Her er reklamefilmene vi liker aller best

Kitchen, Try, Los & Co og Alexander kjemper i toppen. Se filmene som kjemper i Reklamebørsen her.

Publisert / Oppdater

Hilde Nyman
Hilde Nyman Journalist

«Reklamebørsen» er tilbake på Kampanje. Gjennom et nytt samarbeid med Mediacom kan vi i dag presentere de reklamefilmene nordmenn liker aller best. Her er det filmen «Blindsone» som Kitchen har laget for Statens Vegvesen som går til topps på Mediacoms reklamebørs for oktober. I denne målingen blir oppmerksomhet og liking målt og satt sammen i løpet av året.

- Resultatet er faktisk så sterkt at det nærmest garantert sikrer dem en topp ti-plassering blant de rundt 1400 filmene vi har målt gjennom de siste ti årene. For å illustrere hvor bra dette er, så ligger resultatet på nivå med DNBs George Clooney-filmen fra 2011 og Tines bestenotering «No Milk Today» fra 2010, sier direktør for kontaktpunkter i Mediacom, Jacob Schjerven, i en kommentar (se hele kommentaren i bunn av saken). 

Reklamefilmen er en del av «Del veien»-kampanjen  - som går på å dempe konfliktnivået mellom syklister og bilister og sørge for at antall alvorlige sykkelulykker ikke øker. Kampanjen startet i 2013, og har bestått av materiell som består av flere filmer og plakater langs veibanen.

Her kan du se den best likte filmen i oktober og hittil i år (artikkelen fortsetter under filmen): 

Her er de best likte reklamefilmene per oktober 2016TOPP 10 PÅ REKLAMEBØRSEN

 Plassering Annonsør Film Positiv liking
1. Statens Vegvesen «Blindsone» 71 %
2. Felleskjøpet «Carlsens bønder» 61 %
3. Hurtigruten «Explorer» 59 %
3. Grønt Punkt «Atles søppel» 59 %
5. Volkswagen «Trailer assist» 56 %
6. Specsavers «John Cleese» 54 %
7. Apotek 1 «Hjertestarter» 53 %
8. Norvegia «Sensations» 52 %
8. Telenor «Frihet/Broren» 52 %
10. Norsk Tipping/Flax «Miami» 51 %

 Totalt har det blitt målt 109 filmer frem til og med oktober. Komparativ liking per oktober 2016. Kilde: Mediacom

- Vi måtte jo filme flere ganger

- Ble overrasket på ordentlig
I Statens vegvesen forteller prosjektleder Signe Gunn Myre at hele kampanjen startet som et oppdrag fra Samferdselsdepartementet i 2012 og at den skal strekker seg frem til i tid til 2017.

- Nasjonal transportplan sier at sykkelbruken skal dobles. Med denne kampanjen ønsker en å være proaktiv og å forebygge. For å finne ut hva som skaper ulykker og konflikter, utførte vi en spørreundersøkelse til 7000 syklister og bilister, og vi analyserte alle dødsulykker på sykkel fra 2005 til 2012, sier Myre til Kampanje.

Konklusjonen etter å ha gjennomført et forprosjekt, var at det som førte til alvorlige ulykker ikke er det samme som fører til sinne, frustrasjon og konflikter. Det som fører til alvorlige ulykker mellom syklister og bilister er at syklister blir oversett. Det som fører til sinne og aggresjon er at bilister føler seg hindret av syklister.

- Når vi hadde budskapene i kampanjen på plass, kontaktet vi reklamebyrået, forteller hun.

I perioden har det blant annet blitt kjørt reklamefilmer med Thor Hushovd, det har blitt satt opp kampanjeskilt langs strekninger med mange syklister. Transportøkonomisk institutt (TØI) har målt effekten av disse skiltene for Statens Vegvesen.

- Det ble målt direkte effekt av skiltene, ifølge TØI. Derfor skal vi få opp enda flere skilt. Vi ser jo at de virker.

- Evalueringene viste at vi hadde klart å skape holdnings- og atferdsendringer i forhold til å søke blikkontakt og dele veien. Men på blindsone gikk det heller i negativ retning. Derfor ble det tema for årets film. Sammen med Kitchen skaffet vi biler og syklister. Det er jo egentlig en demonstrasjon som er visualisert, forteller hun.

- Så syklisten i filmen blir overrasket på ordentlig?

- Ja, i hvert fall første gangen. Vi måtte jo filme flere ganger, men han vi endte opp med å bruke hadde den beste reaksjonen og ble reelt overrasket. Han visste at han skulle være med på et stunt, men ikke noe annet. 

Prosjektleder Signe Gunn Myre i Statens Vegvesen forteller at filmen «Blindsone» blant annet ble kjørt i forbindelse med Arctic Race i august i år. Foto: Statens Vegvesen

- Veldig fornøyd
- Har filmen levert etter forventningene?

- Ja, jeg synes den er enkel, det er visuelt og passer til tv. Det fungerer. Jeg liker at man bruker litt humor, selv om det selvsagt er en balansegang.  Å beholde humøret i trafikken er viktig, vi skal ikke skremme folk vekk fra å sykle. Hvis man vet hva som er risikoen, og at du kan gjøre noe med det blir det mindre farlig, sier Myre.

Dette ble målt opp mot en nullpunktsundersøkelse fra 2013. Og resultatene bekreftes – veldig mange har lagt merke til Blindsonefilmen. Sju av ti husket filmen uhjulpen, åtte av ti på hjulpen oppmerksomhet, mens åtte av ti husket hvem som var avsender av filmen.

- Vi ser også at vi har brutt en negativ trend når det gjelder bevissthet rundt blindsoner. Sykkelbruken øker. De alvorligste ulykkene øker ikke, sier en fornøyd Myre.

- Hva blir det neste som kommer i denne kampanjen?

- Vi har ikke helt lagt hvordan det blir neste år, men vi kommer sannsynligvis til å fokusere på blindsone neste år også, siden vi ser at vi har materiell som fungerer.

Carlsen på andreplass
På andreplass på denne månedens reklamebørs er det Felleskjøpets film med Magnus Carlsen signert reklamebyrået Try som kommer. 

- Det er kanskje litt overraskende at verdensmesteren i sjakk dukker opp i en reklamefilm for Felleskjøpet, men for oss var det en ganske naturlig tanke. I den forrige filmen ble Klanen satt på plass fordi de erter bøndene, så denne gangen tenkte vi at sjakkspillere også burde få seg en lærepenge for å ofre masse bønder. I sjakk er bonden den minst verdifulle brikken. Selv en hest og et tårn er mer verdt. Dette ønsket vi å tulle litt med i denne jubileumsfilmen. Og når verdensmesteren i sjakk er norsk, måtte vi jo starte der, sa kreativ leder Øystein Halvorsen i Try til Kampanje da filmen hadde premiere tidligere i høst. 

Her kan du se  filmen fra Felleskjøpet som kom på andreplass (artikkelen fortsetter under filmen):

Å beholde humøret i trafikken er viktig, vi skal ikke skremme folk vekk fra å sykle Signe Gunn Myre, Statens Vegvesen

Los og Alexander deler tredjeplassen

Delt tredjeplass
To filmer deler tredjeplassen; Hurtigrutens film «Explorer» med Cecilie Skog, som Los & Co har laget, samt Grønt Punkt-filmen «Atles søppel» , som Alexander reklamebyrå står bak.

Her kan du se filmen fra Hurtigruten som kom på delt tredjeplass på denne månedens Reklamebørsen: 

Her kan du se den andre filmen fra Grønt Punkt kom på en delt tredjeplass på denne månedens Reklamebørsen (artikkelen fortsetter under filmen):

Fakta om Statens Vegvesens film «Blindsone»:: Vinnerfilm kostet én million kroner

  • BUDSJETT: Én million kroner for produksjon av «Blindsone». Totalt er det et budsjett på 9.8 millioner kroner for «Del veien». Dette skal dekke produksjon av film og skilt, samt visning.
  • KANALER: Filmer (tv og sosiale medier) og plakater/skilt langs veien. Det ble kjørt blindsonedemonstrasjoner flere steder i landet. Konkurranse på TV 2.
  • REKLAMEBYRÅ: Kitchen
  • PRODUKSJONSBYRÅ: Willy Nikkers
  • MEDIEBYRÅ: IUM

- Statens vegvesen kjører til topps

Jakob Schjerven Mediesjef
<p>Vi nærmer oss innspurten på årets målinger av reklamefilmer i Mediacoms Reklamebørs og per oktober i år er det det én film som skiller seg kraftig ut i positiv retning.<br /><br />Statens vegvesens film «Blindsone» presterer nemlig hele 71 prosent på positiv, komparativ liking og dette skal det mye til for å slå for årets utfordrerfilmer. Og resultatet er faktisk så sterkt at det nærmest garantert sikrer dem en topp 10-plassering blant de rundt 1400 filmene vi har målt gjennom de siste ti årene. For å illustrere hvor bra dette er, så ligger resultatet på nivå med DNBs George Clooney-film fra 2011 og Tines bestenotering; «No milk today» fra 2010. Altså et nivå som kun toppes av Norsk Tipping sine aller beste Lotto-filmer.<br /><br />Spenningen nå er knyttet til om det dukker opp en konkurrent fra blindsonen, så å si, og snapper ledertrøya på oppløpssiden. Historisk har det ikke skjedd ofte, og kun et fåtall ganger med resultater på dette nivået. Da gjenstår det bare å følge nøye med på de rundt 25 siste utfordrerne i november og desember.<br /><br /><strong>De mest likte så langt i 2016</strong><br />Resultatet til vegvesenet blir ikke mindre imponerende når vi tar en titt på hvilke filmer de har slått så langt i år. På de neste plassene i kategorien komparativ liking (andelen som mener den gjeldende filmen er bedre enn annen tv-reklame) dukker Felleskjøpet med «Magnus Carlsens bønder» opp på andre plass, tett fulgt av Hurtigrutens «Explorer» på tredjeplass.<br /><br />Verdt å nevne i denne sammenheng er de to virale suksessene på fjerde og femte plass, der vi finner Grønt punkt sin film med Atle Antonsen og Volkswagen sin prisbelønte film med den ryggende hengeren. Begge filmene ble raskt en suksess på sosiale medier takket være en god innholds-idé, kombinert med en smart spredningsstrategi. Når spredningspotensialet var høstet, ble filmene vist på tv. Og kjørte med dette inn på topp 10-lista blant årets filmer.<br /><br /><strong>Men kan man egentlig bare sjarmere seg til oppmerksomhet?</strong><br />Kampen om folks oppmerksomhet i markedet blir stadig tøffere, noe våre målinger har vist gjennom de siste 10 årene. Men dette gjelder for mediekanaler generelt -og ikke for tv spesielt. Og selv om filmer likes godt, så får de ikke automatisk høy oppmerksomhet.<br /><br />Kommunikasjon er et komplekst fag, og det mange andre faktorer man må ta hensyn til for å evaluere effekter og effektivitet på en korrekt måte. Og ikke minst viktig, så må resultatene vurderes opp mot den enkelte filmens oppgave.<br /><br />Uansett så er det sjelden feil å bli godt likt. Og direkte ulønnsomt er det heller ikke. For vi ser mange eksempler på det motsatte; der filmer enten har irritert på seg oppmerksomhet, eller rett og slett kjøpt seg oppmerksomhet med et høyt visningstrykk. Men god og effektiv kommunikasjon er det nødvendigvis ikke.<br /><br />Gjennom snart ti år har vi målt de mest fremtredende reklamefilmene som er vist på norske tv-skjermer i Mediacoms Reklamebørs. Vi har målt oppmerksomheten de har oppnådd og hvor godt respondentene likte dem sammenliknet med annen tv-reklame. Totalt har vi samlet resultatene fra nær 1400 testede filmer i vår database.<br /><br />I tillegg til å måle filmenes oppmerksomhet og liking, har vi registrert hvor tungt hver enkelt film er vist på tv i en definert periode før de ble målt. Dermed kan vi også evaluere hvor effektivt, og hvordan, filmene leverer: Har filmene sjarmert eller irritert seg til oppmerksomhet? Og i hvilken grad har de kjøpt seg til oppmerksomhet?<br /><br />På bakgrunn av dette kan vi også estimere hvor mye mer verdt de mest effektive filmene er, sammenliknet med de som ikke presterer så bra. Og dette kan igjen brytes ned på bransjenivå eller kundenivå. Med andre ord; dette er en unik kilde til praktisk læring i hverdagen.</p>

Fakta om Reklamebørsen

  • Hver måned siden 2006 har Mediacom målt oppmerksomhet,  liking og en rekke effekt- og holdningsbaserte variable for 12-13 utvalgte filmer.
  • Datainnsamlingen er basert på CAWI (Computer Assisted Web Interviewing)
  • Basen består av 500 personer 15 år+ som er fordelt landsrepresentativt.
  • I GRP-tallene er det tatt med rundt 55 prosent av trykket måneden før, samt 100 prosent av trykket i måneden etter og første uke i påfølgende måned. Det er også tatt med kortversjoner av samme film i det samlede TRP-trykket.
  • Mediacom benytter denne praksis for å kompensere for at vi får en høyere oppmerksomhet for filmer som har vært vist på tv opp til testperioden.  

Her er reklamefilmene vi liker aller best