Sponsormillionene strømmer inn til Klæbo & co - sjekk inntektene her

Sender Skiforbundet til topps på listen over landets største sponsorobjekter for første gang.

Publisert / Oppdater

Erlend Fossbakken
Erlend Fossbakken

I forrige uke kunne Kampanje fortelle om de nye tallene for sponsormarkedet i Norge. Skiforbundet er i løpet av 2017 blitt det største sponsorobjektet i Norge, og har dermed passert fotballen.

- Ja, det er en liten endring i toppen. Skiforbundet har gått forbi Fotballforbundet, men her skal det sies at det er flyttet rettigheter over til FIFA og UEFA, sier partner Lars Brocksted Svendsen i Sponsor Insight til Kampanje.

- Kommer Skiforbundet til å beholde førsteplassen også fremover?

- Det tror jeg de vil gjøre. I Skiforbundet har du alpint, langrenn, kombinert og hopp, men det må altså fire forbund til for å slå fotball.

Langrenn størst

Etter det Kampanje kjenner til ligger Skiforbundets sponsoromsetning på rundt 150 millioner kroner årlig.

- Det er riktig at de samlede sponsorinntektene nå utgjør opp mot 150 millioner årlig. Vi er ydmyke til dette høye nivået og er bevisst på at det er viktig for oss å levere et godt produkt tilbake til våre mange samarbeidspartnere, slik at de føler at det er vel verdt å være en del av skifamilien, sier generalsekretær Stein Opsal i Norges Skiforbund til Kampanje.

Langrenn er størst med minst 60-70 millioner årlig sponsoromsetning i 2017, deretter kommer alpin med over 40 millioner årlig, så hopp og deretter kombinert.

- Langrenn er den største grenen i Skiforbundet både når det gjelder økonomi og antall utøvere, forteller Bernt Halvard Olderskog, kommersiell direktør i Skiforbundet, til Kampanje.

OL uten gamle helter:

OL i februar går uten Therese Johaug, som fortsatt soner sin dopingdom. Petter Northug har heller ennå ikke billett til vinterlekene i Sør-Korea. Begge har vært blant landets mest attraktive sponsorobjekter.

Forlenger avtale etter Johaugs dopingdom: - Stoler på at de gjør en opprydning

Pengestrømmen fra sponsormarkedet til norsk langrenn avtar ikke. Mandag ble det kjent at norsk langrenns hovedsponsor, Sparebank1, går inn med nye 30 millioner til Johannes Høsflot Klæbo og co. over de to neste årene. Sparebank1 har vært norsk langrenns hovedsponsor i tre år allerede.

– Det er 15 millioner fordelt over to år. Hvis det er en sport som virkelig er folkesport, så er det langrenn, og dette passer veldig godt for filosofien vår. Vi skal være banker for folk flest. Det er flott at vi har fått grunnstipendet til paralympicslandslaget opp på samme størrelse som de ordinære landslagsdeltakerne, sier Richard Heiberg, styremedlem i Sparebank 1-alliansen, til NTB.

Sparebank1 velger å bruke mer penger på langrennsporten, tross mye støy rundt Therese Johaugs dopingsak og omdømmetap for Norges Idrettsforbund.

– I de dialogene vi har ser vi at Skiforbundet tar grep og får ting på stell som kanskje har vært litt tvilsomme før. Vi stoler på at de gjør en skikkelig opprydning der det er nødvendig å gjøre noe. Vi føler at de tar tak der det er behov for å ta tak, sier Heiberg.

Når Kampanje spør Skiforbundet om OL uten sponsoryndlingene Therese Johaug og Petter Northug vil kunne svekke langrenn i sponsormarkedet framover, svarer kommersiell direktør Bernt Halvard Olderskog slik:

- Sterke profiler og resultater påvirker positivt i vårt markedsarbeid. I langrenn er vi så heldige at vi har flere sterke utøvere og blir derfor ikke så sårbare ved frafall av enkeltutøvere, sier han.

Én sponsor takket for seg

- Har dere mistet noen sponsorer som følge av sakene? 

- Langrenn har etter en lang periode med vanskelige saker vært opptatt av å få ærlige og usminkede tilbakemeldinger fra samarbeidspartnerne om hvordan de ser på oss. Dette har vært er viktig bidrag i prosjektet ”VerdiSki”, der målet er forbedring på alle områder. Vi opplever at partnerne er fornøyde med dette arbeidet og det pågår fortsatt. Resultatet av dette har vært at kun en av våre samarbeidspartnere har avsluttet sitt samarbeid med oss, sier Olderskog.

- Iverksatte dere noen tiltak overfor sponsorene for å unngå sponsorflukt etter Johaug-saken?

- I tillegg til Verdi Ski-prosjektet, har vi det siste året hatt enda sterkere fokus på åpenhet og kontinuerlig nyhetsoppdatering overfor våre samarbeidspartnere.  Vi har snakket mye med utøverne om å være sin rolle bevist og fremstå som åpne tilgjengelige og folkelige, sier Olderskog.

Sponsor Insight, som følger sponsormarkedet tett, mener det er grunn til å konkludere med at er dopingskandalene og utestengelsen av Therese Johaug ikke har ført til tap av sponsorinntekter.

- Nei, på nåværende tidspunkt virker det ikke som det er tilfelle. Det virker som de har greid seg bra, til tross for de utfordringene som har vært, har sponsorene tro på norsk langrenn, sier , sier partner i Sponsor Insight, Lars Brocksted Svenden, til Kampanje.

Sponsormillionene strømmer inn til Klæbo & co - sjekk inntektene her