TV-produsenter reagerer sterkt på NRK-kutt: - Trist og utrolig leit

TV-toppene i flere av de største TV-produksjonsselskapene varsler om et tøft år i 2023 etter at kutt-beløpet til NRK nå er kjent.

Publisert / Oppdater

Knut Kristian  Hauger
Knut Kristian Hauger

Kuttrundene i NRK treffer de fleste avdelinger og virksomhetsområdene, og som Kampanje kunne fortelle torsdag så ligger det an til at NRK kutter innholdsproduksjonen med rundt 160 millioner kroner. Totalt skal NRK spare i overkant av 300 millioner. Dermed rammes også de eksterne TV-produksjonsselskapene. Omtrent 50 millioner kroner tas i de eksterne produksjonene. Det synes administrerende direktør i Monster, Ingvild Daae, er synd.

- Vi har hatt gode samtaler med NRK og fått god informasjon om tiltak de må gjøre internt og ovenfor oss eksterne i denne situasjonen. Jeg tror det blir færre produksjoner neste år både for Monster og andre eksterne. Det synes jeg er utrolig leit, men tenker at vi må forsøke å utnytte «nedetid» til å utvikle nye prosjekter for fremtiden, sier Daae til Kampanje.

Monster har stått bak flere store NRK-produksjoner som «Last Jøder», «Bølle til bestevenn», kjente underholdningskonsepter som «Verdens beste venner», «Stjernekamp» og «10 på topp», og dramaseriene «Christianias magiske tivoliteater» og «Etterglød».

Monster-sjefen reagerer på at en så stor andel av kuttene belastes de uavhengige TV-produsentene.

- At en sjettedel av av kuttene legges på oss eksterne syns jeg høres i overkant mye ut, men når NRK må kutte så går dette dessverre også ut over oss eksterne produsenter. Nå blir det viktig at vi får langsiktighet på utviklingsarbeid og produksjoner fremover slik at vi kan planlegge for både ansatte og frilanser, sier Daae.

Les også: NRK skal kutte 50 millioner i kjøp av TV-programmer: - Nåløyet blir trangere

Mitt forslag er at de heller tar noen større kutt internt. I NRK er det mye administrasjon og for mye folk. Lasse Hallberg, TV-sjef i Monday Productions

- Det er det enkleste å gjøre

Administrerende direktør i Monday Productions, Lasse Hallberg, sier til Kampanje at han synes det er lettvint av NRK å kutte innkjøpene av TV-programmer fra produksjonsselskapene og hadde heller sett at NRK med sine seks milliarder kroner i inntekter ikke hadde gått så hardt løs på innholdet.

- Det er en veldig komfortabel beslutning for NRK når de går ut sier at vi ikke kan kjøpe inn like mange programmer. Det er det enkleste å gjøre. Men det er også litt pussig all den tid NRK fortsatt skal ut å konkurrere med de kommersielle TV-kanalene. Mitt forslag er at de heller tar noen større kutt internt. I NRK er det mye administrasjon og for mye folk, sier Hallberg.

Han reagerer også på at de eksterne produsentene må ta en så stor del av budsjettkuttet. Kuttene i TV-innkjøpene står altså for halvparten av det totale Marienlyst-kuttet på 100 millioner kroner.

- Det er jo ikke sånn a de eksterne TV-produksjonsselskapene står for femti prosent av innholdsbudsjettet, sier Hallberg.

Han sier NRK er «en viktig kunde» for flere av Monday-selskapene og særlig et selskap som Teddy TV leverer flere produksjoner til NRK som for eksempel «Folkeopplysningen».  

- Det er trist om de kutter. NRK er en kunde som ikke trenger å se like mye på de kommersielle kravene og som kan eksperimentere mer, sier han.

- Er du skuffet over NRK?

- Jeg er ikke skuffet. Denne beskjeden får vi egentlig hvert år når de revurderer budsjettet sitt i juni. Da skal de alltid spare penger. Men denne gangen treffer det kanskje litt hardere internt. De skal kutte rundt 100 mennesker så det er sikkert mange som er nervøse, men når NRK flytter til Ensjø om noen år er det uansett neppe plass til alle sammen, sier Hallberg.

- Feil prioritering

TV-sjef Lasse Hallberg mener NRK prioriterer feil. - Mitt forslag er at de heller tar noen større kutt internt. I NRK er det mye administrasjon og for mye folk, sier den erfarne TV-produsenten.

- Blir tøft å nå målsetningene

I Nordisk Banijay, som står bak seersuksesser som «Mesternes mester», «Alle mot 1», «Familiens ære» og «Monsen på villspor», er de ikke overrasket over at det kuttes på innkjøp.

- Det er enkel matte. Det enkleste og letteste er alltid å fjerne en produksjon for neste år og det har vi alle opplevd før. Så vi hadde gjort regnestykket vårt og nedjustert forventningene våre, sier administrerende direktør i Nordisk Banijay, Erlend Røeggen. 

Han anslår et kutt i størrelsesorden 50 millioner kan bety alt fra to-tre store produksjoner til seks mindre.

- Ser du hele bransjen under ett så er det ikke så ekstremt. Men for en liten aktør kan det bli dramatisk, sier han.

Les også: Mediegigant selger TV-programmer i Norge for over 700 millioner – men ny dramasatsing tynger

- Blir et tøft 2023

Til Kampanje kunne NRKs eksternsjef Petter Wallace torsdag fortelle at «en ulykke kommer sjelden alene». Han sikter til at flere TV-hus nå tråkker på bremsen. Erlend Røeggen i Nordisk Banijay er enig. Han mener kuttene til NRK kommer på en uheldig tid i en bransje som akkurat nå er preget av mye usikkerhet etter momssmellen i TV 2, et Viaplay som skal spare og Warner Bros Discovery som med sin strømmetjeneste HBO Max har stanset lokale produksjoner.

- Det er også synd. Vi stod i september og sa at vi manglet folk også kommer disse nyhetene. Det viser hvor volatil denne bransjen er og hvorfor vi er nødt til å være trekkspillorganisasjoner. Samtidig viser det også at vi må ha marginer på produksjonene våre for å ha noe tære på når trykken kommer.

- Hva tror du om 2023, blir det et tøft år?

- Vi har mange prosesser gående så det blir tøft å nå de målsetningene vi satte i budsjettet vårt for neste år. Det kan også bli tøffere på frilansmarkedet med mindre jobber, sier han.

Også Ingvild Daae i Monster tror det blir krevende fremover.

- Jeg tror norsk TV-produksjonsbransje på lik linje med mange andre norske bransjer får et tøft år i 2023. For Monster har vi heldigvis mange produksjoner som allerede er i god gang og som skal på skjermen i 2023, både drama, dokumentar og underholdning. Men at 2023 blir tøft, det er helt klart. Jeg regner med at NRK og de andre kundene våre også er sitt ansvar bevisst når det kommer til å holde liv i den eksterne bransjen, sier Daae.

- Synd:

- Det er også synd. Vi stod i september å sa vi manglet folk også kommer disse nyhetene, sier Nordisk Banijay-sjef Erlend Røeggen.

TV-produsenter reagerer sterkt på NRK-kutt: - Trist og utrolig leit