TV 2 med storsatsing på content – ny sjef sikter mot 300 mill. i omsetning

TV 2 vil gi avishusene større konkurranse på markedet for innholdsmarkedsføring.

Publisert / Oppdater

Knut Kristian  Hauger
Knut Kristian Hauger

Det begynner å bli noen år siden content marketing eller innholdsmarkedsføring var det det nye store i medie- og markedsføringsbransjen. I dag har alle de store avishusene egne innholdsbyråer. Schibsted har både VG Partnerstudio og Aftenpostens Brand Studio, Aller-konsernet har Redink og Dagens Næringsliv har sitt DNX. 

Nå har Norges største kommersielle tv-kanal sett seg litt lei på at avishusene har tatt eierskap til den nye formen for markedsføring og den ett år gamle sjefen i innholdsavdelingen TV 2 Konsept, Kristin Langangen, forteller at mediehuset allerede i 2017 bestemte seg for å satse mer på «historiefortelling for annonsørene.»

- Vi har definert flere vekstområder. Vi jobber med annonsørinnhold på lik linje med VG Partnerstudio, men vi gjør også mye mer enn det rett og slett fordi TV 2 er så mye mer. Et av de store vekstområdene vi jobber med, er sponset innhold både lineært og digitalt hvor det også er store synergier mellom publiseringsplattformene, sier Langangen.

- Hvorfor ble dere ikke hetende TV 2 Content?

- Vi er jo ikke så glade i engelske navn. TV 2 skal speile den norske virkeligheten og vi har norske navn på avdelingene våre. Vi bruker innholdsmarkedsføring og ikke content, sier hun.

- Men er dere et content marketing-miljø?

- Ja, det også. Men mye mer, sier Langangen.

Men det er ikke bare avishusene som sikter på content marketing-markedet. I tillegg har også flere tidligere TV 2-profiler som Trond Kvernstrøm, Jan Ove Årsæther og Fredrik Geelmuyden alle gått ut og startet opp egne hybridbyråer som The Oslo Company, Maverix og Storylounge der annonsørene skal finansiere opp innholdet.

- Vi samarbeider med flere av disse miljøene og hvor vi ender med satsingen TV 2 Konsept vet vi ikke enda. Vi tar det skritt for skritt og er opptatt av ikke å forhaste oss, sier Langangen.

- Kjemper i toppen:

Lederen av TV 2 Konsept mener kanalen i dag matcher VG på digital distribusjon. - Vi er oppe og kjemper i toppen av lista, sier Langangen. Foto: Eivor Eriksen.

Sikter mot 300 millioner i 2021

Avdelingen hun leder teller i dag 13 stykker og har dermed vokst fra fem siden starten. Med seg på laget har Langangen blant andre også sponsorsjef Ina Rønning og prosjektleder Maria Røisland Normann.

- Gjennom 2018 hadde vi mange ansettelsesprosesser og jobbet med planlegging. I år blir året hvor vi skal levere, sier Langangen.

Hun sier avdelingen i år har et budsjett på 60 millioner kroner på alt som ikke er sponsorvignetter og sponsorplakater, men det er satt langt tøffere mål for årene som kommer. Målet er å øke den samlede omsetningen på rundt 200 millioner kroner i dag.

- Vi har et mål om å nå 300 millioner på tre år eller i 2021,  inkludert sponsorsalget, sier hun.

Til sammenligning har Redink en omsetning på 113 millioner kroner og VG Partnerstudio en omsetning på rundt 75 millioner i 2017-tall, men VG-sjef Gard Steiro har allerede varslet at omsetningen i fjor vil passere 100 millioner kroner.

Betaler tv-programmene

I tillegg til sponsorsalget kommer flere nye produkter av både redaksjonell og kommersiell karakter. TV 2 deler sine content-satsinger i to hovedgrupper, hvorav den ene er sponset innhold som er redaksjonelt og den andre er rent annonsørinnhold som er reklame, der TV 2 forteller historiene på vegne av annonsørene. Alt er ifølge TV 2 behørig merket og i henhold til markedsføringsloven, kringkastingsloven og ikke minst i tråd med Vær Varsom-plakaten.

Det sponsede redaksjonelle innholdet kan være finansiert opp av annonsøren i en såkalt FFP (forhåndsfinansierte programmer) eller ved hjelp av de mer velkjente produktplasseringene som en ser i underholdningsprogrammer som «God morgen, Norge», «Farmen kjendis» og «Skal vi danse».  Det er med andre ord nok av produkter å velge mellom. 

- Det er komplekst og det er mye å sette seg inn i, men det betyr også at det er mange muligheter, sier prosjektleder Maria Røisland Normann.

- Skjønner annonsørene forskjellene?

- Det er en opplæringsjobb, ja. Men det gjelder jo å fokusere på mulighetene som ligger der.

En av de store FFP-satsingene i år er «Tid for hage», som er finansiert opp av Felleskjøpet. Fordelen med det sponsede redaksjonelle innholdet er at det kan vises som et lineært tv-program slik at TV 2 også kan ta i bruk denne flaten og kanalen.

- Det gir oss en unik mulighet. Det er en redaksjonell produksjon, men der kunder av oss har sammenfallende interesser med TV 2 på tema. De finansierer opp programmet, og uten denne finansieringen vil ikke programmene kommet på lufta, sier Langangen.

- Kan de påvirke programmets innhold?

- Nei, de har ingen påvirkningskraft. Men vi har sammenfallende interesser og de vet hva programmet handler om.

- Er det mye sponset innhold i det lineære tv-tilbudet på TV 2?

- Det er plass til mer vil jeg si. Men det er ikke ubegrenset. Det at vi nå har vekstområder og søker mer inntekter, skal aldri gå på bekostning av troverdigheten til TV 2. Alle som jobber i TV 2, uavhengig av avdeling, har etikken vår i ryggmargen, sier hun.

- Vi er best på dette området

TV 2 Konsept har sprunget ut av den gamle sponsoravdelingen i TV 2 som i sin tid ble ledet av Espen Barås Bye og Ola Gråberg. Salget av sponsorplakater er en del av TV 2 Konsept - et område som historisk har ligget på i overkant av 100 millioner kroner.

- Salget av sponsorplakater går fortsatt veldig bra og det har også vært en videreutvikling av sponsoratene hva gjelder aktivering både digitalt, i butikk og på eventer så dette er et vekstområde. Noen av de mest populære programmene her er «Farmen», «Tour de France», «Idol» og «Været» og kundene våre drar nytte av det store engasjementet rundt disse konseptene, sier sponsorsjef, Ina Rønning. 

Selv om de store avishusene som VG også har begynt med større tv-produksjoner, mener TV 2 at de har et fortrinn som tv-kanal.

- Annonsørinnhold på video er jo det vi kan. TV 2 kan levende bilder og har de beste underholdningskonseptene og største sportsrettighetene, fortsetter Rønning. 

- Kan dere matche VG på digital distribusjon?

- Etter at TV 2 og Egmont i Norge slo seg sammen digitalt både på distribusjon, salg og produkt, er vi oppe og kjemper i toppen av lista, sier Langangen. 

Konsept-gjengen i TV 2 mener også at mediehusethar programmer som treffer godt i den yngre målgruppen og som dermed møter konkurransen fra VGTV og yngre satsinger som «Funkygine X Harm».

- Det er forskjell på «Tid for Hage» og Vegard Harm, hvordan skal dere klare å holde dere unge nok?

- Vi har jo «Bloggerne» og det kommer flere slike typer programmer på TV 2 Livsstil. Vi kommer til å bidra innenfor denne målgruppen også eller YouTube-generasjonen, sier Ina Rønning.

Det skal uansett litt til å true distribusjonskraften og dekningen til VG og Schibsted.

Hos en av konkurrentene i Schibsted, VG Partnerstudio, tar man i mot nyheten om at TV 2 trapper opp sin content-satsing med fatning. Daglig leder i VG Partnerstudio, Jonas Brynhildsrud, sier han litt vanskelig for å se for seg bredden i innholdsmarkedsføringen til TV 2 på lineær-tv.

- Jeg ser ikke helt for meg hvordan den skal kunne spille på like mange strenger som de gjør digitalt. Så jeg må nesten vente å se hvordan TV 2 løser det. Men det ser jeg så klart frem til, sier han.

- Er du enig i at TV 2 sitter med et større produktspekter hva gjelder produkter innenfor innholdsmarkedsføring og content enn ditt Partnerstudio?

- Jeg klarer ikke helt å se det, og jeg tror at annonsørene er mer opptatt av effekt enn størrelse på «produktspekteret». Det skal uansett litt til å true distribusjonskraften og dekningen til VG og Schibsted, ettersom den er unik ikke bare i Norge, men også på verdensbasis.

- Er innholdsmarkedsføring blitt en distribusjonskamp og hvem har den største distribusjonskraften?

- Så klart er mediene med den sterkeste distribusjonen best rigget. Men det nytter ikke å ha distribusjonen om man ikke har den kreative kompetansen til å utnytte den. Tilpasning til kanal er enda viktigere for innholdsmarkedsføring enn noen annen form for reklame, og det er en av hovedgrunnene til at vi har lyktes godt med det vi har gjort her, sier Brynhildsrud.

Utfordrer med Funkygine og Harm

Leder for Sponsoravdelingen i VG, Simen Gjerstad, sier de ikke har gått til det skritt å åpne for annonsørfinansiert redaksjonelt innhold slik TV 2 gjør eller sponset innhold (FFP) som TV 2 kaller det. En tv-serie som «Vegard x Funkygine», som denne våren kommer i en tredje sesong, er en ren redaksjonell satsing, sier sponsorsjefen.  

- Det er et 100 prosent redaksjonelt produkt. Der TV 2 tilsynelatende ser ut til å dele sin satsing i tre kategorier, skiller vi i VGTV på det rene redaksjonelle eller det rene kommersielle. Det funker bra for oss, sier han.

Han er rask med å legge til at en serie som «Vegard x Funkygine» har et stort kommersielt potensial. Serien har hatt visningstall på over ti millioner per sesong.

- Serien er et godt eksempel på hvordan du treffer målgruppen unge kvinner. Det er en etterspurt målgruppe, og med så sterke programprofiler har programmet et stort kommersielt potensial. Vi jobber derfor tett med redaksjonene med tanke på å skreddersy kommersielle produkter som integrasjoner og produktplassering til serien og gjerne i kombinasjon med video- og displayannonsering, sier han.

Et eksempel fra serien er hvordan treningssenteret Fresh Fitness gikk inn som sponsor av serien.

- Da Vegard Harm skulle komme i form var det naturlig å legge alle treningene hans til et Fresh Fitness-studio.

- Kan det bli aktuelt med redaksjonelle produksjoner som er fullfinansiert av annonsøren på VGTV?

- Jeg har ikke fått signaler om at det er noe vi har planer om, sier han.

Han sier interessen fra sponsorene er stor når VGTV går i gang med sine underholdningssatsinger.

- Sponsoravdelingen har vært gjennom en reise de siste fem årene og passerte en omsetning på 50 millioner kroner i fjor og har en enda bedre inngang på 2019. Vi jobber i et marked hvor det blir stadig vanskeligere å trenge i gjennom, men gjennom dialogen vi har med redaksjonen klarer vi å skape veldig gode resultater. Av topp fem kampanjer målt på effekt av Schibsted Insight & Effect i 2018, var fire av kampanjene sponsorater, sier han. 

TV 2s contentprodukter og noen av kundene som har benyttet seg av disse produktene: Innholdsmarkedsføring i TV 2

  • Sponsorplakater: Eksempler på annonsører og programmet de sponser er VW som har vært en langvarig partner på «Sporten», Q Meieriene på «The Voice», RiksTV på «Skavlan» og Pizzabakeren på «Idol» og «The Voice».
  • Produktplassering: Eksempler på annonsører og programmer de produktplasser er Ulvang på «Farmen» og «Farmen Kjendis», Samsung på «Premier League», Skoda på «Tour de France», Aker Brygge på» God morgen Norge», Jotun på «Tid for hjem», Visit Geilo på «Senkveld» og Gudbrandsdal Energi på «Været.»
  • Annonsørinnhold digitalt (kommersielt): Annonsørfinansierte videoproduksjoner som vises på TV 2.no. Eksempler her er produksjoner for Color Line og Gudbrandsdal Energi
  • Sponset innhold digitalt (redaksjonelt): Eksempler her er Skoda på Tour de France og Dr Oetkter på Premier League. 
  • Sponset innhold lineært FFP (redaksjonelt): Annonsørene fullfinansierer redaksjonelle programsatsinger som Felleskjøpet og programmet «Tid for hage». Produksjonen er likevel en redaksjonell satsing fra TV 2.
  • Noen av programmene denne våren hvor seerne blir eksponert for sponset innhold i en eller annen form er «Farmen Kjendis», «Senkveld», «The Voice», «Tid for Hjem», «God Morgen Norge» og «Premier League»

TV 2 opplyser også om at alle tv-produksjonene enten det er snakk om sponset redaksjonelt innhold eller programmer med produktplasseringer merkes i henhold til de gjeldende lover og regler. Med unntak av nyhets- og aktualitetssendinger og programmer som retter seg mot barn og unge har TV 2 lov til å selge sponsorater og andre kommersielle produkter.

TV 2 med storsatsing på content – ny sjef sikter mot 300 mill. i omsetning