NRK skal sikre «grønne» TV-produksjoner – Maskorama første program ut

- En dramaproduksjon har omtrent samme karbonavtrykk for én time som en gjennomsnittlig nordmann har i løpet av et helt år, sier dramasjefen i NRK.

Publisert / Oppdater

Jacob Andersen
Jacob Andersen

NRK vil jobbe systematisk for å fremme en mer miljøvennlig produksjonsbransje, og stille større krav om klimahensyn i egne og eksterne produksjoner. Allerede denne våren vil de ta i bruk en internasjonal karbonkalkulator for å måle, spore og redusere karbonavtrykket i TV-bransjen.

Karbonkalkulatoren er utviklet i av den engelske bransjeorganisasjonen Albert i samarbeid med selskapet Fremantle. 

- NRK inngikk i i 2019 et samarbeid med Albert, som gjennom de siste ti årene har samlet den engelske film- og TV-bransjen i konkrete klimatiltak. Vi har fått tilgang til deres erfaring og kompetanse, og vi er glade for at vi nå kan føre dette arbeidet videre inn i Norge og Norden, sier Hilde Thoresen, leder bærekraft og miljø i NRK.

Kalkulatoren gir informasjon om hvilket avtrykk de ulike aspektene av produksjonen gir, blant annet rundt opptakssteder, energiforbruk, reiser, mat, forbruksmateriale og søppel. Den totale summen gir da viktig informasjon og viser igjen hvor man må finne alternative løsninger. Kalkulatoren sertifiserer produksjonene etter en tre-stjerners skala, forteller NRK.

Fremantle: - Glad NRK forplikter seg

Selskapet Fremantle står bak flere NRK-programmer som «Exit», «Maskorama» og «Hvem bor her». Administrerende direktør i Fremantle, Petter Testmann-Koch, sier selskapet ønsker å stå i front for bærekraftig film- og TV-produksjon.

- Vi er åpenbart utrolig glade for at NRK forplikter seg til en grønn fremtid og på et så tidlig tidspunkt også inngår et samarbeid med Albert, sier Testmann-Koch.

- Vi vet hvor viktig det er for våre kunder, kringkasterne, at vi har de nødvendige måleverktøyene tilgjengelig og et tydelig mål om å redusere våre utslipp og vårt karbonavtrykk når vi produserer TV, fortsetter han.

Testmann-Koch sier de har forpliktet seg til å bli karbonnøytrale i 2030.

- Med Alberts kalkulator finnes det ingen unnskyldning, sier han.

Les også: NRK ser muligheter for sesong tre av Exit

Dramasjefen i NRK, Ivar Køhn, sier det er helt klart at de som bransje både kan og må gjøre en større innsats for at produksjonene deres blir bærekraftige.  

- En dramaproduksjon har omtrent samme karbonavtrykk for en time som en gjennomsnittlig nordmann har i løpet av et helt år, sier Køhn.

Les også: NRK fortsetter samarbeid med Atlantic Crossing-selskap tross nye kontroverser

Søker «bærekraftsvakt»

NRK lyser samtidig ut det de omtaler som Norges første stilling som rådgiver for grønn medieproduksjon.

- Det er en sentral stilling for at vi skal lykkes med grønn produksjon i NRK. Hovedansvaret blir å få på plass en systematisk jobbing med klimakalkulatoren vi tar i bruk. Jeg mener dette er en av de kuleste jobbene innenfor mediebransjen, særlig hvis du er opptatt av bærekraft, sier Thoresen.

- Blir denne rollen også en slags «bærekraftsvakt» som skal følge med på produksjonene?

- Ja, det kan du si. Det blir en kontrollfunksjon, du skal være med å sjekke om produksjonene tenker bærekraft og setter inn tiltak for å redusere fotavtrykket, svarer Thoresen.

På spørsmål om det nå blir slutt på å fly inn internasjonale gjester til Marienlyst, svarer Thoresen at hun ikke kan si noe om det forløpeig.

- Vi skal først og fremst måle og kartlegge, og vi skal fortsatt løse oppdraget vårt. Men det går an å tenke smartere ved reiser og materialbruk. Det er det vi ser er det viktigste.

Les også: TV 2s dramasjef slutter – går til HBO

Leder bærekraft:

Hilde Thoresen er leder for bærekraft og miljø i NRK. Foto: Ole Kaland / NRK

NRK skal sikre «grønne» TV-produksjoner – Maskorama første program ut