Reklamebyrå kvittet seg med Saatchi-navnet – nå tjener de ti ganger så mye penger

Per Høj har brukt 2018 på å bygge kjennskap og få fart på newbiz.

Publisert / Oppdater

Hilde Nyman
Hilde Nyman Journalist

På sensommeren 2017 kunne Kampanje melde at det var snipp, snapp, snute for Saatchi & Saatchi i Norge. I alle fall i navnet. For seks partnere avsluttet samarbeidet med Saatchi/Publicis-systemet og sammen med deleier Media Bergen døpte de byrået om til Per Høj.

Nå har byrået lagt tilbakelagt sitt første fulle driftsår, og byråleder Håkon Fretheim kan fornøyd konstatere at lønnsomheten har bedret seg. Byråinntekten holder seg på samme nivå som 2017, med en liten nedgang fra 26 millioner til 25,8 millioner kroner i 2018. Resultat før skatt endte på rett i underkant av 700.000 kroner – noe som er en klar forbedring fra 2017, da resultat før skatt var på 70.000 kroner.

- Det tok litt tid før vi tjente penger i 2018, men det var nok det beste newbiz-året vi har hatt – etter å ha gjort det bra i flere pitsjer. Vi har grepet mulighetene som har kommet, forteller han.

Les også: Saatchi & Saatchi bryter ut – blir «Per Høj»

For der byrået i «gamle dager» kunne regne med en del business fra internasjonale kunder fra Saatchi-systemet, har byrået siden omleggingen høsten 2017 måtte klare seg uten dette.

- Nå har vi blitt kjent byrånavn for de fleste. Jeg tror mange nok har sett på oss som et friskt pust i bransjen det siste året.

For han tror både navnebyttet og eierendringene har gitt dem et ekstra push.

- Det gjorde noe med kulturen. Vi gikk fra å ha et gitt rammeverk, til å utvikle vår egen filosofi. Det gir energi, og ga oss en boost, forteller Fretheim.

Jeg tror mange nok har sett på oss som et friskt pust i bransjen det siste året. Håkon Fretheim

Satser på konkurranser

For å øke synligheten har byrået prioritert deltakelse i kreative konkurranser.

- Det viktigste vi gjør er å skape effekt for kundene våre, men vi er et «nytt byrå» med et nytt navn, og konkurranser er en viktig måte å bli sett på.

I årets Gullblyanten vant byrået ett gull, Gullmikken, Brings DM-pris, to bronse og ett diplom, i tillegg til at de også har tre jobber videre på shortlist i Gulltaggen, som går av stabelen senere denne uken.

På kundesiden har de i løpet av fjoråret hentet inn kunder som Avinor, Kia og Hennig Olsen. Av offentlige kunder har byrået vunnet Direktoratet for byggkvalitet som kunde, samt fått fornyet – og økt ansvar – for Helsedirektoratet.

- Her gikk vi fra å være en del av byråpoolen til å være innstilt som nummer én. Dette betyr muligheter for flere interessante oppdrag for Helsedirektoratet, sier han.

Gjør det umulig å snuse:

Som en del av Helsedirektoratets storstilte kampanje «Stopptober» i 2018, laget Per Høj en reklamefilm for det ukonvensjonelle hjelpemiddelet snusbånd. Det tok fullstendig av viralt.

Eksternt styre

Det er spesielt én ting han er glad for at byrået fikk på plass i fjor.

- Endelig har vi fått et styre med eksterne medlemmer. Det trenger vi for å få impulser, råd og en samtalepartner med erfaring utover det vi har internt, sier han.

De styremedlemmene som er hentet inn, er tidligere Snøhetta-sjef og nåværende rektor ved AOH, Ole Gustavsen og den tidligere Trigger-toppen Camilla Kim Kielland, som i dag er kommunikasjonsdirektør i Schibsted.

Bedt om å trekke frem jobber fra 2018 som han er spesielt stolt av, trekker han frem Nordea-jobben byrået hadde størst suksess med under årets Gullblyanten.

- Det er veldig kult at jobben som våre yngste kreatører Aslak og Aksel har gjort for Nordea, gjorde det så bra i Gullblyanten. Eller kanskje du ikke skal skrive navnene deres, da ringer vel de store byråene tvert, sier han halvt på spøk og halvt på alvor.

Også kampanjen «Stopptober» for Helsedirektoratet er en kampanje han trekker frem.

- Det er ikke lett å planlegge for hvilke jobber som vinner priser. Det er et høyt nivå i Gullblyanten, og jobbene som vinner må i tillegg til å være basert på gode ideer og godt håndverk ha en X-faktor. Stopptober-kampanjen vi gjorde for Helsedirektoratet viste seg å ha nettopp dette, og spesielt filmen om «produktet» Snusbåndet har fått mye oppmerksomhet, sier han.

Her er tallene for Per Høj i 2018. Alle tall i MNOK- Beste newbiz-året vi har hatt

  2018 2017 Endring %
Omsetning 43,9 35,8 23
Byråinntekt 25,8 26 -1
Driftsresultat 0,67 0,09  -
Resultat før skatt 0,68 0,07  -
Det er veldig kult at jobben som våre yngste kreatører Aslak og Aksel har gjort for Nordea, gjorde det så bra i Gullblyanten. Eller kanskje du ikke skal skrive navnene deres, da ringer vel de store byråene tvert. Håkon Fretheim

Skammer seg ikke over «reklame» i navnet

Godt i gang med 2019, er Fretheim fornøyd med farten.

- Jo, det har vært en bra start på året. Men vi planlegger kun for organisk vekst, sier han.

I motsetning til mange andre byråer som forsøker å være mye annet enn reklamebyrå, er det akkurat det Fretheim og hans partnere ønsker å være.

- Vi er et reklamebyrå, sier han og legger trykket på første del av ordet. Og legger til;

- Når vi presenterer byrået for nye potensielle kunder, er vi helt klare på dette. Jobben vår er å forstå mennesker, og klare å påvirke folk gjennom kreative kommunikasjon basert på innsikt om folk. Klarer vi ikke det har vi ikke fått til noe som helst. Vi ønsker å dyrke dette fremfor å vanne ut kompetansen i byrået, og heller samarbeide med andre spesialister der dette er hensiktsmessig. Kompetansen i markedsavdelingene er i dag både bredere og dypere enn den var for noen år siden, og vi ønsker å passe inn der som en kreativ samarbeidsparter som utfyller kundens oppsett, sier han.

Reklamebyrå kvittet seg med Saatchi-navnet – nå tjener de ti ganger så mye penger