Etter å ha drevet Kreab sammen med partneren Sturle Lyberg, har Roger Solheim bestemt seg for å prøve lykke i PR-bransjen på egen hånd. Nå skiller de to partnerne lag etter å ha drevet Kreab sammen i halvannet år.

 Les også: Sa opp jobben i Kreab - nå driver de byrået selv

- Jeg har lenge hatt en drøm om å skape et eget kommunikasjonsbyrå fra bunnen av og på et eller annet tidspunkt må en bare hoppe i det. Nå var tiden moden for å ta beslutningen og jeg har etablert Solkom, sier Roger Solheim.

- Har du grublet på dette lenge?

- Det er en tanke som har modnet gjennom mange år og lenge før jeg begynte i Kreab. Men nå har jeg hatt fem fine år i Kreab sammen med dyktige folk og interessant kunder og da tenker jeg at det etter fem år er på tide.

Roger Solheim kom til PR-bransjen etter 2,5 år i Kulturdepartementet den gang Anniken Huitfeldt var kulturminister. Før det var Solheim informasjonssjef i både Norges Fotballforbund og Vinmonopolet.

- Så nå kutter du alle bånd til Kreab?

- Ja, jeg gjør det. Fremover blir det Sturle Lyberg som har 100 prosent kontroll på Kreab.

Tøffe Kreab-år
Etter noen turbulente år for Kreab, sa Lyberg og Solheim opp sine stillinger i PR-byrået i 2015. Deretter ble man etter diskusjoner med eierne, svenske Magnora og Omnicom, om å ta over Kreab å drive det videre med en franchise-avtale

- Det var ikke mulig å realisere drømmen i Kreab?

- Av og til må du bare prøve på egenhånd og teste ut egne ideer. Jeg har lang erfaring fra politikken og jobbet med ulike regjeringer og stått i krevende mediesaker i både NFF og Vinmonopolet og hadde lyst til å bygge opp noe rundt denne kompetansen.

Tallene for 2016 viser at omsetningen i byrået falt fra nesten seks millioner i 2015 til fjorårets 3,4 millioner og byrået fikk et lite underskudd på et par hundre tusen kroner.  

- Fikk dere det til i Kreab?

- Det er riktig at Kreab har vært igjennom en periode hvor det har vært noen utfordringer, men jeg følte at jeg og Sturle fikk det til i Kreab og byrået er i god forfatning. Det blir et godt år i 2017.

- Tar med meg noen kunder
Kreab er et PR-byrå som har jobbet mye i segmentet for myndighetskontakt, posisjonering av virksomheter og litt tyngre strategioppgaver og må sies å være en konkurrent av byråer om Zynk, First House og Rud Pedersen.

- Hvor skal Solkom posisjonere seg?

- Det blir litt i det samme segmentet, men vi skal spisse oss litt mer mot de virksomhetene som er opptatt av å forvalte samfunnsrollen sin på en klok måte. Jeg er overbevist om at fremtiden tilhører de som forstår viktigheten å være en god samfunnsaktør. De selskapene som vil lykkes fremover er de som innretter virksomheten sin mot å være en del av løsningen og ikke problemet.

- Tar du med deg noen kunder?

- Jeg tar med meg noen kunder videre som jeg har jobbet med i Kreab, samtidig som det alltid vil være interessant å utforske nye. Men alt ar avklart med Kreab på kundesiden. Det er ingen konflikter der, sier han.

- Blir det kontor på Kaffebrenneriet fremover?

- Hehe, nei, ikke på kaffebrenneriet. Jeg har fått en mulighet ti å sitte i et kontorlandskap sammen med Venture Factory (investeringsselskapet til Even Aas-Eng, red.anm.).

- Kreab er i bedre form
Solheims gamle partner Sturle Lyberg sier det «alltid er leit å skille lag med gode kollegaer» og at de to skille «som venner».

- Jeg har forståelse for at Roger etter fem år vil prøve noe annet, sier han.

- Blir dere konkurrenter?

- Nei, jeg tror ikke det. Jeg mener jeg har vært raus og latt Roger ta med seg de kundene han har betjent og jeg kan ikke se at vi skal konkurrere på noen områder. Det kan vel heller hende at vi kommer til å bruke hverandre, sier han.

Lyberg vil nå overta alle aksjene og sier de to vil dele på det overskuddet som er blitt generert i den perioden de to har drevet sammen.

- Vi gjør opp status for perioden og kommer til å fordele det overskuddet vi har klart å skape.

- Etter noen turbulente år, er Kreab i dag i bedre form?

- Ja, vi er i bedre form i dag. Hadde vi ikke vært det, hadde det ikke vært noe overskudd å dele, sier Lyberg.