å bli politi. At det var få jenter i militæret gjorde det bare mer spennende og jeg så på det som en stor utfordring. Men det var ingen enkel vei å gå – det var utfordrende å være jente i et mannsdominert miljø.

- Hvordan var det utfordrende?

- Jeg er et ekstremt konkurransemenneske, og det var blant annet utfordrende å hevde seg i toppen. Det å være en minoritet og også bli utsatt for ryktespredning, var vanskelig å stå i den gang, som 18-åring. Men jeg var blodseriøs og gikk ut som nummer to av mitt kull likevel, forteller hun.

Hennes tidligere kollega i SAS, vise-president Didrik Fjeldstad i SAS Brand & Marketing beskriver henne som en «G.I. Jane of Marketing» - viljesterk, hurtig og løsningsorientert, pasjonert og ukuelig og en vinnertype.

- Marianne har en unik evne til å få ting til å skje. Hun skaper fremdrift, engasjement og synlige resultater. Hun har en ekstrem drive og «no bullshit»-attitude som gjør at oppgaver blir løst hurtig og «to the point». Marianne har et ekstremt konkurranseinstinkt og vil gå lengere enn de fleste for å skape resultat og gjøre ting bedre enn konkurrenten, sier han til Kampanje.

Men om befalsskolen til tider var krevende for Marianne Orderud, ga årene som offiser i Telemarksbataljonen og tiden i Kosovo desto mer.

- I Telemarksbataljonen opplevde jeg det motsatte og hadde en fantastisk tid, jeg følte jeg var skapt til å løpe rundt i skogen og slå opp syvduker. De ni personene i laget mitt fikk et unikt samhold og vi fikk minner for livet. Men etter å ha bodd på et inngjerdet område med grønn uniform i over tre år, måtte jeg tenke på hva jeg kunne bruke det til, sier hun.

Det mangler ikke på lærdommer og viktige erfaringer fra denne tiden.

- Jeg fikk tidlig ledererfaring i det å bli utfordret mentalt og i fysiske situasjoner. Noen ganger var jeg så sliten at jeg trodde jeg skulle dø. Seriøst. Jeg klarte ikke gå en meter til og følte at hodet og kroppen på en måte var koblet fra hverandre. Jeg kunne være så trøtt at jeg kunne sovne mens jeg sto. Så den viktigste erfaringen fra den tiden, er at jeg har fått kjenne på at utfordringer kan være veldig givende. Det gir meg styrke å kjenne at den kraften bor i meg.

Fra inngjerdet leir til Schaus plass

Da hun skulle velge retning videre etter å ha tjenestegjort som offiser i Kosovo og tilbakelagt i overkant av totalt tre år i Forsvaret, sto det mellom å velge videre karriere i Forsvaret eller velge noe helt annet.

- Da tenkte jeg litt taktisk. Jeg tenkte at jeg har noe ikke alle andre har, med bakgrunnen min fra befalsskole og offiser i forsvaret og ønsket å ta en noe bredere utdannelse som kunne gi meg flere muligheter, og falt da på en utdanning innen økonomi og markedsføring.

Så da ble det rett fra Kosovo til Schaus plass, hvor hun tok en bachelorgrad på sivilmarkedsførerstudiet.

- Egentlig hadde jeg tenkt å ta en master, men så tenkte jeg å prøve å se om jeg kunne få meg en jobb. Også var jeg heldig å få en jobb jeg ønsket i Microsoft, og da tenkte jeg at jeg kunne jobbe litt og studere mer etterpå. Men slik ble det ikke. Nå er det learning by doing som gjelder, smiler hun.

Etter tre år hos Microsoft jobbet Orderud først hos Samsung og deretter hos Tele2 – før hun «landet» hos SAS i 2013.

Bygger team:

I Sats-lokalene i Nydalen i Oslo har Marianne Orderud fått samlet et team på sju markedsfolk. - Det motiverer meg å se hvordan dette puslespillet er i ferd med å settes, sier hun. Foto: Eivor Eriksen

- Har aldri sett meg tilbake

Opprinnelig er hun fra Østfold-byen Fredrikstad, men angrer ikke på at hun etablerte seg i Oslo-sfæren. Sammen med familien bor hun på Kolbotn like utenfor Oslo. Hun er samboer med Bjørnar Bragstad, som jobber som oberstløytnant i Forsvaret, og har en sønn på ni år og en datter på 11 år.

- Fredrikstad er en fin sommerby, men jeg liker Oslo bedre. Så jeg har aldri sett meg tilbake. Det var egentlig helt tilfeldig at vi endte i Kolbotn. Da jeg fikk barn ville vi ha større hus og hage, og der ute er det også et veldig fint treningsmiljø, forteller hun.

Følger man Orderud på sosiale medier, kan man ikke unngå å legge merke til at datteren i høyeste grad følger i mors fotspor hva angår sportslige interesser – siden hun er aktiv i rytmisk sportsgymnastikk.

- Hun trener mye, mye mer enn mora si med 16 timer trening i uka, og er veldig dedikert og strukturert med idretten sin. Jeg er også veldig glad for at jeg vet hun etter skolen er i hallen – heller enn å henge på et lokalt kjøpesenter eller å bare sitte med mobil og skjerm. For der har du mer sønnen min, forteller hun åpenhjertig.

Fremdeles jobber Orderud som instruktør på gruppetimer – på sitt lokale Sats-senter på Kolbotn. Men de som deltar på hennes timer, er nok i liten grad klar over at det er en Sats-topp som instruerer timene de deltar på.

- Men første mandag etter nyttår åpnet jeg timen min med å si «Happy New You» siden vi akkurat hadde lansert den nye kampanjen. Jeg spurte om medlemmene hadde sett den nye reklamefilmen, og om de likte den. Det gjorde de, og da klarte jeg ikke la være å si: «Den har jeg vært med på å lage», sier hun og fniser fornøyd.

Jeg har alltid veldig dårlig tid, og de som kjenner meg vil nok si at alt går veldig fort.

- Kommer til å bli blant de vasseste

Spurt om hva slags leder hun er – eller prøver å være, velger hun ord som «inspirerende» og «krevende».

- Jeg er opptatt av at vi skal ha det gøy på jobb og vil skape et miljø der det er rom for å gjøre feil. Men jeg er ganske detaljfokusert og kan blande meg inn i alt. Jeg har alltid veldig dårlig tid, og de som kjenner meg vil nok si at alt går veldig fort. Jeg liker godt begrepet «Å være framme i skoa». Brett opp ermene og kom deg frem.

Blant områdene Didrik Fjeldstad i SAS mener at Orderud har forbedringspotensiale på, trekker han frem utålmodigheten.

- Å være raskere enn sin egen skygge er ikke i alle kontekster mest effektivt. Spesielt når større, komplekse oppgaver skal selges inn, struktureres og eksekveres av flere grupperinger i corporate matrix eller liknende strukturer. Mariannes utålmodighet og direkthet - som er en stor del av hennes suksess - kommer noen ganger på prøve i enkelte kontekster og kulturer. Dette kan hun med fordel balansere mere og dermed på lengere sikt få enda større kommersiell impact. Marianne gir alt og krever masse tilbake. Med litt mere tid til refleksjon og langsiktige, strategiske og analytiske vurderinger, vil Marianne bli en av de absolutt vasseste markedsførere i Norden, tror han.

Travel type:

Blant egenskapene som trekkes frem om Marianne Orderud er blant annet at hun er handlekraftig og får ting gjort - og det har blitt noen treningsøkter gjennom årene. - Hun har en gjennomføringsevne langt over snittet og er veldig dyktig til å mobilisere de rundt seg, forteller Janne Espevalen i reklamebyrået Anorak. Foto: Eivor Eriksen

Liker ikke status quo

Andre som kjenner henne, beskriver henne som direkte, spontan, energisk, morsom og smart. Og 100 prosent digital, nysgjerrig og løpende interessert i å teste ut nye ting.

- Hvor er du om fem år?

- Jeg liker ikke det spørsmålet og svarer aldri på det. Jeg tror det er viktig å ha fokus på der du er. Å være sulten i nuet. Jeg vet at jeg er en person som ikke liker status quo.

I fjor høst rullet Sats ut en større profilkampanje, som Orderud stolt kunne presentere på Kampanje. Her blir man kjent med ekte Sats-medlemmer gjennom en serie filmer laget for sosiale medier, og treffer alt fra de to brystkreft-overlevende Vivian og Barbro, til 88-år gamle Reidun eller den tidligere narkomane Nauy.

- Personlig er den tidligere rusmisbrukeren Nauy som har gjort sterkest inntrykk. Jeg pratet veldig mye med ham og klarte ikke holde tårene tilbake. Når han dro opp ermene og viste arrene, så tenkte jeg at når han klarer å trene, klarer alle det, sier hun.

Les også: Nye sjefer og nye filmer - slik skal Sats slå konkurrentene ned i støvlene

Fakta: Marianne Orderud (38)

  • Hva slags leder er du?
  •  Som leder er jeg rettferdig, målrettet og tydelig. Jeg er en leder som liker å gi mine ansatte rammene, tempo, og målsetninger det skal jobbes i og mot, og innenfor disse ønsker jeg å gi den enkelte frihet og ansvar til selv å utforme og nå de forventede resultater. Det skal være rom for å prøve og feile, og lære av det. Jeg er en sosial leder, som trenger - og motiveres veldig av - å ha folk rundt meg. Jeg trenger og liker ansatte som tenker annerledes enn meg og som utfordrer meg i det daglige. De beste løsninger finnes ikke alltid kun i ett hode. Videre er jeg opptatt av å se den enkelte og på den måten kunne tilpasse hvordan de forskjellige må ledes og styres.

  • Hva var din første jobb?
  • Siden jeg er oppvokst med foreldre som har vært selvstendig næringsdrivende, ble jeg tidlig sett på som en ressurs – så jeg tror ikke jeg var mer enn åtte år da jeg begynte å vaske ut permanent og rydde i salongen til moren min. Dog var det ikke betalt. Min første betalende jobb fikk jeg som 15-åring, som danseinstruktør, der jeg underviste dans til treåringer og opptil til seniorer.
  • Hvilken leder har inspirert deg mest og hvorfor?
  • Jeg har vært heldig å få jobbet med mange flinke mennesker, også ledere. Den lederen som har inspirert meg mye hittil i min karriere, er Eivind Roald. Jeg blir spesielt imponert over ledere som er klare, tydelige og som setter fart og rammer i krevende endringsprosesser. Dette motiverer meg. Mer personlig setter jeg stor pris på en leder som gir meg tillit og rom for å utforske, som er tydelige på krav og forventninger, og som gir tydelig mandat. Jeg ser mange av de samme egenskapene i Sats sin nye leder Sondre Gravir, så dette kommer til å bli ekstremt spennende og bra.

- Jeg var så sliten at jeg seriøst trodde jeg skulle dø