Nyhetsredaktør kritisk til Qatar-dekning: - Det er cornere og frispark som gjelder

VG mener avisa har funnet en god balanse. - Vi jobber fortsatt med flere saker som ikke er publisert ennå, sier sportssjef.

Publisert / Oppdater

Bror Remen
Bror Remen Journalist

VM i Qatar har skapt mye kontrovers både før og under mesterskapet for vertslandets brudd på menneskerettigheter. Norske medier lovet før VM at de skulle være kritiske i sin dekning. Faktisk.no har undersøkt hvor kritiske de er. 

- Vårt mandat er å vise fakta, og vi ønsker å gi en oversikt over hvordan VM faktisk dekkes av norske medier, sier Nicolai Delebekk, journalist i Faktisk.no.

Tall fra sist helg viser at seks av ti nyhetssaker på nett om fotball-VM handlet om temaer som menneskerettighetsbrudd og korrupsjon. De rene sportssakene har vært mindre kritiske og vist til dette i bare seks prosent av tilfellene. Faktisk.no har beregnet  tallene ved å registrere nøkkelord og setninger i nettsaker fra noen av Norges største medier. 

- Vi tar blant annet med saker som viser til kritikk av forholdene i Qatar.  Det kan være saker som fokuserer på kontroverser rundt regiments behandling av migrantarbeidere og brudd på menneskerettigheter både før og under VM, sier Delebekk.

Les også: Annonsører skygger VM-banen på TV 2: - De ønsker ikke disse plassene

Jeg hadde synes det hadde vært helt supert om noen satt under julemiddagen og diskutere rundt om hvor kritiske mediene var til VM i Qatar. Nicolai Delebekk, journalist i Faktisk.no

- Cornere og frispark som gjelder

Qatar ble tildelt VM-vertskapet i 2010. Siden den gang har landet forberedt seg til et av verdens største idrettsarrangement. Regimet har vært i den internasjonale pressens søkelys på grunn av brudd på menneskerettigheter, for blant annet deres behandling av migrasjonsarbeidere og homofile. Flere fotballag er blant annet nektet å gå med regnbuebånd for å vise solidaritet til LHBT-rettigheter.

ABC Nyheter-redaktør David Stenerud fikk mye medieoppmerksomhet dad et ble kjent at nettavisen ville boikotte mesterskapet. Han er ikke blåst av banen av konkurrentenes kritiske blikk.

- Det er cornere og frispark som gjelder. Det er å forvente når man dekker fotball-VM sportslig. Men norske medier har ikke klart å produsere mange nok saker som dekker de kritiske forholdene i Qatar til å innfri forventningene mange av dem la opp til før VM. Det overrasker meg ikke, sier han og legger ti. 

- NRK og TV 2 har vært ganske ålreit. Det er som forventet. Jeg synes dekningen fra VG har vært dårligere enn de selv lovet, sier Stenerud. 

Les også: Lise Klaveness med oppfordring til norske medier: - En selvforsterkende spiral

Har saker på blokka:

- Vi har hatt et team i Qatar både på nyåret og nå før VM begynte og jobber fortsatt med flere saker som ikke er publisert ennå, sier Frode Buanes.

- Vi har funnet en god balanse

Leder for VG-sporten Frode Buanes synes avisen så langt har landet trygt. 

- Vi har funnet en god balanse mellom å dekke kontroversene i Qatar og det som skjer på banen. Vi prøver å ha en tilstedeværelse både knyttet til sport og til det politiske rundt, sier ha. 

Han sier VG har flere reportere og fotografer på bakken i Qatar og at de fortsatt har flere saker på gang. 

- Vi har hatt et team i Qatar både på nyåret og nå før VM begynte og jobber fortsatt med flere saker som ikke er publisert ennå, sier han. 

Buanes mener det også kan være klokt å vente før man feller dom over norske mediers dekning av det kontroversielle mesterskapet. 

- Denne undersøkelsen tok for seg tre enkeltstående dager. Det er ikke gitt at det gir et fullstendig bilde av vår dekning av VM. Dette vil være lettere å se når VM er ferdig, sier han. 

- Bærer preg av kritikk

Faktisk.no vil gjennom hele VM-perioden analysere den norske dekningen. De retter særlig  fokus på hvor kritiske nyhetssaker og sportssaker på nett er til regimet Qatar og fotballorganisasjonen Fifa.

- Journalistikken i norske medier bærer preg av å være kritisk i utgangspunktet. For å være så konkrete og lite skjønnsmessige som mulig i oversikten, har vi derfor valgt å definere kritikk utelukkende som kritikk mot regimet eller Fifa basert på menneskerettigheter, korrupsjon eller lignende. Altså de kontroversene vi så før VM, forteller Delebekk.

Journalistikk som regnes som kritikk er blant annet saker som omhandler forbud mot regnbueflagg i Qatar, kritikk av Fifa-presidenten og utspill fra Fotballpresident Lise Klaveness om hennes opplevelse i Qatar.  

Dekning av andre kritikkverdige forhold i Qatar er også med i undersøkelsen, men blir kategorisert på en annen måte. 

- Saker som blant annet omhandler strenge alkoholregler, forbud mot bruk av lettkledde klær eller konflikt i garderober, definerer vi ikke under kritikk av Fifa og Qatar. Det samme gjelder regimekritikk mot Iran, forteler Delebekk.

Les også: Fifa-sjefen skjeller ut pressen: - Denne ensidige moralprekenen er bare hykleri

Amnesty mener balansen er bedre

Menneskerettighetsorganisasjonen Amnesty har ikke gjort noen systematisk kartlegging av mediedekningen fra Norge, men har også lagt merke til at medier i større grad er kritiske til forholdene i og utenfor selve arrangementet.

- Vi opplever at det er større grad av balanse i dekningen av dette mesterskapet enn hva det har vært under tidligere mesterskap som kan beskrives som en del av sportsvaskingsfenomenet. Vi opplever at VM i Qatar har betydd et paradigmeskifte i hvordan norske medier, og enkelte utenlandske medier, forholder seg til sportsvasking. Det er en større aksept for at idrett og politikk er sammenblandet, og det krever en helhetlig tilnærming fra mediene, sier politisk rådgiver i Amnesty International, Frank Conde Tangberg, som har ansvar for sport og menneskerettigheter.

Amnesty vil likevel ikke kommentere undersøkelsen til Faktisk.no og begrunner det med at den er av begrenset tidsomfang og at ikke alle plattformer i media er med. 

- Det er viktig å gjøre denne typen analyser som bidrar i det offentlige ordskiftet rundt menneskerettighetssituasjonen i Qatar, idrettens menneskeretts ansvar og medienes dekning, sier Tangberg.

Delebekk mener at norske medier har et viktig ansvar i å vurdere sine egne saker om VM fortløpende, men tror at deres oversikt kan være til hjelp. 

- Jeg regner jo med at redaksjoner klarer å holde en pekepinn selv over hvor kritiske de har vært. Men om vår oversikt kan bidra, er det selvfølgelig en kjempebonus, sier han.

Ellers håper Delebekk også at folk flest blir mer bevisste på hvordan mediene dekker verdensmesterskapet i Qatar. 

- Jeg hadde synes det hadde vært helt supert om noen satt under julemiddagen og diskutere rundt om hvor kritiske mediene var til VM i Qatar. Da kan de finne spesifikke tall som kan svare på dette, avslutter han.

Nyhetsredaktør kritisk til Qatar-dekning: - Det er cornere og frispark som gjelder