NRK skal kutte 50 millioner i kjøp av TV-programmer: - Nåløyet blir trangere

- En ulykke kommer sjelden alene, sier eksternsjef i NRK.

Publisert / Oppdater

Dag Robert Jerijervi
Dag Robert Jerijervi Journalist

NRK skal spare over 300 millioner kroner og denne uken har ledelsen banket budsjettet for neste år. Rundt halvparten av innsparingene berører innholdsproduksjoner og omtrent 100 av disse tas ved Marienlyst-divisjonen. Det bekrefter konstituert direktør Charlo Halvorsen overfor Kampanje.

Noe av kuttene materialiserer seg i kortere sesonger av egne produksjoner, som «Kåss til kvelds» og «Lindmo». Det skriver Journalisten. Andre programmer legges ned, i tilfellet «Sportsrevyen».

I tillegg skal halvparten av programkuttene - omtrent 50 millioner kroner - tas i de eksterne produksjonene. NRK er pålagt av myndighetene å sette ut minst 40 prosent av produksjonsbudsjettet til eksterne produksjonsselskaper. I praksis betyr det mellom 350 og 400 millioner kroner hvert år.

- Det er klart at når vi skal ha så store kutt i innhold, så vil det påvirke alt innholdet vi skal ha. Men strukturen er annerledes når det gjelder eksternt innhold. Det går på kontrakter. Det viktigste verktøyet vi har er å flytte på planlagt innhold slik at det blir sendt senere enn antatt, sier eksternsjef Petter Wallace i NRK til Kampanje.

NRK kostnadsfører nemlig produksjonene når de publiseres. Dermed kan kanalen spare på produksjoner som allerede er levert for å spare penger.

- NRK har ikke den samme økonomien som vi hadde før denne kuttprosessen. Det kan bli et trangere nåløye for nye produksjoner. Men det skal sies at vi ikke har sagt opp noen avtaler og ikke har gjort noen avbestillinger som følge av dette til nå.

Les mer: Ny sportssjef i NRK legger ned Sportsrevyen

Kan stanse produksjoner i utvikling

«Stjernekamp», «Mesternes mester» og «Maskorama» er eksempler på NRK-programmer som produseres eksternt. Ifølge Petter Wallace er det for tidlig å si hvilke produksjoner som tas av skjemaet til neste år.

- Det er en prosess vi ikke er ferdig med. Her må vi se på forholdet mellom det vi får eksternt og internt. Akkurat nå har vi ikke den fulle og hele oversikten.

- Hvilke produksjoner er det som ikke slipper gjennom når nåløyet blir trangere?

- Vi må prioritere strengere hvilke behov som er viktigst for publikum, sier Wallace.

Han understreker at kuttene vil utgjøre en liten del av den totale innholdsbestillingen deres.

- Er det noen prosjekter som i dag er under utvikling som kan bli stanset som en konsekvens av innstrammingene?

- Foreløpig er det ikke det, men vi må også huske på at når vi setter prosjekter i utvikling, så setter vi i gang flere prosjekter enn vi kan realisere i produksjon. Det har vi alltid gjort. Det kan hende i at færre av de blir realisert nå, men det er i verste fall.

Tar grep:

Eksternsjef Petter Wallace må flytte på programmer for å få regnskapet til å gå opp. Han utelukker heller ikke at de vil stanse flere produksjoner som er under utvikling. Foto: Eivor Eriksen

- En ulykke kommer sjelden alene

Kuttene i NRK kommer på toppen av en hel rekke andre hendelser som i sum skaper uro i produksjonsselskapene.

- En ulykke kommer sjelden alene. Du har hele momssaken for TV 2 og sammenslåingen av Discovery og HBO Max, samtidig som man i bransjen nok har overvurdert ønsket fra strømmetjenestene om å kjøpe norsk innhold. Så jeg forstår at det er bekymringer i bransjen. Vi skal gjøre vårt beste for at de blir minst mulig skadelidende. Vi trenger en sterk bransje, sier Wallace.

NRK skal kutte 50 millioner i kjøp av TV-programmer: - Nåløyet blir trangere