Nok en gang søker en stor humanitær organisasjon etter gratis arbeidskraft til kommunikasjonsarbeid. Det er beklagelig.

Det er ikke tvil om at praktikantstillinger kan være nyttig for både studenter og bedrifter. Men Kommunikasjonsforeningen mener at også praktikanter skal få betalt for den jobben de gjør. At Røde Kors nå søker etter to ubetalte studentpraktikanter i minst 40 prosent stilling i inntil ti måneder, er kritikkverdig.

Det er selvfølgelig en kostnad for en arbeidsplass å ha praktikanter. Derfor er det helt ok at lønnen er lavere enn den ville vært ved en vanlig ansettelse. En praktikant skal følges opp med veiledning og opplæring. Dersom praktikanter har selvstendige oppgaver uten oppfølging bør de derimot betales full lønn.

Kommunikasjonsforeningen oppfordrer derfor med dette norske virksomheter til å gi praktikanter og deltidsansatte studenter en anstendig betaling for arbeidet som utføres.

I forbindelse med Høgskulen i Volda sine årlige studentpraksiser for pr-studenter har Kommunikasjonsforeningen gitt en anbefaling på en månedslønn på minimum 9.400 kroner og kommer til å øke denne noe for neste års studenter.

Praktikantjobber er i liten grad regulert gjennom lovverket eller tariffavtaler. Kommunikasjonsforeningen oppfordrer derfor med dette norske virksomheter til å gi praktikanter og deltidsansatte studenter en anstendig betaling for arbeidet som utføres.

Therese Manus er daglig leder i Kommunikasjonsforeningen.