Norske USA-eksperter er like overrasket som alle andre over at Donald Trump gjør det så bra i presidentvalget.

- Noen advarte mot at meningsmålingene kunne bomme, noe de også har gjort, særlig i industristatene i Midtvesten, sier en av Norges fremste USA-eksperter, Jan Arild Snoen, til NTB.

Han medgir at valgresultatet kom som et sjokk, både på ham selv og trolig også på de fleste andre som følger amerikansk politikk tett.

- Ja, det gjorde jo det. Vi baserer oss hovedsakelig på meningsmålinger, og det har ikke vært andre klare indikasjoner på at de har vært feil, sier Snoen.

Meningsmålerne og tallknuserne spådde nesten unisont klar seier til demokraten Hillary Clinton, men den hang onsdag morgen i en syltynn tråd.

Uansett hvem som overtar som president i USA, så blir den aller største utfordringen å lappe sammen landet slik at det blir mulig å fatte riktige beslutninger, sier seniorforsker Svein Melby ved Institutt for forsvarsstudier (IFS).

Han er like overrasket som alle andre over Trumps suksess og mener valget er et uttrykk over hvor frustrerte mange amerikanere er.

- Ikke bare de som sliter økonomisk, for mange er også frustrerte over den politiske stillstanden i Washington og ønsker at noen skal komme utenfra og få systemet til å fungere igjen, sier Melby til NTB.

Trumps ukorrekte måte å opptre og uttrykke seg på er trolig noe av hemmeligheten bak oppslutningen om ham, mener han.

- Trump er en så utradisjonell kandidat at han drar stemmer i valgkretser som demokratene vanligvis har dominert. Det er åpenbart et veldig sterkt folkelig opprør mot den amerikanske eliten og det kommer særlig til uttrykk utover landsbygda, der republikanerne står sterkt, sier Melby.

- USA er et land i folkelig opprør mot eliten. Det var et polarisert land alt før valgkampen startet, og valgkampen har vært den styggeste i nyere tid, sier forskeren.

- Jeg har fulgt amerikanske presidentvalgkamper i minst 50 år og har aldri opplevd maken til tone og bitterhet og personangrep. Det har blitt en uhyre giftig atmosfære, mener Melby.

- Det snakkes mye USAs utenrikspolitiske utfordringer, om Kina, Russland og Midtøsten, men den største utfordringen og den største trusselen mot USAs maktposisjon, det er amerikanerne selv og deres interne krangel. (©NTB)