Misset med julereklamen: - Å kunne skape snakkiser med våre filmer er kirsebæret på toppen

Annonsørene bak filmene som ikke skåret så bra på Kampanjes julespesial av Reklamebørsen skulle naturlig nok gjerne sett bedre tall.

Publisert / Oppdater

Knut Kristian  Hauger
Knut Kristian Hauger

Det gikk ikke helt veien for det svenske varehuset Jula i årets utgave av Mediacom og Kampanjes julespesial av Reklamebørsen. Til tross for av butikkjeden dro på med det største reklametrykket av alle de målte reklamefilmene som gikk på tv denne jula, ble det ikke mer enn en syvendeplass på oppmerksomhet.

Ifølge mediebyrået Mediacom og prosjektansvarlig Håvard Ose leverte Jula dermed «minst effektiv oppmerksomhet» av alle de målte filmene og heller ikke liking-messig ble det noen suksess for Jula som tilbyr prisgunstige produkter til de som ønsker å ordne i hjemmet, i hagen eller ønsker produkter til fritiden.

- Vi hadde naturligvis helst sett av vår julekampanje oppnådde en høyere effektivitet i forholdet mellom medieinvesteringer og oppmerksomhetsverdi, sier markedsdirektør i Jula, Jonas Järrenfors, til Kampanje.

Her ser du de fem julefilmene som ble aller best og dårligst likt

  • 55
    Nidar
  • 54
    Rema 1000
  • 32
    Gilde
  • 30
    Meny
  • 30
    Jula

Satser mer på merkevarebygging

Han sier varehuset den siste tiden har forsøkt å vri markedsføringen over mot det mer merkevarebyggende med mindre vekt på priser og tilbud.

- Vi har siden et drøyt år tilbake utviklet markedsføringen vår med en høyere grad av merkevarebyggende kommunikasjon og er bevisste på at det tar tid å gjennomføre en langsiktig forflytning av varemerket, sier markedsdirektøren i Jula.

Jula måtte dermed se seg slått av Rema 1000, Coop, Finn og Gilde i kampen om oppmerksomheten, men det svenske varehuset som nylig feiret 40 år som selskap.

- Vi ser en veldig positiv utvikling over tid for både reklameoppmerksomhet, merkevarekjennskap og preferanse. Men vi kommer som alltid til å vurdere våre kampanjer for å se hva vi kan forbedre når det gjelder for eksempel medietrykk, medievalg og det kreative materiale, sier Järrenfors.

Les også: Rema 1000 til topps på Reklamebørsen - se hvem som treffer og bommer med sine julefilmer her

- Vi har valgt å kjøre filmen på tvers av flater, og da ikke bare med høyt trykk på TV.

Da Kampanje presenterte resultatene av sin julespesial av Reklamebørsen tidligre denne måneden, var det altså Rema 1000 som gikk til topps og ble julas vinner. Dermed lykkes det heller ikke denne gangen for Elkjøp som har lagt ned mye ressurser de siste årene i å skape noen skikkelige reklamesnakkiser i forkant av jula blant annet med flydrama-filmen som ble spilt inn i Sør-Afrika.

Les også: Elkjøp vil treffe rett i hjertet med spektakulær ny julefilm

Men selskapet sliter fortsatt med å gjenskape suksessen fra reklamefilmen «Tenåringssønnen» som til og med fikk internasjonal oppmerksomhet. 

Les også: Elkjøps julereklame vekker oppsikt i utlandet

Lavt medietrykk ga den svakeste skåren på oppmerksomhet for årets Elkjøp-film og filmen med gaming-faren vekket heller ikke de mest positive følelsene hos seerne.

- Vi har valgt å kjøre filmen på tvers av flater, og da ikke bare med høyt trykk på TV. Vi er godt tilstede med både julefilmen og semi-taktiske mindre filmer på sosiale medier og online video blant annet og kampanjen har gått som planlagt, sier Marius Klemo, merkevare- og digitalsjef i Elkjøp Norge.

Rema 1000 topper:

Her ser du alle filmene Mediacom og Kampanje testet med tanke på oppmerksomhet. Filmen med aller høyest medietrykk var filmen fra Jula, men det ble imidlertid kun nummer 7 på oppmerksomhet

- Mye godt innhold vi konkurrerer med

Klemo i Elkjøp Norge sier videre at det å skape en snakkis aldri kan være hovedmålet med filmene.

- Vi har ikke dratt ned ambisjonsnivået om å lage godt innhold og gode produksjoner. Å kunne skape snakkiser med vår markedsføring, og også våre julefilmer, er selvsagt «kirsebæret på toppen», sier Klemo.

Han sier det med årets film var viktig «å fokusere på temaer som er gjenkjennbart til merkevaren og som samtidig er relevant for folk flest.»

- Det føler vi at vi fikk til med tanke på innhold, og da er det alltid spennende å se hvordan dette blir tatt imot. Vi er inne i en tid hvor mye godt innhold konkurrerer med hverandre. Vi har hatt en god desember med både tanke på kundestrøm til butikk og økt salg på nett, så vi fokuserer mest på at hele kanalmiksen og vår markedsføring i juletiden har fungert godt. Vår julefilm med fokus på å være sammen, er kun ett av mange virkemidler for å bygge merkevaren vår, sier Klemo.

- Posten provoserer ikke

Etter at Posten lanserte sin julereklame, der de har valgt å lage en ny vri på juleevangeliet, langet flere ut mot reklamefilmen. Av publikummere ble de beskyldt for å bedrive blasfemi, og Christian Steen i The Oslo Company mente Posten var «desperate og tenkte feil» med julereklamen. 

Hos Posten svarte markedssjef Monica Solberg da at de var forberedt på engasjement og at de «først og fremst var veldig glade for at de aller fleste syntes filmen var morsom».

- Hva folk synes er morsomt varierer, men for oss er det viktig å si at vi selvfølgelig ikke har ønsket å såre eller krenke noen med denne kampanjen, sa Solberg til Kampanje. 

- Posten provoserer ikke så mye som noen kanskje ville fryktet, sier Ose i Mediacom etter målingen. 

I oppmerksomhetsrangeringen havnet Posten på niende plass, men på fjerde plass i forhold til trykk. De rangeres som nummer 6 innenfor liking, og hele 21 prosent svarte at de liker reklamefilmen mye bedre enn annet på TV, mens 20 prosent svarte at de var positive. 

- Den engasjerer imidlertid ikke så sterkt som man kanskje håpet, og filmen gjør det «greit» versus konkurrentene, hverken mer eller mindre, både på oppmerksomhet og liking, sier Ose. 

Etter å ha blitt presentert med resultatene av årets julebørs sier Solberg at Posten er veldig fornøyde med årets julekampanje. Ifølge henne har den fått stor oppmerksomhet både i Norge og internasjonalt. 

- Og selv om media har snakket mest om de negative reaksjonene, er det heldigvis et stort flertall som liker den. De undersøkelsene vi har gjort så langt viser at den er godt likt i viktige målgrupper. Det er litt tidlig å sette to streker under svaret på sluttresultatet enda, og vi vil selvfølgelig gjøre en grundig evaluering av kampanjen etter jul, sier Solberg. 

Slik oppsummerer Mediacom de mange julefilmene:: Reklamebørsen

Rema 1000 er julens vinner. Topper på oppmerksomhet og er helt i toppen også på liking. Den har også levert oppmerksomheten svært effektivt i forhold til trykk.

 

Nidars animerte julemarsipan-film vinner marginalt på liking. Oppmerksomheten er imidlertid ikke like sterk, og den leverer heller ikke like effektivt som Rema (som trolig har fått mer hjelp Online Vide, samt at filmen er en del av et etablert konsept).

 

Elkjøp har lavest oppmerksomhet og moderat liking. Filmen har imidlertid også hatt lavest trykk, og resultatene er ikke spesielt svake selv om de på sett og vis taper julebørsen.

 

Posten provoserer ikke så mye som noen kanskje ville fryktet. Den engasjerer imidlertid ikke så sterkt som man kanskje håpet, og filmen gjør det «greit» vs. konkurrentene, hverken mer eller mindre, både på oppmerksomhet og liking.

Meny «taper» blant dagligvarekjedene. Lavest oppmerksomhet OG lavest liking av disse, men også langt mer moderat trykk enn f.eks. Rema 1000. Det lave trykket skulle tilsi lavere (bedre) terskelfrekvens / effektivitet, men også her kommer den svakest ut av kjedene.

 

Jula hadde høyest trykk, men leverte minst effektiv oppmerksomhet. Treffer bedre blant menn enn kvinner, i motsetning til flertallet av filmene. Her kan du se reklamefilmen til Jula. 

Misset med julereklamen: - Å kunne skape snakkiser med våre filmer er kirsebæret på toppen