- Skulle gjerne vært mer på skjerm

En printannonse for en reseptfri, smertestillende gele sliter med kjennskap. Se resultat fra siste reklamebørs.

Publisert / Oppdater

Hilde Nyman
Hilde Nyman Journalist

I oktober var det Idun tomatketchup som vant reklamebørsen – da var det tv-reklame som var kanalen som ble målt. Når det nå er printreklame som står i fokus for Kampanjes reklamebørs, er det annonser fra Color Line, Fjordline, Grete Roede, More Woman og Voltarol som er sammenliknet.

I løpet av desember vil Reklamebørs-vinneren bli kåret.

Første annonsør vi presenterer, er legemiddelet Voltarol forte gel, som produsenten Novartis står bak.

Tallene for Voltarol Forte gel viser at hjulpet reklameoppmerksomhet for denne annonsen var på 13 prosent. Dette er ørlite under gjennomsnittet på 14 prosent. Spurt om de husket hvem som var avsender av annonsen, kunne 19 prosent huske at det var Voltarol som var avsender. Dette er godt under gjennomsnittet, som denne gangen var på 42 prosent. Av respondentene var det 37 prosent som oppgir at de likte annonsen, mot et gjennomsnitt på 56 prosent.

Hovedsakelig print
Brand manager Kari Løkka i Novartis er ansvarlig for de mange ulike Voltarol-produktene på det norske markedet. Hun forteller at print står sterkt som mediekanal på dette produktet, som hovedsakelig retter seg mot de litt eldre målgruppene.

- Målgruppen for denne annonsen er personer over 55 år, derfor har vi endt på at denne annonsen kun kjøres på print. Det er det som er mest effektivt, og som mediebyrået har gitt oss råd om, sier hun.

Bruttotall fra Nielsen viser at Voltarol har annonsert i norske medier for totalt 16, 5 millioner kroner hittil i år - før rabatter er fratrukket. Av disse er rundt 4,5 millioner kroner brukt i aviser, og samme sum i ukeblader. Potten for tv-reklame er noe mindre enn avis og ukeblad til sammen, på sju millioner kroner.

- Skulle gjerne vært på TV 2
Novartis skulle veldig gjerne hatt tv-reklame for Voltarol Forte gel på norske skjermer. Men på grunn av reklameforbudet mot reseptfrie legemidler, er ikke dette tillatt. Dette reguleres i det såkalte Ofcom-reglementet.

- Akkurat dette produktet kunne vært aktuelt for reklamefilm på TV 2, men på grunn av markedsføringsforbudet, gjør vi ikke det, forteller hun. Og håper at organisasjonene som jobber for endringer, når gjennom med sine argumenter.

Les også: TV 2 vil sprenge reklameforbudene

Les også: Øker ikke budsjettet med reklame-ja

Blant annet jobber bransjeorganisasjonen Legemiddelindustrien (LMI) mot norske myndigheter for å få mulighet til å sende reklame på kanaler som sender fra Norge, som for eksempel TV 2 og TVNorge.

- Vi har noe reklame på TV3, som sender fra England. Men da er det Otrivin og Nicotinell og Voltarol tabletter vi kjører, sier Løkka til Kampanje.

Aller helst kunne de tenke seg å annonsere på TV 2, for å nå flest mulig.

- Det hadde vært en fordel for målgruppen vår å vite om produktet. Og har man sett reklame for et produkt på tv, føler man at man kjenner det, tror hun.

Akkurat denne kampanjen som er målt i reklamebørsen, er tilpasset det nordiske markedet både i forhold til modeller og omgivelser.

- Voltarol, eller Voltaren som det heter utenfor Norge, skal brandes som «gleden av bevegelse» at du kan komme deg ut og gjøre det du ønsker å gjøre uten å tenke på smerte. Dette passer godt til aktive, nordiske personer, derfor har vi funnet nordiske bilder, sier hun.

Annonsen brukes i det norske og svenske markedet.

Bedre på egne tester
Til Kampanje sier Kari Løkka at hun synes tallene fra Kampanjes reklamebørs høres lave ut.

- Jeg har tidligere også testet annonsene gjennom de kanalene vi bruker og mot målgruppen. Våre egne målinger viser blant annet resultater på gjennomsnittet i forhold til avsenderidentitet, sier brand manager Kari Løkka i Novartis. Hun er ansvarlig for Voltarol-produkter hos legemiddelprodusenten.

Der Kampanjes reklamebørs viser at kun 19 prosent av respondentene husker hvem som er avsender av annonsen, viser en tilsvarende annonsetest i Egmonts annonsetestbase, at hele 66 prosent av de spurte synes det var lett å se hvem som var avsender av annonsen og svarte riktig. Også en annonsetest i RAM for A-Magasinet hadde høyere tall – her var avsenderidentiteten på 33 prosent i aldersgruppen over 55 år, opplyser Løkka.

Foto øverst i denne saken: Scanpix

Fakta: Reklamebørsen:

  • KANAL: Print

  • REKLAMEBYRÅ: Saatchi & Saatchi i Sverige

  • MEDIEBYRÅ: Mediavest (en del av Vivaki)

  • - Hva vil være den største endringen i mediemiksen fra i år til neste år?
    - Hvis det kommer en lovendring eller lettelse i reglene, vil vi legge mer penger i tv-reklame for Voltarol Forte gel. Hvis ikke det kommer regellettelse, blir nok mediemiksen ganske lik inneværende år.

  • MÅLEPERIODE: oktober

  • Antall respondenter: 626

  • Reklamebørsen er levert av Penetrace og Omnicom Media Group. Feltarbeidet er utført av Ipsos MMI.
    Ti ganger i året velger vi de fem største kampanjene i ett av følgende medier: tv, radio, internett, print og utendørs.  En kampanje kan kun måles én gang.

- Skulle gjerne vært mer på skjerm