Kun to av ni Get-sjefer «overlevde» - Forberg inn i Telia-ledelsen

- Jeg synes vi har en balanse som er bra utfra det mangfoldet vi søker, sier toppsjef.

Publisert / Oppdater

Knut Kristian Hauger, Tobias Fredø og Dag Robert Jerijervi

Den nye ledergruppen i det sammenslåtte Telia og Get ble fredag ettermiddag endelig kjent. De to selskapene har jobbet på spreng denne høsten med å avgjøre lederspørsmålet, sette sammen en ny konsernledelse og starte jobben med å integrere de to selskapene. Det var i sommer nyheten om 20-milliarderskjøpet til svenske Telia ble kjent.

- Å velge ut en håndfull mennesker med komplementære ferdigheter som passer sammen i et team har således vært et luksusproblem, men også krevende, sier Abraham Foss som blir toppsjef i det nye og sammenslåtte selskapet.

At det har vært krevende kommer tydelig frem når en ser på resultatet av kabalen og jobber man i Get kan man kanskje spørre om kabalen gikk opp? For ser en på den nye konsernledelsen i Telia kommer det frem at det kun ble plass til to av ni Get-ledere.

- Er det en god nok balanse av Get- og Telia-direktører i den nye ledergruppa?

- Jeg synes vi har en balanse som er bra utfra det mangfoldet vi søker. Dette er en prosess som har vært gjenstand for nøye vurdering og i samråd med tidligere leder av Get (Gunnar Evensen, red. anm.), meg selv og Telia-konsernet. Her har vi forsøkt å legge en kabal som tar høyde for en rekke ulike parametere som alder, kjønn, bakgrunn og komplementaritet også får vi en ligning som ikke alltid går opp når vi har sluttresultatet. Det vil alltid være krevende å få det til å passe og gå opp i alle retninger, sier Abraham Foss til Kampanje.

Også på toppledernivå var det Telia som trakk det lengste strået. Foss var selv den som fikk toppjobben i den nye telekom-kjempen som vil ha om lag 2,3 millioner mobilkunder, og omlag 1,8 millioner brukere av bredbånd- og tv-tjenestene til Get, mens avtroppende Get-sjef Gunnar Evensen valgte å slutte i selskapet.

Les også: - Har lyst til å leke litt, stå mer på ski og bruke tid på mitt privatliv

Les også: Skal bruke 800 millioner på å slå Telia sammen med Get og Bonnier

Toppjobben til Telia:

Også på toppnivå ble det Telia. Abraham Foss ble mannen som skal lede det sammenslåtte Telia og Get inn i fremtiden. Gunnar Evensen slutter nå i selskapet.

To av ni direktører «overlevde»

De to Get-sjefene som får bli med videre er Camilla Forberg og Torbjørn Aamodt som blir ledere for «strategisk merkevare og markedsføring» og området «Consumer Home». Kun én av tidligere ni Telia-direktører er ikke med i den nye konsernledelsen som utvides til 12 stykker. 

- Det er også viktig å se på mer enn denne øverste ledergruppen. Vi blir et selskap med flere tusen ansatte og da er det ikke bare denne ledergruppen som er relevant. Nå skal vi også sette ledelsen på neste nivå og der vil vi ha ledere med ansvar for organisasjoner store nok til å være egne selskaper i seg selv, sier Abraham Foss.

Den nye ledergruppen i Telia Norge, som går under navnet «Level 2» er foruten Abraham Foss (som er «Level 1») finansdirektør Per Christian Mørland, IT-direktør Dag Wigum, business direktør, Jon Christian Hillestad, direktør strategisk brand og marketing Camilla Forberg, direktør privatmarked mobil  Kjersti Jamne, direktør privatmarked Get  Torbjørn Aamodt, direktør nettverk  Kirke Saar, direktør customer care Kristian Vogt, HR-direktør Nina Sundby, kommunikasjonsdirektør Henning Lunde og juridisk direktør Frode Lillebakken . 

- I slike prosesser vil det alltid være noen som takker ja, noen som takker nei og andre som takker ja til nye ansvarsområder. Vi har fortsatt mange ulike diskusjoner og dialoger som skal sikre at vi får med oss den riktige kompetansen videre, sier kommunikasjonsdirektør Henning Lund.

Av «kjente» Get-navn som man kanskje vil savne i den nye ledergruppen er Øyvind Husby, direktør for myndighetskontakt i Get. Han blir likevel med videre i selskapet.

- Jeg fortsetter med samme ansvarsområde som i dag med myndighetskontakt, samtidig som jeg også fortsetter som styreleder i Future Home, smarthusselskapet som vi kjøpte i januar. Jeg vil også fortsette som styreleder i Kabel Norge og Virke IKT, sier han til Kampanje.

- Er du skuffet over ikke å få plass i den nye konsernledelsen?

- Nei, jeg er ikke det. Min rolle sitter ikke i konsernledelsen, slik den er i dag. Jeg søkte aldri på noen rolle i ledelsen i og med at den rollen ikke er der slik strukturen er nå. Jeg får jobbe med det jeg synes er mest spennende å jobbe med fremover, men med en enda større tyngde og betydning enn tidligere. Da er man ikke skuffet.

Fra før er det også kjent at i tillegg til Gunnar Evensen, har også Sondre Aarrestad valgt å slutte.

Les også: Heller ikke nestsjefen i Get blir med til Telia – skal følge «guttedrømmen» 

Les også: Gunnar Evensen slutter - Foss blir toppsjef i nye Telia og Get

- Har du med deg nok Get-kompetanse i den nye ledergruppen?

- For å se på den totale kompetanse må vi se på alle ledernivåene i det nye og sammenslåtte selskapet og ikke bare den ledergruppen vi i dag har presentert. Som tidligere nevnt skal vi nå sette en ledelse på neste nivå og det vil alltid være mulig å stille spørsmål rundt alle elementtyper og om vi har med oss nok teknologi- og marketingkompetanse, nok Get-kompetanse eller en riktig kjønnsbalanse. Vi har ikke hatt den luksusen å treffe på alle parameterne, men velger nå å fokusere på den fantastiske kompetansen som disse representerer, sier Abraham Foss.

- En strålende utfordring

For Camilla Forberg endte forrige uke på best mulige måte med beskjeden om at hun får ansvaret for merkevaren og markedsføringen i det nye og sammenslåtte selskapet. Hun tar over deler av ansvarsområdet som Kjersti Jamne så langt har hatt. Jamne går over i en ny stilling som direktør for privatmarked mobil.  

- Jeg er kjempeglad for å få lov til å være med på denne utrolig spennende reisen som dette selskapet skal ut på. Det er en strålende utfordring som jeg gleder meg stort over. Det er så mange bra folk i disse to selskapene som skal være med på denne reisen, sier Forberg til Kampanje.

Hun kaller prosessen som har ledet frem til dagens ledergruppe for «profesjonell».

- Det har vært veldig ryddig med fine diskusjoner, sier hun.

Forberg kom til Get fra DNB og en stilling som merkevaresjef etter en uenighet i banken om å slå sammen merkevare- og marketingavdelingen til én divisjon. Nå får hun begge ansvarsområdene i Telia.  Akkurat hvordan Forbergs nye arbeidshverdag vil se ut, vet hun ikke helt ennå.

Les også: Forberg ferdig i DNB: - Vi er ikke enige

- Vi holder på å diskutere hvordan denne organisasjonen skal se ut. Områdene er definert, og så er det en diskusjon med de andre lederne i selskapet om å finne den beste arbeidsformen sånn at vi får levert og utviklet nye og fantastiske produkter og tjenester til kundene våre.  

Målet vårt er 40 prosent andel av hvert kjønn både på totalen i selskapet og selvsagt også på ledernivå. Vi er ikke der enda,

Før Forberg begynte i Get, jobbet hun i selskaper som SAS, Tine i tillegg til nevnte DNB. 

- Så jeg er mer vant til å jobbe i et stort system enn i et mindre system. Utfordringen som jeg tror alle kjenner på er at vi opererer i et konkurransesensitivt marked. Vi skal være modige når vi utvikler nye tjenester, vi skal kommunisere smart og relevant, og vi skal tenke nye tanker. Det er ekstremt mye flinke folk i begge de to systemene, så dette gleder jeg meg skikkelig til.

- Var du noen gang i tvil om at du ville være med videre?

 - Overhodet ikke, sier Forberg og ler.

Forberg er dermed med på å holde kvinneandelen oppe i konsernledelsen. På en tid der det er mye snakk om andelen kvinner i selskapers ledelse, har det nye Telia-selskapet landet på en kvinneandel på 33 prosent med fire av tolv kvinner. Telia har dermed ikke benyttet anledningen til å løfte kvinneandelen som frem til i dag lå på en tredjedel. Men det er en bedring sammenlignet med hva som var tilfellet i Get der kun to av ni var kvinner.

- Målet vårt er 40 prosent andel av hvert kjønn både på totalen i selskapet og selvsagt også på ledernivå. Vi er ikke der enda, sier kommunikasjonsdirektør Henning Lunde.

Blir «Get-sjef» i Telia

Etter at Gunnar Evensen sluttet i selskapet har «nye» Telia også mistet en verdifull ressurs i de krevende forhandlingene med tv-kanalene. Evensen var selv svært delaktig i disse forhandlingene der avtaler verdt flere hundre millioner kroner skal sluttføres. Abraham Foss sier det er Torbjørn Aamodt som vil ha dette ansvaret fremover.

- Gunnar Evensen representerer en kompetanse vi dessverre ikke lenger kan dra nytte av, men i vår nye enhet Consumer Home, som vil være veldig lik dagens Get, vil det være en content-del som skal ledes av Torbjørn Aamodt og et team av personer som vil være sentrale i slike forhandlinger, sier Telia-sjefen.

Den nye tungvekteren innenfor tv-forhandlinger i Telia og Get, og den som skal fylle Evensens sko på dette og andre Get-områder, kommer fra en stilling som produkt – og innholdsdirektør i Get til en nyopprettet stilling i konsernledelsen i det sammenslåtte selskapet. Aamodt får ansvaret for privatmarkedet innenfor tv, bredbånd, mobil som integrert løsning og nye forretningsområder som smart hjem-løsningene.

- Jeg er veldig ydmyk for oppgaven og gleder meg masse. Jeg kjenner Get fra de snart syv årene fra produkt og innholdssiden og gleder meg masse til å jobbe i en bredere rolle, sier Aamot.

- Det er bare deg og Camilla Forberg fra Get-ledelsen som fikk plass i den nye ledergruppa. Vil dere føle at dere er i «et mindretall» den første tiden?

- Matematikken er som den er, men ser du på lederne by large som skal drive dette videre, er det veldig mange Get’ere som er med i veldig mange forskjellige roller. Jeg tror Get’erne vil kjenne seg igjen selv om det også blir noen nye ansikter.

Rollen som tv-forhandler sier han ikke blir helt ny selv om avtroppende Get-sjef Gunnar Evensen har vært veldig sentral i forhandlingene med innholdsleverandørene.

- I den rollen jeg har hatt de fire siste årene har jeg også vært med på mange av de store og tunge forhandlingene og samarbeidsdialogen med partnerne våre. Jeg har jobbet tett med Gunnar på dette så materien er ikke ny selv om konstellasjonene blir noe annerledes fremover. Her blir det viktig både med lokal tilstedeværelse og samarbeid med Telia-konsernet på internasjonale avtaler, sier han.

- Blir det forhandlinger allerede i 2019?

- I det landskapet vi lever i idag, er det hele tiden aktuelle tematikker vi diskuterer. Dette kan fort bli et aktuelt tema i 2019, sier Aamodt.

Kun to av ni Get-sjefer «overlevde» - Forberg inn i Telia-ledelsen