På en større sesjon og debatt i dag under Arendalsuka, kunne professor Eli Skogerbø ved Universitet i Oslo og leder av POLKOM – Senter for politisk kommunikasjon presentere de første resultatene fra sin store undersøkelse om hvem som vinner og hvem som taper mediedekningen i valgkampen.

- Det er de store partiene som vinner kampen og får mest dekning. Det som utpeker seg er at Arbeiderpartiet skårer høyere enn regjeringspartiene i den perioden vi her har lagt til grunn. Men vi ser også at Senterpartiet har fått ganske stor uttelling og relativt sett mye omtale blant de mindre partiene i det vi kaller den lange valgkampen, sier Skogerbø.

I dag starter Arendalsuka opp for sjette gangen og arrangøren Arendal kommune forventer storinnrykk med over 70.000 besøkende. Den lille sørlandsbyen fylles opp med både politikere, næringsliv, medier og kommunikasjonsbyråer og med det kommende stortingsvalget står det mer på spill enn på lenge.

- En av de store sakene når vi ser på treffene er det som handler om selve valgkampen. Kampen om regjeringsmakten som egen sak blir den aller største, sier hun.

Følg med på Kampanje.com senere i kveld når Kampanjes #valgkampjuryen kårer vinnerne og taperne i kveldens store partilederdebatt på NRK1. Kampanje er også til stede i Arendal for å følge både vorspielene, selve debatten og nachspielet etter den store partilederutspørringen. 

- Trodde regjeringen skulle få flest treff
Så langt har ikke Skogerbø gjort inngående analyser av de mange sakene som handler om regjeringsmakten og forholdet mellom partiene. Da er det lettere å peke på kjernesakene til partiene. 

- Distriktspolitikk og miljø og klima har vært blant de viktigste spørsmålene, så langt, sier hun.

Ved siden av de største sakene som miljø og klima og distriktspoltikk er ifølge undersøkelsen skatttskole og utdanning og arbeidsliv

Prosjektet, som er finansiert av Arendal Kommune, har satt seg som mål også å finne ut hvilken rolle Arendalsuka har som arena for politisk kommunikasjon. Tanken er å ferdigstille rapporten etter valget, men prosjektgruppen slipper altså i dag den førse analysen fra den delen av valgkampen som Skogerbø kaller den lange valgkampen og er perioden fra første oktober i fjor til femte juni i år. 

Totalt så har Skogerbø analysert 64.000 treff om partier, partiledere og saker i ulike mediekilder gjort ved hjelp av Retriever. De viser altså at Ap har flest treff blant de store partiene og Senterpartiet blant de mindre. Så langt er ikke omtale og saker i sosiale medier inkludert i analysen.

Les også: Erna herjer på sosiale medier – nesten dobbelt så stor som Jonas

- Overraskende at Arbeiderpartiet får størst uttelling og ikke regjeringspartiet Høyre?

- Min utgangshypotese var at regjeringen skulle fått flest treff, men det er tydelig at det er andre partier som har fått større uttelling. Vi ser at forholdet mellom partier er god journalistikk, og en god andel av sakene handler om forholdene mellom partiene og regjeringskoalisjoner.

Kårer valgkampvinner:

- Senterpartiet har lykkes med sin kommunikasjon som har pekt på ulikhetene i landet og tatt sakseierskap til en av valgkampens viktigste saker akkurat nå, sier professor Eli Skogerbø. Foto: Eivor Eriksen.

Listhaug-feber i mediene
Når Skogerbø og POLKOM har valgt å avslutte første del av analysen før sommeren blir det store spørsmålet om dette bildet holder seg? I en analyse Retriever gjorde etter sommeren for Kampanje kom det eksempelvis tydelig frem at Fremskrittspartiets innvandringsminister Sylvi Listhaug har satt fyr på norske redaksjoner.

Les også: Mediene kaster seg over Listhaug: - A-kjendis i norsk politikk

- Det er ingen automatikk i at det å dominere den lange valgkampen, er det samme som å dominere den korte valgkampen eller den valgkampen som starter nå. De siste dagene har vært full av andre saker som debatten om verdier og asyl og innvandring, enn de sakene vi ser i vårt materiale. Det er helt tydelig andre saker som har dominert etter sommeren.

- Kommer Listhaug-feberen til å holde seg høy i norske medier fremover?

- Asyl og innvandringssaken har ikke vært så høyt på agendaen i den perioden vi nå har målt og det er kanskje litt overraskende, men det ser ut som at det blir en viktig sak fremover og særlig når den også knyttes til verdidebatten, sier Skogerbø.

For partilederne og toppolitikerne er det de store riksmediene som «er den viktigste arenaen», men i analysen kommer det frem at lokal- og regionaviser «er veldig viktige arenaer for de som ikke sitter øverst i partiene», kommer det frem i undersøkelsen.