Slik møter annonsørene 2015

Det pågår et bikkjeslagsmål om neste års reklameinvesteringer på 20 milliarder kroner. Dette sier storannonsører om sine planer.

Publisert / Oppdater

Erlend Fossbakken
Erlend Fossbakken

Det har vært et skred av dårlige prognoser og nedslående nyheter om norsk økonomi de siste dagene. «Gullalderen kan være over for Norge», er noen av overskriftene.

- Oljeprisen har falt kraftig og utsiktene for veksten i norsk økonomi er svekket. Derfor settes renten ned, sa sentralbanksjef Øystein Olsen torsdag.

Også andre har meldt dårlig vær i norsk økonomi.

  • 2000 norske bedrifter varsler kraftig nedtur i 2015, ifølge NHO-sjef Kristin Skogen Lund. Mer pessimistiske enn under finanskrisen.
  • Veksten i norsk økonomi blir mye svakere, ifølge Statistisk Sentralbyrå.

Samtidig har IRM lagt frem prognoser som viser at reklamemarkedet i Norge faller med tre prosent i 2014 etter fire år med vekst, og at reklameinvesteringene faller ytterligere med én prosent til nær 19 milliarder neste år.

- Reklamemarkedet får ingen hjelp av konjunkturene, sier IRM-sjef Madeleine Thor til Kampanje.

Les også: - Ser nattsvart på reklamemarkedet

Les også: - Ikke noe å henge med hodet over

- Større usikkerhet: Orkla-dirketør Arve Heltne kjøper reklame for flere hundre millioner kroner i året. I disse dager pågår det tøffe forhandlinger med mediene om neste års reklameplasseringer.

Tøffe forhandlinger pågår
Landets største annonsører sitter i forhandlinger med mediene i disse dager. Nå utkjempes slaget om reklameinvesteringer på drøye 20 milliarder kroner i 2015 om en inkluderer Facebook, og Orkla, som er en av landets største annonsører, erkjenner at det hersker en viss usikkerhet rundt reklametrykket neste år på grunn svake prognoser for norsk økonomi og reklamemarkedet.

- Vi har ikke lagt alle planer for 2015, men vi ser ikke store økninger i totale reklameinvesteringer på grunn av større usikkerhet i rammebetingelsene. Men vi er heldigvis langsiktige i våre reklameinvesteringer, så det er for tidlig å si hvilke utslag det konkret får, sier Orkla-direktør Arve Heltne til Kampanje.

I 2014 har Orkla økt reklamebudsjettet, bekrefter Heltne.

- For Orkla i sum er det en økning i 2014, men bildet er noe variabelt på selskapsnivå.

- Har dere endret mediemiksen i år?

- Vi fortsetter med en klar vridning mot levende bilder og da primært web-tv og digitale medier, forteller Heltne.

Også neste år flytter Orkla mer av reklamekronene mot digitale reklameflater.

- Orkla har allerde en relativt høy andel digitalt og denne vil fortsette å øke.Tv vil fortsatt være vår primærkanal fordi vi har en stabil og god return of investment her, forteller Heltne.

Inngikk Google-avtale
I 2013 inngikk Orkla en årsavtale med Google Norge om reklamekjøp på Youtube, en avtale Orkla-direktør Arve Heltne overfor Kampanje omtalte som en langsiktig investering. Orkla blir ordknappe når de får spørsmålet om det de flytter mer av reklameinvesteringene fra norske mediekanaler til Facebook og Google fremover.

- Vi ønsker ikke å kommentere konkrete økninger eller reduksjoner for enkelt medier da vi er midt i forhandlingene for 2015. Vi har gode erfaringer med Google, YouTube og Facebook, sier Orkla-direktør Arve Heltne.

Også NorgesGruppen investerer mer reklame i sosiale medier og i søkeordannonsering.

- Vi har gjort investeringer på Facebook og Google, og vi har opplevd bra respons i begge kanalene. Om vi øker i 2014 gjenstår å se, men vi ønsker å bli gode på denne typen annonsering, sier Per Roskifte, konserndirektør for kommunikasjon og markedskontakt i NorgesGruppen.

- Tv og digitalt: Når det gjelder betalte kanaler følger mediesjefen i Telenor, Lars Erik Jensen, en kanalmiks som vil handle mye om tv og digitale medier i 2015.

I Telenor er Senior Media Manager Lars Erik Jensen optimistisk på egne vegne ved inngangen av et nytt år.

- Vi har ikke gjort noen konkrete vurderinger om å kutte budsjettet i markedsmidler som følge av at Norge skal gå dårlig. Det har ikke jeg noe tro på. Vi ser at mange reklameparametere fungerer dårligere enn tidligere, men det tror jeg ikke har noe med økonomi å gjøre, men med at det har vært en veldig endring i folks medievaner. Det tar vi større hensyn til når vi disponerer budsjettet for neste år, sier han til Kampanje.

- Det betyr at dere gjør mindre på print?

- Det dreier seg primært om tv og digitalt.

Én ting er sikkert, det vil bli mer trykk på eget innhold – content marketing – i 2015.

- Det har vi tro på, og vi er i en særstilling gjennom å ha lojale kunder. De får nyhetsbrevet av oss jevnlig og ønsker å lese innhold publisert av oss. Samtidig har vi en nettside, Online.no, som sammen med Telenor.no har 1,7 millioner unike brukere ukentlig. Vi har sett effekten av å løfte dette innholdet ut i mediebildet på smarte måter. Når folk leser en sak om hvordan de skal låse opp PUK-koden på mobilen, så gjør det at vi får troverdighet, som igjen gjør at vi får mer salg.

- Avisannonsering treffer godt
Hos landets største dagligvarekjede Norgesgruppen, er beskjeden at de har økt sine reklamebudsjetter i 2014 og akter å skru opp enda mer i 2015.

- Vi har totalt sett økt reklameinvesteringene i 2014, spesielt innen dagligvare. Det har vært en viss endring i mediemiksen, men fortsatt har vi en betydelig andel av investeringene på print, det gjelder både riks- og lokalaviser. Vi opplever at avisannonsering fortsatt treffer godt og fungerer bra, forteller Per Roskifte, konserndirektør for kommunikasjon og markedskontakt i NorgesGruppen.

- Øker eller kutter dere reklameinvesteringene i 2015?

 - Vi er i en budsjettfase nå, så jeg tar et forbehold om endringer, men det er ingenting som tilsier at vi reduserer investeringene neste år. I vår bransje fungerer reklame og vi ser at det er en klar sammenheng mellom reklame og resultater. 

- Ny verden åpner seg
NorgesGruppens mediemiks får et stadig større innslag av digitale kanaler.

- Vi gjør stadig endringer og vi fortsetter å teste ut digitale kanaler. På noen områder lykkes vi også. Vi vant nylig en pris for Menys handleapp, noe som ga oss en viss selvtillit på at vi jobber riktig. Dette er et kompleks område, men vi bruker stadig mer ressurser på å treffe den enkelte forbruker mer presist. Dette er det ikke bare vi som jobber med, også konkurrentene er opptatt av det samme. Vi ser at det er en ny verden som åpner seg og vi må være på plass med god løsninger som treffer kundene.

Les mer: - Google blir større enn TV 2

- Ingen drastiske endringer: Til tross for høyst usikre økonomiske tider i norsk økonomi, gjør ikke markedssjefen i Volkswagen, Tor Anton Bjørge, store endringer i markedsbudsjettet for neste år.

Øker på Facebook og Google
Bilbransjen er en av landets største reklamekjøpere. Tor Anton Bjørge er markedssjef i Volkswagen, som er Norges mest solgte personbil.

- 2014 har vært et spennende og godt år for oss. Vi har vært mer fokuserte og tydelige. Mediemessig så er vi omtrent på nivå med 2013. Mediemiksen var har gjort en liten dreining med mer digitalt fokus, men ingen drastiske endringer. Vi har vært veldig bevisste på å teste, evaluere og lære, sier Bjørge til Kampanje.

- Hvordan blir 2015?

- I 2015 vil vi legge oss omtrent på nivå som i 2014.

Selv om Bjørge sier det ikke har vært noen drastiske endringer i år, har Volkswagen gjort endringer i mediemiksen de siste årene.

- Historisk så har det vært tv og print, men nå er det mer en tre-deling med tv, digitalt og annet.

- Øker dere reklameinvesteringene på Facebook og Google?

- Ja, det kommer vi til å gjøre.

Volkswagen-sjefen sier også at han vil dreie mer av pengene fra tradisjonelle mediekanaler over til content marketing og egne kanaler.

- Noe dreining blir det av penger. Men det viktigste er at vi bruker mer tid og mer interne ressurser på egne kanaler, sier Bjørge.

Flesker til på tv og nett
Konserndirektør og merkevaresjef i Nortura, Kjell S. Rakkenes, byttet nylig reklamebyrå, da han gikk fra Los&Co til Try/Apt. Han sitter i dag med store merkevarer som Gilde og Prior og kunne tidligere i høst varsle et kraftig comeback for Gilde på merkevarsiden. Han sier Nortura kommer til å legge kruttet på tv og digitalt neste år.

- Vi er spent på hvilke råd våre samarbeidspartnere Try og Mediacom vil gi oss, men jeg gjør meg vel ikke spesielt interessant hvis jeg sier at tv i kombinasjon med digitalt blir viktig neste år. Det kommer til å handle om å skape kommunikasjonskonsepter som klarer å koble de to kanalene, sier Kjell Rakkenes.

Oppslagsbilde fra Scanpix Illustrasjonsfoto.

Slik møter annonsørene 2015