Norsk OL-fest gir rekordsalg i Discovery

Men reklamesalget betaler ikke hele OL-regningen alene. Få tallene TVNorge ikke vil snakke om her.

Publisert / Oppdater

Knut Kristian Hauger og Dag Robert Jerijervi

Et historisk vinter-OL er over sett med øynene til norsk idrett. Men også for Discovery ble OL historisk. Anslag Kampanje har hentet inn, samt egne utregninger, viser at det amerikanskeide tv-konsernet satte omsetningsrekord i februar samt rekorder på både seertall og markedsandeler.  For å ta seertallene og markedsandelen først, så vil Discovery med stor sannsynlighet være landets største tv-hus i februar og dermed større enn både NRK og TV 2. Dermed gjentar Discovery bedriften TV 2 klarte for fire år siden, da TV 2 ble landets største tv-kanal under OL i Sotsji. Kampanje anslår markedsandelen til Discovery i totaluniverset til å ligge på rundt 35 prosent når Februar-tallene kommer senere denne uken.  

- Blir Discovery for første gang på månedsbasis landets største tv-kanal?

- Det ser veldig bra ut og det går nok mot at vi er største tv-gruppe i totalbefolkningen i februar. Så for oss har dette vært et drømme-OL på veldig mange måter, sier kommunikasjonsdirektør i Discovery, Espen Skoland.

Seertallene på de nye tv-premierene til TVNorge viser at både «Stories from Norway» med Ylvis-brødrene, «Neste sommer», «Helt perfekt» og «71 grader Nord» nyter godt av OL-vinden når premierene har levert over en halv million seere på lineær-tv alene. Tallene til Ylvis akkumulert, om en legger inn både opptak og digitalt, viste at hele 800.000 seere fikk med seg premieren noe som utelukkende kan beskrives som en stor suksess. 

Les også: Ni av ti tv-seere så Bjørgen bli tidenes vinterolympier

Les også: Ylvis-brødrene samlet nesten en halv million tv-seere

Øker reklamesalget med 60 mill.

Også på omsetning ble det Februar-rekord, viser tall Kampanje har samlet inn. Etter det Kampanje har grunn til å tro endte omsetningen til Discovery i februar på 160 millioner kroner, en økning på rundt 60 prosent sammenlignet med en normal februarmåned der reklame- og sponsorsalget til tv-huset ligger på rundt 100 millioner.

Tallene Kampanje i dag kan gjengi skiller seg vesentlig fra tallene Dagens Næringsliv rapporterte lørdag. Der kunne en lese at Discovery dro inn 385 millioner kroner på salget av tv-reklame knyttet til OL-sendingene, noe som må sies å være et godt stykke unna sannheten.

- Jeg vil ikke si at de har doblet reklameomsetningen sammenlignet med februar i fjor, men inntektsmessig blir det den beste februar-måneden til Discovery noensinne.  Jeg vil anslå at de har en omsetningsvekst på over 50 prosent, sier forhandlingsdirektør i mediebyrågruppen Omnicom, Jonas Buskop.

Vi er enormt godt fornøyde og det er ganske god stemning på kontoret i Nydalen i dag.

Kommunikasjonsdirektør Espen Skoland ønsker ikke å verifisere Omnicoms og Kampanjes estimater.

- Men ble det satt omsetningsrekord i februar for Discovery?

- Vi hadde satt oss veldig høye budsjetter og de innfrir vi på uten at vi går inn på konkrete tall. Lettelsen er derfor ganske stor og vi er enormt godt fornøyde. Det er ganske god stemning på kontoret i Nydalen i dag.

Ikke lønnsomt på reklamesalg alene

Men selv om omsetningen ble rekordhøy, ville ikke veksten på 60 millioner kroner i reklameomsetning være nok til å dekke OL-regningen. Dersom en legger utgiftene TV 2 hadde i forbindelse med vinter-OL for fire år siden i Sotsji på rundt 100 millioner kroner, ville Discovery gått med et tap på rundt 40 millioner kroner.  

Det amerikanskeide tv-konsernet kjøpte for tre år siden rettighetene til fire OL for en prislapp på 1,3 milliarder euro, eller rundt 11 milliarder kroner, for totalt 50 land. Hvor stor andel av rettighetskostnaden TVNorge må bære er ikke kjent, men med TV 2s regnestykke til grunn der kanalen betalte 50 millioner kroner for rettighetene og 50 millioner kroner for produksjonen blir det røde tall i regnestykket.  

Men det er utelukkende om en ser på reklameinntektene. I tillegg kommer det inntekter fra både distributører og salg av abonnement på den nye strømmetjenesten Eurosport Player, noe også kommunikasjonsrådgiver Lasse Gimnes i Gimcom påpeker.

- Har OL vært en god investering for Discovery?

- For å si om det er en god investering på kort sikt, må man vite hva Discovery Networks Norge har betalt for OL-rettighetene. Det svaret tror jeg ikke mange andre enn Discovery har. Vi vet heller ikke hvor store kostnader Discovery har hatt på å forvalte rettighetene med kommentatorer, teknikk og forberedelser, sier Gimnes.

- Flere inntektsstrømmer:

Kommunikasjonsrådgiver Lasse Gimnes i Gimcom kjenner tv-markedet godt. Han OL-rettighetene til Discovery påvirker flere av tv-konsernets inntektsstrømmer.

- Programmene har fått enormt med promotering

Lasse Gimnes mener OL-rettighetene til Discovery påvirker tre inntektsstrømmer; reklameinntektene, distribusjonsinntektene og premium-inntektene.

- Når det gjelder reklameinntektene, så sitter dere på et regnestykke som høres godt ut.  OL har også vært et viktig kort for å gjøre Discovery ekstra attraktiv hos distributørene, så her ligger det en del millioner. For det tredje, så har Discoverys premium-streamingtjenester fått et løft, i hvert fall Eurosport Player har fått mange nye kunder.

Han viser også til at Discovery har fått vist frem mange av sine største satsinger under OL, som vil gi dem en positiv effekt i tiden fremover.

- Disse programmene har fått enormt med promotering, og jeg tror også de vil få en sterk mars-effekt, til tross for at det er et tøft lineær-tv-marked hvor tv-seingen har falt, sier Gimnes.

- Har Discovery tatt et skritt nærmere TV 2 med denne OL-satsingen?

- Det som er sikkert, er at de har bevist at de kan håndtere slike ting også. De har vist høy kvalitet med ditto markedsandeler og seertall. Da TV 2 fikk OL-rettighetene i sin tid, var det mange som ikke trodde TV 2 ville klare det, men det gjorde de med glans. Også denne gangen var det mange som ikke trodde Discovery ville klare det, men jeg vil påstå at også TVNorge og Discovery har klart dette med glans. Sånn sett har de økt tilliten i befolkningen.

Vi går rett på med Eliteserien om to uker. Litt av målet har vært å få flere til og bli med over på den rettigheten. Espen Skoland

- Brukertallene er mangedoblet

Espen Skoland I Discovery svarer følgende på om OL ble lønnsomt for Discovery.

- OL er jo ikke en billig rettighet, men samtidig satte vi høye budsjettmål som vi leverte på også må vi huske at det ikke bare er de umiddelbare, kommersielle resultatene som er tellende. Det er også de mer langsiktige effektene som når vi lanserer flere store egenproduksjoner med over en halv million seere. Vi må et stykke tid tilbake for å finne tilsvarende tall. I tillegg har du også den digitale biten, men også her er det vanskelig å snakke om tall, sier han.

Enn så lenge har ikke Discovery vært veldig snakkesalige om antall brukere som har logget seg inn på Eurosport-playeren i forindelse med OL. For å kapre så mange strømmekunder som overhodet mulig, ga Discovery bort en måned med gratis Eurosport digital noe som ga 350.000 startede strømmer da Norge som idrettsnasjon opplevde en av sine sterkeste dager med både gull til Johannes Thingnes Bø, alpinisten Ragnhild Mowinckel sikret seg sølv i utfor, og Aksel Lund Svindal og Kjetil Jansrud kjørte ned til gull og sølv i utfor.

- Det som betyr noe i denne sammenhengen er antall registreringer og det jeg kan si er at brukertallene er mangedoblet uten at jeg kan være mer konkret enn det, sier han.

- Så du vil ikke si hvor mange brukere som logget seg inn på Eurosport Player i februar?

- Det går vi ikke ut med.

- Hvordan skal dere klare å beholde disse brukerne når gratistilbudet løper ut?

- Vi går rett på med Eliteserien om to uker. Litt av målet har vært å få flere til og bli med over på den rettigheten i tillegg til at vi har fått vist frem porteføljen som allerede ligger inne på Eurosport-playeren.

- Er dere fornøyd med antallet som har logget seg inn?

- Absolutt.  

- Er det brukertallene som til syvende og sist vil avgjøre om OL ble god butikk eller ikke?

- For oss er det vanskelig å isolere effektene. Det er sammensatt. Det er seertallene og de umiddelbare kommersielle resultatene, det er de langsiktige effektene som handler om å vise frem de lokale produksjonene vi har premiere på til seerne, brukertallene på Eurosport-playeren og til slutt OL som et viktig utstillingsvindu mot distributørene, sier Skoland.

Norsk OL-fest gir rekordsalg i Discovery