Avishus melder seg på i kampen om norsk toppfotball: - Nå er vi spente på utviklingen

I hvert fall fire bud skal ha kommet inn på fotballrettighetene.

Publisert / Oppdater

Knut Kristian  Hauger
Knut Kristian Hauger

Fristen for å legge inn bud på medierettighetene til den norske fotballen på herre- og kvinnesiden gikk ut ved 12-tiden tirsdag denne uken. Rettighetssjefen i Fotball Media, Knut Kristvang, og resten av fotballtoppene i forhandlingsutvalget kommer de neste dagene til å finlese budene for å danne seg en oversikt over interessen for fotballproduktet i Medie-Norge. Ute i klubbene er optimismen stor, og flere av storklubbene er sikre på at prisen denne gangen blir høyere. Som Kampanje skrev tidligere i dag, er summen de da må toppe på 420 millioner kroner i året og kilder sier til Kampanje at forventningene ligger på over 500 millioner kroner i året.

- Hvor mange bud har kommet inn?

- Vi har ingen kommentarer til det, sier Kristvang.

Les også: Her er tallet Fotball-Norge må toppe: - De som vinner skal sitte igjen med blodsmak i munnen

I dag er det Discovery som sitter med den mest verdifulle rettighetespakken. Det amerikansk-eide TV-konsernet betaler i dag 400 millioner kroner i året  for retten til å vise alle eliteseriekampene og kampene i OBOS-ligaen. De øvrige 20 millioner kronene kommer fra Amedia og NRK.  

Etter det Kampanje kjenner til kommer Discovery til å kjempe hardt for å beholde den største rettighetspakkene knyttet til Eliteserien og OBOS-ligaen, men Discovery-sjefen i Norge Espen Skoland er hemmelighetsfull.

- Vi kommenterer  ikke eventuelt engasjement i spesfikke rettighetsprosesser, sier Skoland.

Discovery kommer uansett til å få knallhard motstand fra erkerivalen TV 2. TV 2 har allerede flagget sin interesse og har blant toppet sitt forhandlingsteam med folk som Harald Strømme, Kjetil Siem og radarparet Jon Nørstebøen og John Robberstad foruten TV 2s egen Olav Sandnes og juridisk direktør Tomas Myrbostad.

- Jeg kan bekrefte at vi er interessert i rettighetene til norsk fotball, men hvordan vi utformer budene våre, det kan vi ikke snakke så mye om nå, sa TV 2s kommunikasjonsdirektør Sarah Willand til Kampanje nylig.

Les også: Ny milliardkamp om norsk TV-fotball - TV 2 topper laget med tidligere konkurrent

Avishusene melder seg på i kampen

I tillegg til de store TV-husene har også avishusene meldt seg på i kampen om de norske fotballrettighetene. En av dem er Amedia som overfor Kampanje bekrefter sin interesse i dag.

Direktør for sportsutvikling i Amedia, Helge Birkelund, er en av få som bekrefter at de har lagt inn et bud.

- Vi i kjenner litt på vannet, sier Birkelund til Kampanje.

Han sier han opplever at «fotballen har kjørt en ryddig, åpen og bra prosess.»

- De har vært flinke og samlet alle rettighetene til en runde. Nå er vi spente på utviklingen og mener at lokalavisene er en bra arena for de rettighetene Amedia har hatt til nå. Vi håper det også fortsetter i 2023 og utover.

- Har fotballen vært viktig for Amedia?  

- Fotballen er den største idretten i Norge og hvis man er opptatt av å fomidle direkte sport så er alle med på det. Vi er spredt over store deler av landet med våre 83 mediehus. Folk er opptatt av hva som skjer i nærmiljøet, og lokalavisen og den lokale klubben lever i en slags symbiose. For å være litt pompøs så ligger det i samfunnsoppdraget å følge de lokale sportsarrangementene tett.

- Hvor mye av fotballpakken er dere ute etter?

- Jeg vil ikke si noe om hvor bredt vi har hoppet.

- Er du spent på utfallet?

- Vi får nok ikke vite noe  i dag, men jeg håper på juleferie, sier han.

Amedia viser i dag norske fotballkamper på sine mange lokalaviser. Dette er kamper fra de lavere Post Nord-divisjonene samt kamper fra Toppserien for kvinner, en rettighet Amedia deler med NRK, og selskapet betaler ikke mer enn fire-fem millioner kroner i året for disse rettighetene. Det har utvilsomt vært god butikk for lokalaviskonsernet.  

Les også: Klart for norsk fotball-thriller i TV-markedet – blir den største rettighetspakken noensinne

Fotballallianse kan være på gang

Den norske fotballen har også vært god butikk for Schibsted som gjennom sitt Elitserien-samarbeid med Discovery henter ut 10-15 millioner kroner fra TV-konsernet i året. Da Discovery kjøpte fotballrettighetene i 2015 var det med Schibsted-avisen VG som redaksjonell og kommersiell partner.

Nå er spørsmålet om denne alliansen står seg når en ny rettighetsperiode skal utformes. Flere Kampanje har vært i kontakt med mener relasjonen mellom Discovery og Schibsted har kjølnet og spekulerer i en avisallianse bestående av Amedia, Schibsted og Polaris Media. Med årene har strømming og sport blitt stadig viktigere for de store avishusene og konsernsjef Kristin Skogen Lund har flere ganger den siste tiden snakket om rettigheter som noe mediekonsernet vil se nærmere på.

Spørsmålet er hvor stort de tradisjonelle mediekonsernene gaper, enten alene eller sammen.

- Fotball er viktig for oss, men utover det har jeg ingen kommentarer, sier konsernsjefen i Polaris Media, Per Axel Koch.

Kampanje har også forsøkt å få tak i Schibsteds mediesjef Siv Juvik Tveitens i dag uten og lykkes.

Også Dagbladet og Aller Media er av flere utpekt som en mulig interessent, men TV-direktør Mads A. Andersen er tilbakeholden.

- Norsk fotball er attraktivt innhold. Det er det ingen tvil om, selv som det også er mye annet innhold der ute som er mer attraktivt. Samtidig er sport en av tre bærebjelker for Aller Medias TV-satsing i tillegg til underholdning og breaking news. Men utover det har jeg ikke lyst til å kommentere noe på potensielle avtaler og samarbeid vi kanskje skal i gang med, sier Andersen til Kampanje.

I tillegg snakkes det også om en fjerde budgiver, som også kan vise seg å være en allianse, som Kampanje så langt ikke har god nok kjennskap til.

Avishus melder seg på i kampen om norsk toppfotball: - Nå er vi spente på utviklingen