Millionsmell i Foll etter Rema-exit: - Jeg har personlig opplevd dette som ganske tøft

Men nå får reklamebyrået to store dagligvareaktører på kundelisten.

Publisert / Oppdater

Tobias Fredø
Tobias Fredø Journalist

Da Kampanje omtalte Foll Reklamebyrås tall for 2017 i fjor sommer, hadde byrået nettopp gått ut av en ti år lang avtale som Rema 1000 sitt retail-byrå. Avtalen var omfattende og skal ha gitt Foll rundt 20 millioner kroner årlig i byråinntekt de siste årene.

Allerede den gang hintet managing partner, Ståle Møystad Østhaug, til at det kostet byrået dyrt. Nå foreligger fasit og for første gang siden oppstarten går Foll i minus. Underskuddet før skatt ender på snaue syv millioner kroner. I 2017 var det et overskudd på 10,6 millioner kroner og resultatforverringen er dermed på nesten 17 millioner kroner.

- Dette handler mye om at vi brøt med Rema 1000, som var en stor kunde for oss . Når man har stor kundeavhengighet betyr det mye på topplinja. Da tallene våre ble omtalt i fjor, hintet vi til at det ville bli tøffere fremover. Sånn ble det, og da sto vi midt i en omstilling, sier Eilif Kiland, som i våres rykket opp fra stillingen som digitaldirektør til daglig leder for Foll. Sammen med Møystad Østhaug, stiller de begge opp for å forklare det tunge fjoråret.

Les også: Brutal kamp om Rema-millioner - reklamebyrå takker nei til ny avtale

Vi har sittet i en lang og krevende prosess. Vi var på det meste 50-60 personer i 2017, og nå er vi rett over 30 ansatte. Eilif Kiland

Omsetningen nesten halvert

Både omsetningen og byråinntekten får seg en skikkelig skrell. Omsetningen kuttes nærmest i to sett opp mot 2017, hvor de endte opp med 131 millioner kroner. I 2018 ender omsetningen på rett i overkant av 73 millioner kroner. Samtidig faller byråinntekten med rundt 30 millioner kroner og ender på 51 millioner kroner.

- Rema 1000 står for en stor andel av fallet i omsetningen. Det at resultatet stuper har en sammenheng med at vi ikke har blitt tilkjent en anstendig oppsigelsestid på avtaler, og har blitt sittende med overtallighet på mannskapssiden, og dermed for høye lønnskostnader, sier Kiland og peker på at Rema-exiten ikke er hele historien.

Han sier «en nesten like stor del av forklaringen, er det skiftet som foregår hos de fleste kjeder og store kunder».

 - Hvor bruk av print og grafisk produksjon reduseres kraftig, til fordel for mer bruk av digitale flater og sosiale medier. Vi hadde noen store print-produksjoner som har gått bort, fordelt på flere kunder. Samtidig flyttes mye av dette arbeidet også in-house hos de store kundene. Det får i sum en del konsekvenser for oss, og utgjør også et relativt stort omsetningsfall, sier Kiland. 

Her kan du se tallene til Foll Reklamebyrå for 2018. Omsetningen stuper og resultatet ender i minus

Foll reklambyrå 2018 2017 Endring i %
Omsetning 73,3 131 - 44
Byråinntekt 51,4 81,3 - 36,7
Resultat før skatt - 6,9 10,6 - 165

Alle tall i MNOK.

- Man nedbemanner ikke over natten

I fjor kom det også frem at Foll måtte nedbemanne med rundt 20 ansatte etter Rema-exiten. 

- Når man har vokst sammen så lenge og grodd sammen, er det vanskelig å slå av over natten. Det har vært ganske krevende, men vi har mye flinke folk som står på og som ikke lar seg knekke. Jeg har personlig opplevd dette som ganske tøft etter så mange års samarbeid, men nå har vi revitalisert selskapet, sier Møystad Østhaug. 

Av fjorårets regnskaper fremkommer det at de kuttet lønnskostnadene med rundt åtte millioner kroner i 2018, men de var ikke helt i mål med nedbemanningsprosessen før nå i våres.

- Vi har sittet i en lang og krevende prosess. Vi var på det meste 50-60 personer i 2017, og nå er vi rett over 30 ansatte. En slik omstillingsprosess tar mer tid enn å avvikle en produksjon. Vi har fått et etterslep, men man skal samtidig ivareta kollegaene sine. Man nedbemanner ikke over natten, fortsetter Kiland.

Møystad Østhaug skyter inn og påpeker at man ikke trenger flere enn 20-30 ansatte for å være best på retail i Norge. 

- Vi skal ikke måle fortreffelighet på størrelse og antall hoder. Det er ikke et imperium vi skal bygge, men vi skal være en kreativ hot-shop for salgsdrivende retail-konsepter, sier han. 

Trappet ned samarbeidet:

Da Per Åge Dahl (på bildet) ble ny markedsdirektør i Rema 1000 høsten 2017, ble samarbeidet med Foll mindre og mindre i omfang. Totalt overlevde Foll seks markedsdirektører under sin tid som Remas retail-byrå.

- Vi har fått tillit hos Meny

Men det er også en tid etter Rema 1000 for Foll. Nå i 2019 styrer Møystad og Kiland mot et nullresultat.

- Året vi kunne fått som avviklingstid måtte vi ta på egen kappe. 2019 blir bedre enn fjoråret, og klarer vi «break even» blir vi veldig fornøyde, sier Møystad.

Han forteller at de nå har staket ut ny strategi, og fått inn flere nye kunder.

- Har dere fått inn en erstatter for Rema 1000?

- Ikke en direkte erstatter, men vi har fått tillit hos Meny, hvor vi jobber i liaison med Kitchen. Den avtalen blir derimot ikke like stor som den vi hadde med Rema 1000, sier Møystad, som også har hatt noen mindre kunder i avgang i løpet av 2018, blant annet Insignia og Kia

Samtidig har byrået også signert med Tine, og Møystad forteller at de denne måneden skal skrive kontrakt med to nye store aktører. Hvem det er, ønsker han ikke å gå inn på enda.

- Etter det som skjedde med Rema, har dere tatt noen grep for ikke å bli så avhengige av én enkelt kunde igjen?

- Uansett hva du gjør som leverandør er det smart å ha en fordelt kundeportefølje, svarer Møystad, før han følger opp:

- Vi har nok litt for få, vi har en 10-12 kunder med kontinuerlig «business», og en 20 stykker totalt. Det er for lite, og gjør oss litt sårbare. Samtidig må vi være selektive, vi kan ikke gi bort gull til små kunder. De kan ikke gå foran de store. Når de nye er på plass, er vi på pluss-siden, sier han.

Ny daglig leder:

Våren 2019 rykket Eilif Kiland opp fra stillingen som digitaldirektør og ble daglig leder i Foll. Han styrer nå skuta sammen med managing partner, Ståle Møystad Østhaug.

Millionsmell i Foll etter Rema-exit: - Jeg har personlig opplevd dette som ganske tøft