Her er tallet Fotball-Norge må toppe: - De som vinner skal sitte igjen med blodsmak i munnen

Kilder sier til Kampanje hvor prisforventningene til fotballen ligger denne gangen.

Publisert / Oppdater

Knut Kristian Hauger og Jacob Andersen

Tirsdag formiddag i 12-tiden går fristen for å legge inn bud på medierettighetene til den norske fotballen på herre- og kvinnesiden for den nye avtaleperioden og etter det Kampanje har grunn til å tro er selvtilliten høy i Fotball-Norge med tanke på prisforventninger. Forventningene er drevet av den voldsomme veksten i strømmemarkedet på TV-tjenester som TV 2 Sumo, Dplay og Viaplay, økte abonnementsinntekter og ikke minst en voldsom vekst i rettighetsprisene på kampene fra Premier League og Champions League.

Til Kampanje i går var klubblederne i storklubber som Vålerenga, Molde og Stabæk krystallklare på at prisen kommer til å gå opp. Da må forhandlingsutvalget til norsk fotball, ledet av Knut Kristvang, slå verdien fra inneværende periode som Kampanje mener ligger på opp mot 420 millioner kroner. Det er beløpet salgsselskapet Fotball Media må slå, skal prisen på fotballrettighetene ha økt i verdi.

- Vi har snakket med klubbene og forventningene er at prisen på rettighetspakken skal opp sammenlignet med sist, kan du love klubbene økte medieinntekter?  

- Det blir feil å kommentere dette nærmere i og med at vi nå nærmer oss budfrist og forhandlingene, sier rettighetssjefen i Fotball Media, fotballens salgs- og rettighetsselskap, Knut Kristvang, til Kampanje.

Les også: Eliteserieklubber skråsikre på økte TV-inntekter: - Ryktet er at det er stor interesse

Stor ansvar:

Det hviler et stort ansvar på forhandlingssjefen i salgsselskapet, Fotball Media, og leder av forhandlingsutvalget, Knut Kristvang, når milliardkampen om den nye fotballavtalen dras i gang denne uken. Foto: Scanpix.

Kilder: - Håper på over 500 millioner kroner

Det er Discovery som står for det desidert største beløpet i dagens avtale med sine 400 millioner kroner i år. Men i tillegg blar også NRK og Amedia opp noen millioner kroner for rettighetene til å vise blant annet cupen for herrer og kvinner og Toppserien for kvinner. Noen ekstra penger kommer det fra Discovery for å vise landskampene til de aldersbestemte landslagene, totalt rundt 420 millioner kroner.

Alle disse rettighetene er i dag lagt ut for salg for en seksårsperiode med start i 2023.

Les også: Klart for norsk fotball-thriller i TV-markedet – blir den største rettighetspakken noensinne

Tidligere i år ble TV-rettighetene til både Premier League og Champions League solgt til henholdsvis Viaplay-eier Nent-gruppen og TV 2. Dette er rettigheter som i ny avtaleperiode begynner å løpe fra 2021 og 2022. Etter det Kampanje har grunn til å tro har prisveksten her vært ekstrem. Ser en på Premier League har prisen økt fra rundt 700 millioner kroner til rundt en milliard kroner i snitt gjennom de seks årene avtaleperioden løper og Champions League-veksten skal begynne å nærme seg en dobling, får Kampanje opplyst.

Les også: Sjekk prislappen på Premier League - skal ha betalt over 20 milliarder for TV-fotballen

Selv med en mer moderat vekst på rundt 20 prosent for de norske fotballrettighetene, vil gi en sluttsum på tre milliarder kroner for hele avtaleperioden eller runde 500 millioner kroner i året. Enkelte kilder Kampanje har snakket med snakker om prisforventninger på opp mot 600 på UIllevål Stadion og ute i klubbene mer i tråd med veksten på de internasjonale rettighetene. 

Dermed må TV-kanalene og mediehusene som er interessert i den norske TV-fotballen grave dypt i lommeboken for å sikre seg rettighetene.

Det er konkurransen som avgjør til slutt, og om du får til en budkrig. Harry Arne Solberg, NTNU-professor

- Overrasket hvis det blir et stort hopp

En som er mer nøktern til verdien på den norske TV-fotballen, er professor Harry Arne Solberg ved NTNU Handelshøyskolen. Solberg har nærmere 20 år forsket på sportsøkonomi og han tror ikke vi får se et veldig stort prishopp denne gangen.

- Jeg vil bli overrasket hvis det blir et stort hopp. For noen år siden prøvde vi å se på når kampene sendes, og i månedene hvor det var overlapp med Premier League, så var det lavere tilskuertall, og det gjenspeiles kanskje på interessen for å se norsk fotball på TV, sier Solberg til Kampanje.

Det som imidlertid kan dra opp prisen er om fotballagenten Rune Hauge, som rådgir fotballorganisasjonene i budkampen, klarer å få i gang en budkrig, tror Solberg.

- Det er konkurransen som avgjør til slutt, og om du får til en budkrig. I det her gamet gjelder det at; enten skal du vinne, eller så skal de som vinner sitte igjen med blodsmak i munnen, fortsetter han. 

Det er fortsatt ikke kjent hvem som kommer til å by på de norske fotballrettighetene med det er all grunn til å tro at det først og fremst blir et oppgjør mellom dagens rettighetshaver Discovery og TV 2 som den fremste konkurrenten.  

- Har du noen tanker om hvem klubbene håper på?

- Ja, da ville jeg gått for TV 2. For det Discovery ikke har er nyhetsdekning. Discovery er en underholdningsmaskin, mens TV 2 har nyheter og sportsnyheter. Jeg husker da det var Sykkel-VM i Bergen, så stilte sykkelforbundet som betingelse at det var enten NRK eller TV 2 som skulle sende det. De bruker nyhetskanalene rått for å promotere sportsprogrammene sine. Norsk fotball vil få bredere dekning i sportsnyheter og av og til også i media, på TV 2, enn om Discovery har det, sier Solberg.

Les også: Ny milliardkamp om norsk TV-fotball - TV 2 topper laget med tidligere konkurrent

Prisvekst på TV-rettigheter - kun Eliteserien

  • 300
    2005
  • 300
    2008
  • 375
    2011
  • 400
    2015
  • ?
    2020

Her er tallet Fotball-Norge må toppe: - De som vinner skal sitte igjen med blodsmak i munnen