Gigantfusjon vil gi Discovery over 100 millioner strømmekunder – men TVNorge-sjefen sliter med reklamesalget

- Vi har heldigvis flere ben å stå på i dag. Men ja, annonsørene etterspør mer varelager og det skal vi levere på, sier Espen Skoland.

Publisert / Oppdater

Knut Kristian  Hauger
Knut Kristian Hauger

Sjefen for norgeskontoret til Discovery skal senere i dag presentere TV-menyen for våren neste år og det gjør Espen Skoland vel vitende om at mediehuset, som sitter med kanaler som TVNorge, Discovery, Fem og Eurosport, har et nytt vinter-OL å by på. Sist gang var i 2018 i Pyeongchang i Sør-Korea og da ble Discovery ble «hele Norges TV-kanal» og for første gang større enn NRK og TV 2.

Den gang hadde Discoverys hovedkanal TVNorge en markedsandel på 24,3 prosent noe som er en ganske så annerledes virkelighet enn de snaue seks prosentene TVNorge hadde i markedsandel i november i år, noe Kampanje omtalte onsdag denne uken.

- Kommer dere til å se 20-tallet i markedsandel også denne gangen?

- Vi håper jo at vi skal klare å kopiere suksessen fra Pyeongchang. Den gangen hadde vi seerandeler på 90 prosent på enkelte øvelser. Det er helt unikt, og andelene ble lagt merke til langt utenfor landets grenser. Vi skal i hvert fall gjøre det vi kan for å lage gode sendinger, så håper vi at de sportslige resultatene blir like gode som for fire år siden, sier Espen Skoland til Kampanje.

Les også: Historisk tv-måned: For første gang er Discovery større enn NRK og TV 2

Vi har ikke lykkes like godt lineært. Den trenden skal vi snu. Espen Skoland, Discovery og TVNorge

Sliter med reklamesalget

Ambisjonen til Espen Skoland og resten av Discovery-gjengen ligger med andre ord vesentlig høyere med tanke på neste år enn markedsandelene for 2020, og det kan bety flere penger i kassen til det amerikansk-eide TV-konsernet som i 2020 hadde en omsetning på nesten 1,7 milliarder kroner.

Flere seere kan komme godt med. For selv med store satsinger som «71° nord – Norges tøffeste kjendis», «Kongen befaler», «Alle mot alle», «Folle og Almaas bygger» og julekalenderen «Nissen i bingene» denne høsten og vinteren har ikke TVNorge klart å produsere nok seere i et brennhett marked for TV-reklame. TV-seere er en mangelvare på det norske TV-markedet der samtlige kommersielle TV-kanaler har vært utsolgt, og etter det Kampanje kjenner til er allerede salget for januar stengt. 

- Vi har ikke lykkes like godt lineært. Den trenden skal vi snu. Det er derfor vi har satt en ambisjon om å vokse med 30 prosent på TVNorge neste år, og vi starter med 20 timer vinter-OL på TVNorge hver dag fra 4. februar, så følger vi på med flere store norske premierer utover året, sier Skoland.

- Å si nei til annonsører må være dårlig butikk for en kommersiell TV-kanal – hvor mye penger har dere gått glipp av?

- Vi har heldigvis flere ben å stå på i dag. Men ja, annonsørene etterspør mer varelager, og det skal vi levere på, sier Skoland.

- Er det en fare for at dere har glemt lineær-TV-produktet litt i jakten på strømmeabonnenter?

- Nei, det har vi ikke, men i jakten på strømmekunder må man noen ganger gjøre vanskelige prioriteringer. Vi har jobbet knallhardt for å vokse digitalt de siste tre årene, og oppturen har vært formidabel, sier Discovery-sjefen.

Øker salget av Discovery+-abonnement

TV-industrien anno 2020 handler uansett om å balansere et reklamemarked på høyt turtall med en satsing i det nye det digitale TV-markedet der Discovery nå har lagt alt kruttet i strømmetjenesten Discovery+ som koster seerne 79 kroner i måneden.

Også på strømming spiller OL en viktig rolle for mediekonsernet, som sikret seg rettighetene til å vise OL i 50 forskjellige markeder verden over frem til OL i 2024 for 1,3 milliarder euro, eller rundt 13 milliarder norske kroner. Med Tokyo-OL i fjor sommer hentet det globale TV-konsernet inn dobbelt så mange nye digitale abonnenter som de gjorde under hele vinter-OL i 2018.

- Blir Discovery+ dyrere neste år?

- Vi kommenterer ikke på prisstrategier.

Discovery opplyser heller ikke om hvor mange abonnenter selskapet har i Norge, men ifølge Kantar har både TV 2, Discovery og Viaplay vært blant de strømmetjenestene som har vokst mest den siste tiden. TV 2 nærmer seg nå 600.000 abonnenter, men også Discovery har fått fart på strømmesalget og skal etter det Kampanje kjenner til nå nærme seg 400.000 kunder mye på grunn av et svært godt salg under OL i fjor. Nå står et nytt OL for tur for Discovery.

- Vi har brukte de siste fem årene til å teste og lære, og vi har skapt strømmesuksesser som «Kongen befaler», «Estonia», «Ex on the Beach» og «Baneheia». Vi har også gått på noen smeller. Den nye medievirkeligheten kommer ikke med noen fasit på hvordan man skal lykkes. Men vi er i en unik posisjon. Vi er sterke på norsk innhold. I tillegg er vi en del av et stort globalt selskap som gir oss tilgang til teknologi, kompetanse og mer innhold. Det er vår «hemmelige ingrediens», sier Skoland

- Hva tenker dere om konkurransen fra nye strømmeaktører?

- Konkurransen i mediemarkedet er definitivt blitt tøffere, men det ville vært naivt å vente noe annet. Konkurransen fra nye globale strømmeaktører er en ting, men vi ser også at stadig flere avishus og sosiale medier konkurrerer om talentene og seerminuttene, sier Skoland.

- Hva har dere for abonnementsmål med Discovery+?

- Det kan vi ikke kommentere på, men skal man henge med i denne bransjen må man utvikle seg raskt.   

Den nye TV-kongen;

David Zaslav blir den nye TV-kongen på det globale markedet dersom amerikanske konkurransemyndigheter godkjenner gigantfusjonen mellom Discovery og Warner Media. Foto: AP/NTB.

Tar opp kampen med Disney globalt

Satsingen på strømming kommer etter all sannsynlighet til å skyte enorm fart i løpet av neste år. Discovery-ledelsen i USA sitter for tiden og venter på at de amerikanske konkurransemyndighetene skal si sitt om den planlagte gigantfusjonen mellom Discovery og Warner Media. Det betyr at TVNorge ikke bare får søsterkanaler som CNN, TMT og Cartoon Networks, men blir slått sammen med en av verdens største strømmeaktører HBO Max. Da Discovery-sjefen og den som skal ta over det nye selskapet som har fått navnet WarnerMedia Discovery, David Zaslav, presenterte tredjekvartalstallene til Discovery for en måned siden, sa han:

- Vår kombinerte tjeneste vil appellere til alle demografier og det globale markedet vi henvender oss til vil gjøre at vi er like store som de største strømmetjenestene, sa Zaslav ifølge Variety.

Slår en sammen Discoverys rundt 20 millioner globale abonnenter med de snaue 70 millioner kundene til HBO Max begynner Discovery WarnerMedia å lukte på 100-millionerstallet.

I den globale strømmekrigen vil den nye TV-giganten være i nærheten av Disneys 116 millioner kunder. Zaslav kunne også fortelle at hans strømmetilbud vil være unikt sammenlignet med Netflix og Disney i kraft av at selskapet også tilbyr nyheter og sport, noe konkurrentene enn så lenge ikke tilbyr strømmekundene.

- Vi mener vi har et produkt som tåler å sammenlignes, og kanskje er vi enda mer attraktive på underholdning. I tillegg har vi også sport på toppen, sa Zaslav.

Les også: Tidligere TVNorge-sjef om den nye TV-kongen: - Han blir utvilsomt en av verdens mektigste medieledere

Anker betting-søksmål til Høyesterett

Men det er ikke bare på lineær-TV og i strømmemarkedet det kjempes. Også i rettssystemet kjemper Discovery med nebb og klør mot Stortingets vedtak om å stanse ulovlig spillreklame på TV.

Fra og med 1. januar i år har nemlig Medietilsynet hatt muligheten til å pålegge norske TV-distributører som Telia og Telenor å forhindre spillreklame fra internasjonale selskaper på norske TV-skjermer. Discovery derimot har alltid stått fast ved at denne reklamen er lovlig, ettersom sendingene på Fem, Max og Eurosport kommer fra EU-landet Nederland.

Discovery tok derfor ut en stevning mot staten med krav om «fastsettelsesdom for at Medietilsynets nye påleggskompetanse er i strid med EØS-retten», men etter at søksmålet ble først avvist i tingretten og senere i lagmannsretten har Discovery nå valgt å anke til Høyesterett.

- Hvorfor valgte der å anke saken nok en gang og hvis også Høyesterett avviser søksmålet vil dere da gi opp denne kampen og slutte å selge reklame til de internasjonale spillselskapene?

- Vi har stevnet staten i forbindelse med den nye bestemmelsen i kringkastingsloven som fra januar 2020 ga Medietilsynet kompetanse til å pålegge norske distributører av audiovisuelle tjenester å hindre eller vanskeliggjøre markedsføring av pengespill rettet mot Norge, selv om den sendes lovlig fra andre EØS-stater. Det har vi gjort fordi at vi mener at pålegg etter kringkastingsloven paragraf fire-syv vil være i strid med AMT-direktivet. Derfor anker vi også saken, sier Skoland.

Et viktig prinsipp i AMT-direktivet er senderlandsprinsippet, hvilket vil si at en TV-tilbyder bare skal være underlagt kringkastingsreglene i det landet tilbyderen er etablert.

Les også: Dobbel jackpot for Discovery - soper inn bettingmillioner etter nytt lovforbud

Gigantfusjon vil gi Discovery over 100 millioner strømmekunder – men TVNorge-sjefen sliter med reklamesalget