De høyst observante har kanskje allerede lagt merke til det – for noen måneder siden endret Høyre helt taktikk på bildedelingstjenesten Instagram. Teamet bak Høyres offisielle Instagram-konto har nemlig erstattet skrytebilder med selvironiske innlegg og memes, og har nå tatt igjen Arbeiderpartiet i antall følgere. Høyre er dermed det politiske partiet i Norge med flest Instagram-følgere. 

- Vi gjorde en «switch» til memes og innhold vi selv anser som morsomt, rett og slett fordi vi har utrolig mange morsomme politikere i Høyre. Mange synes kanskje politikk er kjedelig, men vi vil vise at det ikke nødvendigvis trenger å være det, sier Høyres digitalsjef Christian Laland.

Kontoen har i dag 10.300 følgere totalt, og ser ut til å være det eneste politiske partiet i Norge som satser fullt på humor på bildedelingstjenesten. Det er spesielt statsminister Erna Solberg og kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen som får gjennomgå. 

- Jeg skal innrømme at jeg var usikker på hvordan det skulle bli mottatt i partiet. Men da Erna Solberg selv likte en meme av seg selv og justisministeren under en brannøvelse med teksten «May the force be with you» kunne jeg puste lettet ut, innrømmer Laland.

Hørt i Nord-Norge tidligere i dag 🤓 #teamhøyre

Et innlegg delt av Høyre (@hoyre)

- Bedre å bjuda på
Det er Høyres egne sosiale medier-team som står for innholdet på Instagram-kontoen. De håper at humorsatsingen kan bidra til å endre holdningen blant unge om at all politikk er kjedelig, og mener Instagram er den beste plattformen å gjøre nettopp det på.

- For oss er det viktig å kommunisere med alle velgergruppene, og vi vet jo at aktivitetsnivået til ulike målgrupper er forskjellig fra kanal til kanal. Det er kanskje ingen overraskelse at vi snakker primært til de som er yngre via Instagram, og da er det helt naturlig at vi tilpasser innholdet til akkurat dem. At engasjementet har økt betraktelig etter at vi gjorde en justering kan jo vitne om at vi har truffet riktig, sier Laland til Kampanje.

- Det finnes nok kjedelige bilder av politikere i møterom ellers på Internett, og det innholdet er jo nettopp det; utrolig kjedelig. Da er det bedre å bjuda litt på og vise frem bredden av morsomme, flinke og artige politikere vi har i Høyre. Også er det jo mye morsommere for oss å jobbe med, det er jo en bonus.

Ap: - Kan lages mye satire av Høyre
Arbeiderpartiet med sine drøyt 9.300 følgere, kjører på den andre siden en mer «politisk korrekt» strategi.

- Det viktigste for oss uavhengig av kanal er at alle skal med, at arbeid til alle er jobb nummer en, og at en god skole og trygg eldreomsorg er viktigere enn skattekutt til de rikeste. På Instagram løfter vi dette frem med bilder som får fram vår politikk og våre politikere, og viser aktivitet over hele landet - noen ganger også med humoristisk vri, sier Bjørn Tore Hansen, kommunikasjonsrådgiver i Arbeiderpartiet. 

- Dere lar dere altså ikke inspirere av Høyre-humoren?

- Vi er veldig for humor og godt humør i politikken. Det kan jo lages mye satire på Høyres politikk, siden den fører til økende forskjeller og det høyeste antallet arbeidsledige i Norge noen sinne, men vi kommer nok ikke til å gjøre om Arbeiderpartiets Instagram til en ren humorkonto av den grunn, sier Hansen.

Delte Ap-video på egne sider
Også i går ble kreative grep tatt på Høyres sosiale medier-kanaler - denne gangen på partiets Facebook-profil. Arbeiderpartiets valgkampvideo «Ti grunner til at Norge trenger en ny regjering» ble delt av Høyre med kommentaren «Ukens kleineste video». De inviterte samtidig følgerne sine til å stille spørsmål i kommentarfeltet. 

- Videoen deres har en del påstander som rett og slett ikke holder seg. Derfor valgte vi å dele videoen, og samtidig invitere Facebook-brukere der ute til å stille oss spørsmål om de påstandene Ap legger frem, som vi mener er urimelige. Så langt har vi svart på godt over 100 spørsmål - og folk ser ut til å være fornøyd med å få Ap-videoen nyansert, sa Laland til Ståle Lindblads blogg i går. 

Høyre ble dog også inspirert, og kommer med en egen ti-punktsvideo i dag: «10 grunner til å stemme Høyre».

Les også: Disse skal lede deg gjennom valget på NRK

- Kort vei fra «kul» til «klein»
Ståle Lindblad, som først omtalte Facebook-grepet på sin blogg tidligere denne uken, er gründer og daglig leder i Areca Social som spesialiserer seg på sosiale medier. Etter at Lindblad oppdaget Facebook-posten til Høyre, begynte han også å følge partiet på Instagram.

- Jeg fulgte ikke @hoyre på Insta, men jeg gjør det nå. Jeg synes det var en morsom konto, og jeg tror den kan bidra til å menneskeliggjøre politikere. Det var litt «Jodel» (en sosiale medier-app hvor du kan legge ut anonyme poster, red.anm.) over den. Men jeg er litt spent på om den treffer de unge, for det er en veldig kort vei fra «kul» til «klein». Jeg tror den kan treffe, men har lært av barna mine at mitt «kul-barometer» ikke er helt synkronisert med deres, sier han.  

Facebook-ekspert:

Ståle Lindblad brukte hele januar til å analysere over 210.000 norske Facebook-poster fordelt på 9 bransjer, for å finne ut hva som gjør Facebook-sider gode og dårlige.