TV 2-sjefens stjerneforestilling på Colosseum – slik avgjorde han rettighetsthrilleren

Milliardbudene, forhandlingskuppet og skuffelsen hos taperne. Les alt om fotballdramaet her.

Publisert / Oppdater

Knut Kristian  Hauger
Knut Kristian Hauger

TV 2 sikret seg fredag ettermiddag rettighetene til norsk fotball fra 2023 og seks år frem i tid for rekordsummen 4,5 milliarder kroner. Det er en rekordhøy sum for de norske fotballrettighetene og et beløp uten sidestykke hva gjelder et rettighetskjøp på det norske markedet. Prisen overgår det meste av hva TV 2 har betalt for slike rettigheter tidligere.

- Vi er både glade og ydmyke for at vi sammen med fotballen og samarbeidspartnere får mulighet til å utvikle norsk fotball fra 2023, sier sjefredaktør og administrerende direktør i TV 2, Olav T. Sandnes, da avtalen ble kjent.

Prisen på 750 millioner kroner i året, eller 4,5 milliarder kroner totalt for seks år, er en kraftig økning sammenlignet prisen Discovery betalte i 2015 på 2,4 milliarder.

- Det blir å sammenligne epler og pærer. Det som selges nå er mange flere rettigheter. Men utviklingen generelt er at rettighetskostnadene øker, men da er det jo kjekt å vite at de rettighetskronene, sammen med vaffelrøre og dugnad, er med å løfte norsk fotball, sier Sandnes til Kampanje. 

Avtalen innebærer at TV 2 kan vise både Eliteserien, OBOS-ligaen og Post Nord-ligaen og en rekke kamper fra de aldersbestemte landslagene. Med seg på budet har Sandnes fått NRK, som skal vise kvinnefotball og cupen. Flere kilder Kampanje har snakket spekulerer også i at kringkastingssjef Thor Gjermund Eriksen også kan komme inn med kamper fra Eliteserien og OBOS-ligaen.

- Hvor mye av prisen på 750 millioner kroner i året er Eliteserien og OBOS-ligaen?

- Den største kommersielle verdien ligger på de øverste divisjonene, men den største økningen er det kvinnefotballen som får. Sammen med NRK ser vi nå frem til å løfte Toppserien og førstedivisjon for kvinner ytterligere og det kommer til å bli veldig bra. Vi føler at nivået vi nå landet på gjenspeiler den interessen som er i samfunnet for fotballen, sier Olav Sandnes.

- Du tror det er mulig å tjene penger på dette? 

- Vi har selvfølgelig en ambisjon om det, også er det ingen tvil om at lista ligger høyere og høyere. Nå har vi to år på oss til det braker løs. Den tiden skal vi bruke godt, i TV 2 og sammen med fotballen og samarbeidspartnerne våre. Nøkkelen her ligger i å øke den generelle interessen og at flere tenker at det er gøy å gå på kamp og at flere følger kampene også når det ikke er hjemmekamp.

- Dere skal få opp volumet av de som betaler for å se norsk fotball og idrett?

- Vi må bygge en bred interesse og stort engasjement, sier Sandnes.

Les også: TV 2 blir seriemester i norsk fotball - overtar rettighetene fra Discovery for 4,5 milliarder

Fotball binder sammen Norge fra kyst til kyst og by til bygd, og der Danmark og Sverige er gamle kulturnasjoner, er vi først og fremst en idrettsnasjon i Norge. Olav Sandnes, TV 2

På hjemmebane i Colosseum

Det var tirsdag 1. desember at fristen for å legge inn et bud på de norske fotballrettighetene gikk ut, og de fire budgiverne, Discovery, aviskonsortiet Schibsted, Amedia og Polaris Media, TV 2 med NRK på laget og bredbåndskonsortiet til Telenor og Altibox, kunne presentere sine ulike bud for fotballen i TV 2-eierens Egmonts eget kinopalass, Colosseum Kino i Oslo. Telenor og Altibox skal ha presentert sitt konsept for fotballtoppene fredag 4. desember med selveste konsernsjefen i Telenor, Sigve Brekke, som deltager på videolink. Dagen før hadde imidlertid TV 2 holdt sin presentasjon.

Tidligere har Kampanje omtalt TV 2s forhandlingteam på rådgivningssiden ledet an av dealmakerne Jon Nørstebøen og John Robberstad og spesialrådgiver og tidligere generalsekretær i Norges Fotballforbund, Kjetil Siem. TV 2-sjefen hadde også toppet laget med tidligere Discovery-sjef Harald Strømme. Denne gangen var både folkene som solgte og kjøpte fotballrettighetene med sitt «Fotball til folket»-konsept i 2015, med på laget til Sandnes og TV 2. 

- Sist gang var det «Fotball til folket», da Discovery kjøpte rettigheten. Hva var overskriften til TV 2 denne gangen?

- Vi har en samlende visjon for norsk fotball, der topp og bredde løfter hverandre. Vi tror at toppen trenger bredden og bredden nyter også godt av toppen. Også har vi mange nye digitale muligheter som vi nå kan utnytte slik at vi får et godt produkt som gjør det mulig å stå sterkere sammen. Med Post Nord-ligaen som del av dette anbudsdokumentet ligger alt til rette for at vi kan stå sterkere sammen, sier han.

Og nettopp «Sterkere sammen», landslagets eget slagord, var overskriften til TV 2 denne gangen, noe som skal ha gått rett hjem hos fotballtoppene. Budskapet skal ha vært «et tett og langsiktig partnerskap med fotballen».

Kanalen skal også ha holdt «i særklasse den beste presentasjonen», sydd sammen som en TV-sending. På scenen var foruten Sandnes også Strømme, salgsdirektør Bjørn Gunnar Rosvoll, sportsredaktør Vegard Jansen Hagen og TV 2 Sumo-sjefen Christian Birkeland og NRK-sjefen Thor Gjermund Eriksen. I tillegg deltok store deler av TV 2s programledere i sendingen. Discoverys presentasjon med internasjonale TV-topper skal ha bleknet i denne sammenheng, får Kampanje vite.

Sterkere sammen:

TV 2 pakket inn sitt nye fotballkonsept under landslagsparolen, «Sterkere sammen». Her banneret på Ullevål Stadion fredag formiddag da avtalen mellom fotballen og TV 2 ble klar. Foto: Knut Kristian Hauger.

Kuppet budkampen

Kilder Kampanje har snakket med gjennom prosessen har flere ganger hevdet at Altibox og Telenor hadde et høyere bud i starten og skal ha stått klare med mer penger enn TV 2. Budet til TV-distributørene skal ha ligget flere hundre millioner kroner over TV 2 utgangspris. 

- Hva tenkte du da du så at Telenor og Altibox gikk sammen om å by på rettighetene?

- Vi var veldig klar over at det kom til å være interesse rundt disse rettighetene, men vi har først og fremst konsentrert oss om vårt eget verdiforslag. Vi er sikre på at vi sammen med NRK kan være med å løfte interessen for norsk fotball, sier han. 

- Du vil ikke si hva du tenker om at de gikk sammen? 

- Vi har konsentrert oss om vårt konsept, også var det ingen overraskelse at vi konkurrerte med flere om denne attraktive rettigheten, sier Sandnes.

Men etter at TV-distributørene hadde holdt sin presentasjon og flagget mer penger enn TV 2, sikret TV 2 seg en eksklusiv forhandlingsrett, som skal ha startet mandag 7. desember, får Kampanje opplyst.

- Fikk TV 2 et eksklusivt forhandlingsrom? 

- Det er Fotball Media som må kommentere prosessen, det ønsker ikke vi gjøre. Vi har opplevd å ha en ryddig motpart og har forholdt oss til den prosessen som Fotball Media har skissert. Også er vi glade for at vi nå får muligheten til å kunne forvalte og utvikle disse rettighetene i en periode på seks år, sier Sandnes til Kampanje. 

På innsiden:

Det er mye hemmelighetskremmeri når fotballmilliarder skal fordeles. Men her kan Kampanje avsløre hvordan det så ut da TV 2 holdt sin fotballpresentasjon på Colosseum for fotballtoppene. Her tidligere landslagskeeper og fotballprofil Erik Thorstvedt underveis i presentasjon som omtales som «en svært god historiefortelling». Foto: Anonym

Vil ikke svare på om TV 2 økte budet

Denne retten aksepterte imidlertid fotballen, og dermed ble det ingen nye budrunder. Kampanje har imidlertid indikasjoner på at budet til TV 2 økte gjennom prosessen. Det første buidet til TV 2 skal ha ligget rundt 700 millioner kroner i året, men styreleder i Fotball Media, Cato Haug, vil imidlertid ikke fortelle om TV 2 i dette forhandlingsmomentet øker sitt bud med 300 millioner kroner til 4,5 milliarder kroner, som altså ble sluttsummen.

- Klarte dere å få TV 2 til å øke budet sitt?

- Det vil jeg ikke svare på. Da måtte vi ha synliggjort hele prosessen. Vi konstaterer at vi får til en avtale med betydelig økning fra forrige periode og at vi har valgt den beste leverandøren ut ifra de leverandørene som ga tilbud, sier styreleder i Norsk Toppfotball, Cato Haug, til Kampanje.

- Kan du bekrefte at dere innvilget TV 2 en eksklusiv forhandlingsperiode?

- Jeg vil ikke gå inn på hvordan prosessen har vært. Den har vært regulert gjennom tenderen som ble ut og vi har ingen kommentarer utover det, sier Haug.

- Var det det høyeste budet i kroner og ører som vant?

 - Vi kommenterer ikke budene, det er en del av konfidensialiteten. Dette var den beste avtalen totalt sett som norsk fotball kunne lande, derfor er vi veldig fornøyd med dette.

- Kan dere si at det også er den mest innbringende?

- Nei, jeg vil ikke gå inn på enkeltelementer. Det var den beste avtalen totalt sett. Det kan jeg bekrefte. Det er mange elementer som legges til grunn for valget vi tar. Økonomi er et av elementene.

Nå må vi sørge for å bygge opp en bred interesse og at det igjen blir lov for unge jenter og gutter å gå med fotballtrøyer fra KBK og RBK og ikke bare de internasjonale topplagene. Olav Sandnes, TV 2

 - Har ikke deltatt i noen forhandlinger

Skuffelsen er tydelig hos bredbåndsaktørene Telenor og Telia, som nå må møte TV 2 i distribusjonsforhandlinger vel vitende om at de også kan ha bidratt til å øke verdien av fortballinnholdet gjennom sin interesse.  

- Hvorfor tror dere at Telenor og Altibox ikke lykkes i forhandlingene?

- Vi har ikke fått delta i noen forhandlingsprosess, så det er vanskelig å uttale seg om hvordan denne har foregått, sier direktøren for TV og fastnett i Telenor, Camilla Amundsen, til Kampanje fredag ettermiddag.

- TV 2 betaler 4,5 milliarder kroner. Hva tenker dere om det?

- Vi gratulerer vinneren. Vi håper de vil sikre at norsk fotball blir enkelt og rimelig tilgjengelig for alle TV-seere, og at hensynene til kvinnefotballen og de lavere divisjonene blir ivaretatt, sier Amundsen.  

- Matchet Altibox og Telenor dette budet og hadde dere et høyere bud?

- Vi la inn et konkurransedyktig bud, men har ikke anledning til å kommentere størrelsen på budet, sier Amundsen i Telenor.

- Hvordan blir det å forhandle med TV 2 om distribusjon nå som dere også har vært med å by på rettighetene og presset prisen opp?

- Da vi ikke har deltatt i noen forhandlingsprosess, har vi vanskelig for å se at vi har presset prisen opp. Vi har ellers ingen kommentarer til innholdsforhandlinger mellom distributør og kringkastere, sier administrerende direktør i Altibox, Tor Morten Osmundsen, til Kampanje.

Les også: Telenor og Altibox ville ha med Telia på laget – derfor vil telegigantene ha norsk fotball

Amedia og Discovery mister rettighetene

De som mister rettigheter som en følge av at TV 2 overtar rettighetene er i hovedsak Discovery og Amedia, som har vist kamper fra Post Nord-ligaen og deler av kvinnefotballen. Fotballkampene har vært sett på som en viktig driver i den kraftige satsingen på abonnementssalg i aviskonsernet og Amedias konserndirektør, Pål Nedregotten, håper å kunne være en samarbeidspartner til norsk fotball også i årene som kommer. Amedia har to år igjen av rettighetene til Post Nord-ligaen.

- Amedia har alle intensjoner om å fortsatt være en god partner for norsk lokalfotball, og fortsette å legge tid og krefter i å lage et godt produkt i de årene vi fortsatt skal forvalte rettighetene, sier Nedregotten til Kampanje.

Også Discovery ble spilt ut på sidelinjen i kampen om de norske fotballrettighetene. Om to år er den norske fotballfesten over for operativ leder Espen Skoland og resten av Discovery-huset. 

- Norsk fotball er en rettighet vi er blitt veldig glad i, så vi skal på ingen måte legge skjul på at vi er skuffet, sier Skoland til Kampanje.

Skal erstatte Premier League-fotballen

Tilbake hos TV 2 er det gleden over å vinne den norske fotballen som preger Olav Sandnes. Tidligere i år gikk TV 2-sjefen på et forsmedelig nederlag da erkerivalen Nent-gruppen og Viaplay-eieren stakk av med Premier League-rettighetene for de neste årene.

Fra og med 2023 kan TV 2 kompensere med fotball både fra de øverste og nedre nivåene av norsk fotball.

- Er det Premier League-pengene som nå brukes på norsk fotball?

- Det er ikke sånn vi regner. Vi bruker penger fordi vi mener at det er riktig. Også er dekningen av norsk fotball en del av samfunnsoppdraget vårt.  Fotball binder sammen Norge fra kyst til kyst og by til bygd, og der Danmark og Sverige er gamle kulturnasjoner, er vi først og fremst en idrettsnasjon i Norge, sier Sandnes.

- Heller det enn å sende pengene til Manchester City og Liverpool?

- Vi har hatt stor glede av å utvikle Premier League gjennom ti år, men nå gleder vi oss veldig til å utvikle denne rettigheten, og det er klart at det er en forskjell på internasjonal fotball og norsk. Du blir enda tettere på og en større del av det hele som rettighetshaver i Norge. Nå må vi sørge for å bygge opp en bred interesse og at det igjen blir lov for unge jenter og gutter å gå med fotballtrøyer fra KBK og RBK og ikke bare de internasjonale topplagene, sier TV 2-sjefen.

TV 2-sjefens stjerneforestilling på Colosseum – slik avgjorde han rettighetsthrilleren