Amedia-sjefen tråkker på bremsen: - Vet ikke om det blir brattere nå

Amedia selger færre abonnement og annonser enn ventet. Konsernsjef Anders Opdahl kan ikke utelukke ytterligere sparetiltak.

Publisert / Oppdater

Dag Robert Jerijervi
Dag Robert Jerijervi Journalist

Onsdag ble de ansatte i Amedia informert om at det innføres ansettelsesstopp som en generell regel i mediekonsernet. Samtidig går det ut tilbud om gavepensjon til alle ansatte mellom 62 og 66 år.

- Vi har fryktelig sterke resultater bak oss, men dette er rett og slett snakk om å tilpasse oss det mer usikre markedet vi møter nå. Det er noe mer krevende i annonsemarkedet og noe mer krevende i forbrukermarkedet, sier konsernsjef Anders Opdahl til Kampanje.

Den nærmeste tiden blir det «nøkternhet», «nøysomhet» og «disiplin» som gjelder, forteller han.

- Vi har et prinsipp om lønnsom vekst i Amedia og det er viktig å gjøre tiltak i den usikre situasjonen vi befinner oss i. Vi vet ikke om det vil bli brattere enn det er nå, påpeker Opdahl.

Slik reagerer de ansatte på tiltakene: Konserntillitsvalgt i Amedia: - Det blir tøft nå

- Umulig å utelukke nedbemanning

Amedia går ikke ut med en definert spareplan. Det betyr at konsernsjefen ikke vil si hvor mye han håper å spare med grepene som tas nå.

- Det vet vi ikke. For oss er ikke de økonomiske resultatene et mål. Det er et middel for å levere på målet vårt, som er journalistikk fra hele Norge til hele Norge. I perioder er vi innstilte på at lønnsomheten vil være lavere.

- Kommer disse tiltakene til å holde eller vil det være aktuelt å iverksette andre tiltak?

- Det kan jeg ikke svare på i nåværende situasjon. Vi håper det vil være tilstrekkelig, men vi vil vurdere andre tiltak når vi vet mer.

- Kan du utelukke nedbemanning?

- Det er umulig å utelukke, men de tiltakene vil gjør nå har sammenheng med at vi ikke ønsker å havne i en nedbemanningssituasjon eller en sluttpakkesituasjon. Vi må tro på at markedet skal bedre seg etter hvert.

- Må jobbe hardt for å nå målene

Amedia hadde en omsetning på 4,1 milliarder kroner og et resultat før skatt på nærmere en halv milliard i 2021. Fjorårets resultater ble ikke like sterke, men det er ikke det som er bakgrunnen for dagens tiltak, ifølge konsernsjefen.

Les også: Amedia vokser raskere enn Schibsted og Polaris Media: - Konsernet er noe helt annet i dag enn det var i 2016

- Vi hadde to engangseffekter som påvirket 2022-resultatet gjennom dataangrepet og exit i Russland. Vi er fornøyde med det finansielle resultatet i 2022, det er ikke der skoen trykker. Det er avslutningen på året og inngangen i 2023 som er bekymringsverdig.

Han beskriver annonsemarkedet som «seigere».

- Det har ikke vært en kollaps på noe vis, men vi hadde en konservativ tilnærming til veksten i 2023 og sånn som det ser ut nå må vi jobbe hardt for å nå målene på annonsesiden.

Abonnementssalget står heller ikke til forventningene.

- Vi har svært lav «churn» (frafall, red. anm.), men det er noe færre nysalg enn vi skulle ønske oss. Det gjør at vi har noe færre abonnenter ved inngangen av året enn vi hadde lagt opp til.

Nå er Anders Opdahl spent på hvordan årets første halvår vil utvikle seg.

- Da vil vi få mange svar og det vil definere hvilke tiltak som blir nødvendige fremover. De disposisjonene vi gjør har langsiktig karakter. Vi har ikke eksplisitte lønnsomhetsmål fra eierne våre. Det handler om hva som er riktig og forsvarlig for å realisere de strategiske målene vi har.

Forrige uke ble det kjent at Schibsteds mediedivisjon skal spare 500 millioner kroner de neste to årene.

Les også: Kutt og nedbemanninger i Medie-Norge: - Blir ikke like krevende som under «mediekrisen»

Amedia-sjefen tråkker på bremsen: - Vet ikke om det blir brattere nå