Heimebane-regissør frustrert over tv-konflikt: - NRK sitter helt klart med det største ansvaret

Striden mellom NRK og Filmforbundet kaster mørke skygger over tv-bransjen.

Publisert / Oppdater

Erlend Fossbakken og Dag Robert Jerijervi

Nylig brøt forhandlingene om avtale mellom NRK og Norsk Filmforbund sammen. I mange år har fagforeningen til film- og tv-bransjen forsøkt å få gjennom tariffavtaler for sine medlemmer som jobber på internlagde NRK-produksjoner, men de har ikke fått NRK til å godta kravene.

Avtalene, som er ment til å løse spørsmål om utbetaling av royalties og lønn, eksisterer allerede mellom Filmforbundet og resten av bransjen, det vil si arbeidsgiverorganisasjonen, Netflix, HBO, TV 2, Discovery og NENT. 

Striden kaster skygger over tv- og filmbransjen. Det innrømmer regissør Yngvild Sve Flikke, som står bak premiereklare sesong to av «Heimebane».

- Det er frustrerende at partene ikke klarer å finne en løsning. Jeg håper og tror at striden ikke vil føre til at vi slutter å lage tv-drama, men da må partene prate sammen og finne kompromisser, sier Flikke til Kampanje.

- Er dette en strid som du og bransjekolleger er opptatt av?

- Ja, dette er en konflikt som folk i bransjen snakker om, naturligvis. Jeg forsøker å sette meg så godt inn i denne komplekse konflikten som mulig for å forstå hva uenigheten egentlig dreier seg om, og mitt inntrykk er at begge parter har litt rett, men NRK sitter helt klart med det største ansvaret, de er størst og mer har mest makt, sier regissøren og fortsetter:

- Som filmskaper er jeg opptatt av at også NRK respekterer kollektiv rettighetsforvaltning, åndsverksloven skal gjelde for filmer og serier. Vi ser jo at musikkbransjen har vært flinke til å håndtere dette, mens filmbransjen fortsatt er en ung bransje, så det er ikke så rart at denne konflikten har oppstått.  Men nå må konflikten løses, sier Flikke til Kampanje etter at NRK og Motlys presenterte sesong to av «Heimebane» for pressekorpset mandag.

Les også: Står bak serien «Heimebane»: - Spent på om seerne blir med videre eller faller av

- Tyngende konflikt

Innspillingen av sesong to ble kraftig rammet da totalt 56 filmarbeidere ble tatt ut i streik i fem ulike Virke-organiserte bedrifter i fjor høst. Nå har Filmforbundet nærmest oppfordret sine medlemmer til å boikotte NRK så lenge striden pågår.

- Vi håper at NRK og Filmforbundet klarer å komme til enighet før en eventuell produksjonen av en tredjesesong starter, sier manusforfatter Johan Fasting, som sammen med kona, produsent Vilje Kathrine Hagen, fikk ideen til dramaserien.

Fasting deler kollega Yngvild Sme Flikkes bekymring og frustrasjon.

- Det er klart at den stadig pågående konflikten, som strekker seg over flere år, er - tyngende. Det er dumt at man må bruke energi på dette. Jeg forstår begge parter i striden. Det er komplekse spørsmål som skal tilpasses den moderne strømmeverden, så det er naturlig at det ikke er gjort i en håndvending å løse konflikten. Men jeg håper at de snart blir enige, sier Fasting til Kampanje.

Han tror mange sliter med å få tak på hva konflikten mellom NRK og Filmforbundet egentlig dreier seg om.

- Da streiken gikk i fjor, var det veldig bevisstgjørende for alle som jobber med tv-produksjon. Jeg synes det er litt uklar kommunikasjon fra partene. Det er ikke lett å forså hva konflikten dreier seg om hvis man bare leser overskriftene og partenes kronikker. Det er mange filmarbeidere som trenger en tydeligere redegjørelse om hva som er årsaken til at forhandlingene har skåret seg.

- Skader konflikten bransjens omdømme?

- Nei, jeg tror det er sunt at det er forhandlinger mellom fagforening og arbeidsgiverne. Det er slik det må være, bransjen tåler det, sier Fasting.

Les også: Tv-streiken er over - Virke og Norsk filmforbund enige

Jeg synes det er viktig at jeg ikke gir opp rettigheter som forbundet har kjempet fram på vegne av sine medlemmer.

Torp: - Viktig med arbeidsavtaler

Hovedrolleinnehaver i  «Heimebane», Ane Dahl Torp, innrømmer at hun ikke er spesielt godt oppdatert på den pågående konflikten mellom NRK og Norsk Filmforbund. Selv synes hun det er viktig å være organisert og solidarisk med andre kolleger. 

- Jeg kjenner ikke konflikten utover at jeg vet at den har pågått over lang tid, men som skuespiller mener jeg det er viktig med arbeidsavtaler. Jeg er medlem av Skuespillerforbundet, og for meg handler det om solidaritet. Jeg synes det er viktig at jeg ikke gir opp rettigheter som forbundet har kjempet fram på vegne av sine medlemmer. Derfor leser de gjennom mine avtaler før jeg signerer, sier hun til Kampanje.

Vil være solidarisk:

- Jeg er medlem av Skuespillerforbundet, og for meg handler det om solidaritet, sier Ane Dahl Torp.

NRK-sjef: - Kan stoppe produksjoner

Forbundsleder Sverre Pedersen  sier at de ikke bruker begrepet «boikott», men at de anbefaler sine organiserte å takke nei til NRK-oppdrag.

- Vi har strukket oss enormt langt i forhandlingene med NRK, og har gått vekk fra ting som har vært viktige prinsipper for oss, men vi har stått knallhardt på dette, sier han.

- Tror du på løsning?

- Det er klart jeg tror på en løsning. Derfor har vi strukket oss så langt i prosessen med NRK, fordi vi trodde det var en omforent interesse av å finne en løsning og at begge parter var opptatt av å respektere den nye åndsverksloven og opphavsrettdirektivet.

Dramasjef Ivar Køhn i NRK mener konflikten gjør det vanskeligere og mer tidkrevende å ansette til nye produksjoner, men den kan også få mer dramatiske konsekvenser.

- Hvis denne boikotten fortsetter, vil den i ytterste konsekvens kunne stoppe produksjoner.

Han forstår at det kan være vanskelig å skjønne hva den dreier seg om.

- I og med at det er en prinsipiell konflikt, så er det vanskelig å forstå, så vil jeg hevde at filmforbundet har ikke vært så veldig opptatt av å forklare hva det egentlig dreier seg om, det er ikke det som er saken her nå.

Heimebane-regissør frustrert over tv-konflikt: - NRK sitter helt klart med det største ansvaret