Når TGI Fridays fornyes til høsten, er det ved hjelp av Trigger og We Are Live. Trigger - som lenge har sagt at de skal bevege seg fra å være et PR-byrå til å drive med innovasjon – fikk først prøve seg som utviklingsbyrå for restaurantkjeden i Skandinavia. De gjorde forarbeidet med omfattende innsikt- og analyseprosesser, men selve kommunikasjonsjobben er det ikke Trigger som skal gjøre.

Den er det byrået som lurte kaffehipsterne på Grünerløkka som skal gjøre, We Are Live (WAL).

Les mer: Selskapet bak Coops kaffestunt med ny lureri-kampanje

- Trigger gjorde en omfattende analyseprosess for oss i fjor sommer og ut over høsten. De leverte helt supert og veldig grundig arbeid på det. Samarbeidet vårt med Trigger er nå avsluttet, og vi kommer kun til å jobbe med We Are Live i alle spektre – blant annet PR, analyse, strategi og konseptutvikling, sier salgs- og markedssjef i TGI Fridays Scandinavia Lars Lindø til Kampanje.

WAL er kanskje mest kjent for sine markedsføringsstunts. Det var de som i september 2015 lurte Oslo-folk med Coop-kaffens egne kaffebar på Grünerløkka, som ble maskert med navnet «The Secret Coffee Shop». Nå skal byrået hjelpe Fridays med å løsrive seg fra den internasjonale identiteten og komme dypere inn på det norske markedet.

Les mer: Her er byrået bak Coop-stuntet

- Vi har endelig fått litt frihet fra TGI Fridays International. Vi har skjønt at vi er nødt til å være relevante også der vi er lokalt, og det har nok sittet langt inne for dem. Når vi nå revitaliserer Fridays i høst, skal vi rette oss mot det skandinaviske markedet. Vi skal åpne opp for lokale tilpasninger både når det gjelder mat og smak, sier Lindø. 

Restaurantene vil også få en oppussing og nye menyer. Herman Mueller Stormyr, byråleder i WAL, sier han er «veldig fornøyd med at Fridays i Skandinavia har valgt å jobbe med byrået  for å løse utfordringene de står overfor.»

- Fridays er et velkjent og helstøpt amerikansk restaurant- og opplevelseskonsept med en sterk historie. De er nå klare for å revitalisere og aktualisere konseptet for å møte dagens kundeforventninger. Vi klør i fingrene etter å sette i gang med oppgaven, og vi har klokkertro på at det er mulig å oppnå kundens vekstmål, sier han. 

Les også: De nye dommedagsprofetene (abonnement)

- Byråer settes i bås
I følge Lindø i Fridays er WAL tydelige på at de skal skape vekst på en helt ny måte, og at de kommer til å jobbe med følelser og opplevelser for å komme dypere inn på gjestene. Og selv om WAL først gjorde seg relevante med nettopp slike markedsføringsstunts for Coop, synes Stormyr det er vanskelig å definere byrået sitt. På en tid der Trigger ikke lenger vil være PR-byrå men utviklingsbyrå og alle reklamebyråer og PR-byråer helst vil være kommunikasjonsbyråer sier byrålederen i WAL, Herman Mueller Stormyr, at også han sliter med å forholde seg til begrepene som brukes i bransjen.

- Vi skal snart lansere en tydeligere posisjon for hva vi skal være, men det skal handle om å skape vekst for merkevarene vi jobber med. Dog er det vanskelig i dag å forholde seg til begrepene som brukes i markedet, og jeg tror derfor at jobbene vi leverer må tale for oss, sier han.

Han sier jobben for Fridays vil gå ut på å jobbe frem "påvirkningsstrategier og med løsninger for hvordan vi skal nå fram til det skandinaviske markedet.»

- Det vil helt sikkert innebære både PR, reklame, stunts, analyser, målgruppedefinisjoner og markedskommunikasjon. Det er jo bransjen som så gjerne vil sette byråer i bås, men sluttbrukeren bryr seg vel ikke om det var et reklamebyrå eller et utviklingsbyrå som fikk dem til å spise den middagen, sier Stormyr til Kampanje.

Les mer: Slik lurte Coop kaffehipsterne på Grünerløkka 

Vil ikke bli som Trigger
Stormyr sier at han for eksempel har stor tro på Trigger sitt utviklingskonsept, men han ønsker likevel ikke det samme for WAL.

- Vi tror ikke at det er enten/eller med markedskommunikasjon. Det er ikke sånn at kunden behøver enten innovasjon og nytenking eller kommunikasjon. Det er en enorm konkurranse over alt i alle bransjer, og det krever at man har kompetanse på alle felt. Å drive påvirkningsarbeid handler ikke alltid om kommunikasjon slik vi kjenner begrepet i tradisjonell forstand, mener Stormyr.

Daglig leder i Trigger, Bente Kvam Kristoffersen, sier beslutningen til TGI Fridays ikke er et resultat av den nye modellen til Trigger. 

- Dette er ikke et resultat av nye Trigger, men et resultat av en omorganisering hos kunden. TGI har i løpet av januar ansatt ny salgs- og markedsdirektør som ønsket å samarbeide med We Are Live. Det er riktig at vi har levert innsikt og analysearbeidet i fjor høst. Det videre arbeidet stoppet opp i forbindelse med omorganiseringen TGI gjorde internt. Vi skulle selvsagt gjerne tatt arbeidet videre, men har respekt for at Lars Lindø selv ønsker å ta valg om hvilket byrå han ønsker å samarbeide med, sier Kristofferen.