NHH-professor slakter Børsen en uke etter lansering: - Ikke godt nok til å overleve

Heller ikke konkurrentene er imponert. - Setter pris på at andre følger med på hva vi gjør, svarer Børsen-leder.

Publisert / Oppdater

Ragnhild Aarø Njie
Ragnhild Aarø Njie Journalist

I forkant av lanseringen av Dagbladets og Aller Medias økonomisatsning «Børsen» torsdag forrige uke, hadde Dagbladet-redaktør Alexandra Bevefjord lovet leserne «harde nyheter, høy puls, underholdning og gode snakkiser».

Professor i tjenesteinnovasjon og leder av «Center for Service Innovation» ved Norges Handelshøyskole, Tor Wallin Andreassen, er ikke imponert over det økonomisatsningen – som skulle levere en «friskere og saftigere finansjournalistikk» – har gitt leserne så langt. 

- Det som slo meg den første gangen jeg gikk inn for å lese på Børsen, var at Dagbladet hadde utviklet denne satsningen for å selge annonser. Det samme tenker jeg en uke etter lanseringen, sier professoren og fortsetter:

- Det bør være omvendt – at man først satser på et godt redaksjonelt produkt som appellerer til en definert målgruppe, og deretter tiltrekker seg annonseinntekter.

Med mindre Børsen gjør endringer i profilen, spår Andreassen en tidlig nedleggelse av Børsen. Nåværende produkt og satsning er ikke godt nok til å overleve, mener professoren.

- Leserne forbinder ikke Dagbladet med økonomistoff, med unntak av forbrukerstoff av typen «du og skatten din». Utfordringen blir en merkevarekollisjon. Innholdsmessig er det stoffet de har levert hittil Se og Hør-aktig og uten dybde. 

Han trekker frem en sak med følgende overskrift som eksempel: «Klokke til 8 millioner revet av armen». Professoren kaller det «fjollete» å regne en slik sak som en finansnyhet. 

- Lesere som er interessert i økonomi kan umulig være i Børsens målgruppe med denne type saker. 

I tillegg trekker han frem at nettstedet har publisert mange saker bestående av det han kaller «klipp og lim»-journalistikk, blant annet fra konkurrenten Dagens Næringsliv.

- Børsen så langt, bærer preg av å være et annonsebilag.

Les hva Børsen-leder Jan Thomas Holmlund svarer på kritikken nederst i saken. 

- Det er et behov for mer finansjournalistikk

Andreassen mener det er et marked for redaksjonelt stoff innenfor økonomi i Norge.

- Civita-leder Kristin Clemet skrev i Aftenposten om hvordan ulike mediehus har bygget ned økonomiredaksjonene, slik at det som gjenstår er skandalesaker om økonomi – hor, fanteri og underslag, sier han og fortsetter:

- Nordmenn er opptatt av økonomi, sparing, pensjon, og investeringer, men da må avisene være villig til å investere i en redaksjon som faktisk kan lese aksjer og forstå trender, og komme opp med analyser og hjelpe leserne å fatte gode beslutninger. Det er Dagbladet nødt til å gjøre hvis Børsen skal overleve. 

Han peker på at Schibsted bygger opp økonomisatsningen E24, og sier at også Teknisk Ukeblad «lukter på å løfte seg med økonomi».

- I tillegg har vi de godt etablerte gigantene Dagens Næringsliv og Finansavisen. Det er et behov i markedet, og det er rom i markedet, men Dagbladet leverer rett og slett ikke.

 

- DN blir sitert til frokost og kvelds

Dagbladets nyhetsredaktør Frode Hansen sa til Medier24 at Børsen skulle spise DN til kvelds, men nyhetsredaktør i Dagens Næringsliv Janne Johannessen sier hun ikke frykter konkurranse fra Børsen. 

- Nei, foreløpig virker det mer som vi blir sitert til både frokost og kvelds. Jeg ser heller ikke at vi har en overlappende målgruppe. 

- Andreassen trekker frem at de har hatt mange sitatsaker, blant annet fra DN? 

- Jeg registrerer jo at de siterer oss mye, og det er vel et uttrykk for at de har få egne saker, men også at Dagbladet oppfatter oss som den viktigste næringslivsavisen. Det er for så vidt et kompliment at de finner mye interessant stoff hos oss. Ellers er ikke antallet sitatsaker på Børsen noe jeg bruker mange kalorier på, for vi bruker stort sett kreftene på å lage egen, eksklusiv journalistikk. 

- Alexandra Beverfjord lovet harde nyheter, høy puls, underholdning og gode snakkiser - synes du de har levert så langt? 

- Jeg har ikke sett noe særlig til hverken harde nyheter eller snakkiser som Børsen-redaksjonen har jobbet frem selv. Og det er ikke stort av det de har publisert som vi misunner dem. Vi klarer oss godt uten saker som «Glemte fire stjålne Rolex-klokker i skjeden». 

- Andreassen mener at de så langt har publisert mye Se og Hør-aktige saker, og få harde nyheter? 

- Det er nok en riktig analyse. De sa også at de skulle følge de store aktørene og de makroøkonomiske linjene, men jeg opplever ikke det som det store satsningsområdet.

Johannessen mener likevel det er for tidlig å komme med noen form for slakt. 

- Det er et nytt produkt og de må få tid til å sette seg. Vi i DN ønsker all journalistikk om økonomi og næringsliv velkommen. Så det blir spennende å se om de lykkes i å levere både harde nyheter og lekne underholdningssaker, men slik de ser ut nå må de levere hardere egensaker dersom det skal være liv laga. 

- Spørsmålet er hva de ønsker å levere

Gard L. Michalsen, sjefsredaktør hos E24, mener det er for tidlig å bedømme om Børsen kommer til å lykkes i å levere varene eller ei. 

- Det er fort gjort å komme med surmagret kritikk. Jeg har ikke noe problem med å si at det de har levert hittil er ganske lettfattet, men det er for tidlig å dømme dem etter en uke. De har etablert et nettsted med enkel og lettfattelig journalistikk, men det er klart det er viktig at de lykkes i å bygge volum, tyngde og traffikk i tiden fremover. 

Et lite stikk kommer Michalsen likevel med: 

- Det tok vel over ett døgn for Børsen faktisk nevnte børsen, og da måtte de sitere NRK for å finne hvor mange milliarder DNB hadde falt i verdi. Så de har litt å gå på der. 

- Frykter du konkurranse etter det du har sett den siste uken? 

- Nei, ikke foreløpig. Det kommer helt sikkert til å bli et stort nettsted, og de kan bygge et stort antall besøkende bare gjennom Dagbladets forside - men jeg er ikke redd for vår posisjon, ettersom de er såpass mye mindre enn oss. 

- Er du enig med Andreassen i at de har kjørt for mye sitatsaker fra andre aviser? 

- Det er ikke et nettsted jeg har hatt behov for å besøke daglig, så det er jeg usikker på. De har ikke levert på et nivå så langt som gjør at de er i min daglige «surfeloop». Det gjenstår å se om de faktisk lykkes i å levere mer substansielle nyheter om finans og økonomi. 

Michalsen ønsker Børsen-redaksjonen lykke til. 

- Jeg håper jo at de kommer til å levere på ambisjonene. Spørsmålet er hva de ønsker å levere. Skal de være en seksjon på Dagbladet eller ønsker de å bygge en egen merkevare og en egen posisjon? Hvis sistnevnte er tilfellet, må de levere på et høyere nivå enn nå, men de har god tid. 

- Skal fortsette med å spise konkurrenter

- Vi har hatt en fantastisk start, og er svært fornøyde med både tall og saker. Vi setter pris på at andre konkurrenter og eksperter følger med på hva vi gjør, skriver Børsen-leder Jan Thomas Holmlund i en epost til Kampanje. 

Dagbladet skrev på egne nettsider at Børsen hadde hatt over 200.000 unike brukere før 13.30 på lanseringsdagen. Ifølge Holmlund har lesertallene «holdt seg godt etter pangåpningen». I tillegg er redaksjonen strålende fornøyde med responsen fra leserne den siste uken, skriver han. 

Slik det fremgår av eposten, kjenner Holmlund seg ikke igjen i kritikken fra NHH-professor Andreassen. 

- Vi levert flere saker med solid gravejournalistikk om forholdene for arbeidere i norsk fiskeindustri, og om selskapsstrukturen hos dem som forsyner fiskebrukene med billig arbeidskraft, skriver han og viser til sakene «Skyhøy husleie for denne rønna», «Sporene etter nordmannen ledet hit» og «Bekymret for utnyttelse av litauere i Norge».

I tillegg skriver han at Børsen hadde en «massiv dekning av Black Friday og betydningen for små bedrifter».

- Søndag hadde vi et oppslag om tysk økonomi, som ble en av helgas mest leste saker på Dagbladet. I likhet med blant andre DN, VG, NRK og Aftenposten har vi også brukt ressurser på saken om den avdøde og overgrepsdømte milliardæren Jeffrey Epstein, hvor både norske finanspersoner og kongelige er blitt innblandet.

Holmlund avslutter med å skrive at Børsen skal «fortsette å levere finans til folket».

-  Og være et sprekt tilskudd til denne delen av journalistikken i lang tid framover. Vi skal fortsette med å spise konkurrenter både til frokost og kvelds.

Journalisten som har skrevet denne saken har tidligere jobbet i Dagbladet og i D2 i Dagens Næringsliv. 

NHH-professor slakter Børsen en uke etter lansering: - Ikke godt nok til å overleve