Radarpar fra Rema 1000 møtes igjen - ny Gresvig-sjef henter Njål Berge fra Bouvet

Nå skal han være med på snuoperasjonen til den nye Gresvig-sjefen Lars Kristian Lindberg.

Publisert / Oppdater

Knut Kristian  Hauger
Knut Kristian Hauger

Rett før helgen slapp Gresvig den store nyheten om at over 80 G-Sport- og G-Max-butikker skal omprofileres til Intersport. Samtidig pensjonerer eieren og styreleder i Gresvig, Olav Nils Sunde, G-Sport-merkevaren fra treningsfeltet.

- Vi er glade for å offentliggjøre vår nye merkevarestrategi og for å utvide vårt kommersielle samarbeid med Intersport International. Ved å omprofilere til Intersport sikrer vi at kundene våre vil ha markedsledende tilgang til de ledende merkene som de elsker, sa Lars Kristian Lindberg, administrerende direktør i Gresvig, da nyheten ble kjent fredag.

Skrotingen av merkevaren G-Sport finner nemlig sted samtidig som Gresvig gjør en større avtale med den internasjonale kjeden Intersport. Dette for å svare på en utvikling i sportsbransjen der stadig flere av de store sportsmerkevarene selger treningsklær og utstyr gjennom egne kanaler og i «et begrenset antall» butikker og kjeder.

- Ved å omprofilere til Intersport sikrer vi at kundene våre vil ha markedsledende tilgang til de ledende merkene som de elsker, sier Lindberg.

Har brukt store summer:

Gresvig har brukt enorme summer på sportskjedene G-sport og G-Max. Nå legger den nye sjefen Lars Kristian Lindberg ned kjedene og satser alt på Intersport.

- Vi har en lang og god relasjon

Gresvig har tapt store summer de siste årene og bare i fjor var tapet på 600 millioner kroner. Selskapet har også tapt store markedsandel de siste årene til lavprisaktøren XXL og har svekket sin posisjon på det norske markedet stort. Siden 2004 har markedsandelen falt fra 45 prosent til 29 prosent. Nå er håpet at omprofileringen skal snu utviklingen.

Jobben med å bygge opp Intersport som merkevare i Norge, og ikke minst bygge opp en helt ny e-handelsplattform for å møte morgendagens kunder, gir Lindberg til en han kjenner svært godt. Ny e-handelsdirektør i Gresvig blir Njål Berge, tidligere SMFB-gründer, In Sight-partner og ikke minst Rema 1000-rådgiver. Berge har alltid jobbet tett med Lindberg og radarparet som jobbet med digitaliseringen av Rema 1000 og lanseringen Æ-appen forenes dermed i det som skal bli et nytt digitalt eventyr.

- Det er ingen hemmelighet at Lars Kristian Lindberg og jeg jobber og trives godt sammen. Vi har en lang og god relasjon, sier Njål Berge til Kampanje.  

Nå har de to hatt en pause på et års tid. Etter Rema 1000-jobbingen ble Berge værende i mediebyrået In Sight, men gikk deretter til konsulent- og teknologiselskapet Bouvet hvor han startet opp som leder av designavdelingen i fjor høst. Ett år tidligere hadde han som mange omtalte som «kronprinsen» i Rema 1000-systemet, Lars Kristian Lindberg, sluttet hos dagligvarekjempen før han tok jobben som ny sjef i Gresvig i fjor. Dermed fant de to hverandre igjen kjapt.

Les også: Rema 1000-topp slutter etter bestevenn-fiasko

Les også: Sluttet i Rema 1000 – nå blir han toppsjef i Gresvig

- Lindberg og Gresvig leide meg inn ganske tidlig som konsulent og jeg har i realiteten jobbet i Gresvig siden februar, men da i Bouvet-regi. I juni fikk jeg derimot en konkret forespørsel om jeg kunne begynne i Gresvig og det takket jeg ja til. Jeg trives veldig godt sammen med Lars Kristian Lindberg og Njål Berge som kunde av Bouvet er kanskje enda bedre eller i hvert fall like bra som å ha Njål Berge som rådgiver, sier Berge.

- Hva er det som gjør relasjonen dere i mellom så spesiell?

- Det ligger en dyp, gjensidig respekt der også er Lars Kristian Lindberg ekstremt offensiv og innovativ som får deg til å føle deg viktig samtidig som du ønsker å jobbe rævva av deg. Også er han en fantastisk smart fyr i tillegg, sier Berge.

- Noen likheter mellom jobben i Rema 1000 og den dere skal gjøre nå? 

- Nei, dette blir noe helt annet. Teknologi står helt sentralt i den jobben vi skal gjøre nå. I Rema 1000 var teknologien en mindre del, sier han.

Les også: Her er Rema 1000s Æ - går til priskrig med ny app

Les også: Avslører planene som satte konkurrentene i sjakk

Dermed gjenstår det å se om Berge og Lindberg klarer å gjenskape noen ny Æ-magi sammen. Da dagligvaregiganten lanserte appen «Æ» i januar 2017 var både Njål Berge og Lars Kristian Lindberg svært så sentrale.

- Det som er viktig her er at Lars Kristian Lindberg er en god sjef og Sunde en veldig god eier som sammen har lagt en veldig god plan. Nå skal jeg gi alt for å bidra til at dette blir en suksess selv om det blir kjempetøft.

- Så det blir mer enn en app i Intersport? 

- Ja, vi må få e-handel til funke. Og selv om det blir utrolig vanskelig, blir det også veldig gøy og spennende.

Ny markedsdirektør på plass

Arbeidet med posisjonering og ny merkevarestrategi starter opp allerede denne høsten, før arbeidet med å omprofilere alle Gresvig- og G-Max-butikkene tar til. 

 - Utrullingsplanen er satt til første kvartal neste år. Da begynner det. I tiden frem til det skal vi jobbe med merkevareplattformen og hvem vi skal være fremover, sier den nye markedsdirektøren i Gresvig, Anders Bristøl.

Som Berge er også Bristøl ganske fersk i Gresvig-systemet. Han startet opp i februar etter å ha jobbet i både Craft og The North Face.

- Hvor mye kommer det til å koste å omprofilere så mange butikker?

- Det må vi se på i tiden som kommer. Det er utrolig vanskelig å estimere kostnaden på dette og det er heller ikke et tall vi fokuserer på nå. Nå handler det om å samle oss om én merkevare for på den måten gjøre det enklere å satse og tydeliggjøre merkevaren Intersport. Vi vil også gå mye mer sammen med Intersport International om å utvikle den digitale plattformen, sier Bristøl. 

Det er en gigant i sportsindustrien som Gresvig nå knytter seg enda tettere opp mot. Siden starten for femti år siden har Intersport International utviklet seg til verdens største aktør innen sportshandel, med en butikkomsetning på rundt 110 milliarder kroner i 2018 og mer enn 5.500 tilknyttede butikker i 43 land. Gresvig er en av 13 Intersport-eiere. 

- Får dere en merkevare-mal fra Intersport som dere må følge?

- De har akkurat utviklet en ny merkvareplattform på Intersport International som passer oss veldig godt. Jeg tenker at hvis du tar det beste av G-Sport og Intersport, så får du Intersport i Norge. De legger ikke så stor vekt på de nordiske kategoriene som det vi gjør, men i forbindelse med vår nye pilotbutikk utvikler vi dette sammen, sier han. 

Gresvig har de siste årene kjempet i et marked som domineres av XXL, men der konkurrenten kan bruke hele markedsbudsjettet på XXL, har Gresvig måtte bruke pengene på å forvalte tre merkevarer.

- Endte dere opp med å smøre pengene for tynt utover?

- Det er klart det blir mer krevende med flere kjeder, sier han.

- Blir markedsbudsjettet mindre som en følge av dette, eller blir det å bruke like mye penger?

- Det er noe av det løpet vi skal gå opp fremover. Men nå kan vi i hver fall putte alle pengene i en pott. Så vil det sikkert komme en evaluering på sikt hvordan vi eventuelt kan effektivisere dette. Men det er ikke lagt noen plan på dette enda, sier han.

- Men Intersport kommer til å bli mer synlig som merkevare i Norge fremover?

- Vi kommer til å bli langt mer synlig og langt mer synlig på de rette stedene, også må vi klare å ta en posisjon mot kundene. Vi kommer til å satse knallhardt på fag og service, men samtidig får vi stordriftsfordelene fra verdens største sportshandelsaktør, så vi vil også ha svært konkurransedyktige priser, sier han.

Etter det Kampanje forstår ønsker Gresvig med sin nye merkevareposisjonering å gå i en annen retning av konkurrenten XXL. Bristøl sier det viktigste blir å løfte Intersport i bevisstheten til kundene.

- Ser du på Norsk Kundebarometer og Gresvig og Intersport så må vi opp som preferert merkevare, sier han.

Intersport samarbeider i dag med reklamebyrået SMFB, et reklamebyrå den nye e-handelsdirektøren Njål Berge har et spesielt hjerte for etter at han var med å etablere byrået for mange år siden.

- Hvem skal dere jobbe med når dere starter merkevarejobben?

- Vi er fortsatt litt på mandagen her, men vi skal legge en tydelig strategi og det er viktig ikke å gjøre noe forhastet nå. Vi må ha nye avtaler som er tilpasset oss som én kjede. Men vi har ikke begynt på en prosess der vi skal bytte ut noen og vi er utrolig fornøyde med samarbeidspartnerne våre på byråsiden, sier Bristøl.

Mister designsjefer:

Konsulentselskapet Bouvet og leder av Kundeopplevelser, Hege Kosberg, har i løpet av første halvår mistet begge sine designsjefer. Her sammen med Njål Berge som nå forsvinner til Gresvig.

- Alltid synd å miste flinke folk

Hos Bouvet sier leder av divisjonen Kundeopplevelser, Hege Kosberg, at dialogen med Njål Berge rundt hans avgang har vært «åpen og god».

- Berge begynte tidlig i oktober i fjor og jobbet lenge for Gresvig som konsulent. Etter at Lars Kristian Lindberg kom til Gresvig har de vært en kunde av Bouvet, sier Kosberg.

Hun sier hun er innforstått med at Berge og Lindberg «har en lang historie og ønsker å jobbe sammen».

- Det er alltid synd å miste flinke folk. Men når det ble situasjonen var det lite jeg kunne gjøre med det. Jeg forstår samtidig veldig godt at det var dette Berge ville og opplever at vi hele veien har hatt en god dialog om dette, sier Kosberg.

Hun tror kundeforholdet mellom Gresvig og Bouvet vil fortsette selv om Berge forsvinner over på andre siden av bordet.

- Det er jeg ganske sikker på. Njål Berge går fra å være ansatt til å bli kunde av oss og det er jo alltid bra å ha gode kunder

Dermed mister Bouvet sin avdelingsleder for design, en jobb Berge delte med Ann Kristin Hansen som også nylig forsvant. Nye avdelingsledere for designavdelingen, som teller rundt 50 stykker, er Thorbjørn Helland Solhaug og Heidi Nymoen. De har begge jobbet lenge i Bouvet.

- Vi har den ledelsen vi ønsker for designavdelingen i dag.

- Var det utfordrende å miste to avdelingsledere?

- Nei, ikke egentlig. Bouvet er et såpass stort selskap at vi heldigvis har veldig mange flinke folk å ta av, sier Kosberg.

Radarpar fra Rema 1000 møtes igjen - ny Gresvig-sjef henter Njål Berge fra Bouvet