Lønnsomheten til Morgenstern stupte da Storebrand forsvant

Stod for rundt en fjerdedel av omsetningen til det ferske reklamebyrået.

Publisert / Oppdater

Dag Robert Jerijervi
Dag Robert Jerijervi Journalist

Reklamebyrået Morgenstern, som ble startet av sju tidligere Try-ansatte, fyller tre år i disse dager. Nå er de også klare med regnskapstallene for sitt andre hele driftsår, og de viser at ikke alt har gått på skinner i oppstartsårene.

Selv om byråinntekten økte fra 15,5 til 21,5 millioner kroner, falt resultat før skatt med over 70 prosent til 1,4 millioner kroner.

Resultatnedgangen tilskriver daglig leder Ole Kristian Hustad tapet av Storebrand som kunde. Forsikringsselskapet var en av de første store annonsørene reklamebyrået sikret seg, men samarbeidet skulle bare vare i et snaut år.

- Vi gjorde et veldig bra 2017 og var rigget for videre vekst da vi kom på jobb i januar i fjor, men ganske tidlig på året mistet vi vår nest største kunde Storebrand. Det merket vi godt som et lite, nystartet byrå, sier Ole Kristian Hustad til Kampanje.

Han anslår at Storebrand stod for mellom 20 og 30 prosent av omsetningen i Morgenstern, og tapet av kunden var derfor av det dramatiske slaget. Dermed var det bare for det ferske byrået å brette opp ermene.

- I stedet for å nedbemanne, valgte vi å gi gass og klarte å hente igjen mye av omsetningstapet, men den virkelige julegaven kom i desember da vi fikk Gjensidige som kunde, sier Hustad.

Storebrand: - Vi var veldig fornøyde

Markedsdirektør i Storebrand, Kathinka Sommerseth, har ikke ett vondt ord å si om sitt tidligere reklamebyrå.

- Først må jeg si at jeg synes samarbeidet med Morgenstern var fantastisk bra. Det var et internt anliggende i Storebrand som gjorde at endringen tvang seg frem. Vi trengte noe mer tung strategisk bistand for å lande en del prosjekter som jeg var satt til å løse. Det var på det det tidspunktet ikke noe de satset på, sier hun til Kampanje.

Løsningen ble å hente tidligere strategisk direktør i McCann, Svein Sælid, som nå leder merkevare og kreativ strategi i Storebrand, og inngå et nytt samarbeid med reklamebyrået Anorak.

- Det hadde ingenting med leveransene til Morgenstern å gjøre. Vi var veldig, veldig fornøyde og lukker ingen dører for et fremtidig samarbeid, understreker Sommerseth.

Hun legger til at hun fortsatt heier på Morgenstern.

Finn er fortsatt største kunde

I tillegg til Gjensidige, som de deler med Ernö, har Morgenstern brukt det siste året på å hente inn kunder som PowerOffice, Dekkmann og Peppe's frossenpizza.

- Har dere klart å dekke inn tapet av Storebrand?

- For lenge siden, sier Ole Kristian Hustad.

Morgenstern sysselsatte 14 årsverk i 2018. Nå anslår Hustad at de dekker lunsjbordet til over 20 stykker, men ikke alle er fast ansatte.

Den største kunden til byrået heter fortsatt Finn. Schibsted-selskapet tok de med seg da de forlot Try i 2016.

- Finn er jo en fantastisk kunde å jobbe med hvor vi virkelig får vist frem den kreative kraften i byrået vårt. Vi ser at det virker også, og har god effekt, sier Hustad.

Finn er akkurat nå aktuell med en ny reklamefilm signert Morgenstern og produksjonsselskapet Bacon der de harselerer med både grønnvasking og bærekraft.

Les mer: Finn tuller med bærekraft-hysteri i ny reklamefilm: - Jeg vil ikke kalle det en parodi

Doblet fjorårets resultat i første halvår

Nå ser Hustad lyst på 2019. Bare i første halvår hadde byrået et resultat som var dobbelt så stort som i hele 2018.

- Hva er målet deres nå, foruten resultatvekst?

- Målet er å bli Norges beste reklamebyrå.

- Dere vil vinne Byråprofil?

- Om det er konkurransen, så gjerne det. I hvilken som helst sammenheng så ønsker vi å være helt i toppen. Årets Gullblyanten, hvor vi fikk like mange gull som Try, viser at det kreative produktet er godt. Min jobb som byråleder er å få flere annonsører dere ute til å få øynene opp for Morgenstern.

I det siste har Morgenstern også produsert flere av filmene de lager for kundene sine selv.

- Vi produserer mye film internt, også for tv, blant annet for Finn og Peppe's.

- Hvorfor er det en god løsning?

- Det blir mer effektive prosesser, og kundene får flere produksjoner for pengene. Vi har ikke sluttet å produsere gjennom produksjonsselskaper, vi gjør det også, og vi skal ikke påta oss produksjoner som vi ikke er kompetente nok til å gjennomføre selv. Men der det passer, så produserer vi internt.

Morgenstern-resultatet krymperHer er tallene for 2018

Morgenstern 2018 2017 Endring i prosent
Omsetning 35,6 38,4 - 7,3
Byråinntekt 21,5 15,5 + 38,7
Resultat før skatt 1,4 5,2 - 73

Alle tall i millioner kroner. 

Lønnsomheten til Morgenstern stupte da Storebrand forsvant