Kristian Norheim var inntil i sommer Fremskrittspartiets utenrikspolitiske talsperson, og og nestleder i forsvars- og utenrikskomiteen på Stortinget. Nå går han til Norges største PR-byrå, Gambit H+K, sammen med PR-veteranen og tidligere VG-journalist Tom Bøe og Arne Furumo. De tre vil være sentrale i Gambit H+Ks økte satsing på forsvar og sikkerhet.

- Jeg kjenner flere flinke folk i Gambit H+K som lenge har snakket varmt om det arbeidsmiljøet og den varierte hverdagen. Nå får jeg muligheten til bruke den politiske erfaringen min og hjelpe folk med å bedre forstå politiske prosesser, sier Norheim, som satt som vararepresentant i to år på Stortinget inntil Bård Hoksrud ble omplassert fra stillingen som statssekretær i Justisdepartementet til Stortinget i sommer. I tillegg å være nestleder for forsvars- og utenrikskomiteen på Stortinget, har han også vært medlem av Norges delegasjon til Europaparlamentet og til Nordisk råd. Norheim har også vært rådgiver for Frps Stortingsgruppe og partileder Siv Jensen.

Sitter på forsvarshemmeligheter
- Hvordan er du blitt kjent med ansatte i Gambit?

- Jeg har fulgt Gambit fra hine hårde dager da jeg var ungdomsleder i Fpu under Lars Erik Grønntun (styreleder i Gambit H+K og Europa-sjef i H+K).  Jeg har fått et godt inntrykk av Gambit, som er et mangfoldig PR-byrå som er mer opptatt av å hente inn flinke hoder enn kjente navn, sier Norheim til Kampanje.

- Hvorfor velger du PR-bransjen?

- PR-bransjen er et veldig spennende og litt nytt terreng for meg. Jeg har jobbet daglig med politikk i 12 år og nå har jeg fått en unik mulighet til å bruke kompetansen jeg har opparbeidet meg på noe nytt. Jeg kjenner folkene i Gambit godt fra før. Etter min mening er dette Norges beste PR-byrå og gleder meg til å bli en del av dette teamet, sier Norheim til Kampanje.

- Skal du nå selge din kunnskap om norsk forsvars- og sikkerhetspolitikk til høystbydende - eller sitter du på hemmeligheter som du aldri vil røpe?

-  Jeg kjenner til hemmeligheter som jeg ikke vil eller kan røpe. Det sier seg selv når man har sittet i den utvidete forsvars- og utenrikskomité (Består av medlemmene fra forsvars- og utenrikskomiteen, stortingspresidenten og partilederne. Forhandlingene holdes normalt hemmelige og det er referatforbud fra møtene. Red. anm.) Men jeg har en bred forståelse av hvordan det politiske systemet fungerer og har brede kunnskaper om de politiske prosessene.

- Flere, deriblant Eva Joly, har tatt til orde for at stortingsrepresentanter, i likhet med statsråder, bør ha tre års karantene før overgang til PR-bransjen. Hva tenker du om det?

- Det er ingen karantene nå og så overlater jeg til andre å mene om det skal innføres. Jeg hadde tre måneder med fratredelsesytelse i sommer og var da på leting etter jobb. Mye av det man får vite som politiker er ferskvare. Det er mer kompetansen om og forståelsen av systemet som jeg tar med meg videre til Gambit, svarer Norheim.

Satser på PR i forsvarsindustrien
Bakteppet for at Gambit henter inn nye folk til sin «spesialstyrke», som skal byråets spyddspiss innen forsvars- og sikkerhetssektoren, er den turbulente situasjonen i internasjonal politikk. Høyere spenning mellom Vesten og Russland preger også Norge i stor grad. Forsvarsjefens fagmilitære råd er på trappene og snart kommer også Forsvarets langtidsplan. I tillegg er Norge tett på den sikkerhetspolitiske utviklingen i nord.

- Det totale bildet er med andre ord komplekst og det samme er de politiske prosessene. Med Kristian Norheim, Tom Bøe og Arne Furumo står Gambit enda bedre rustet til å lose kunder gjennom omveltningene som kommer, sier Gaute Engbakk, administrerende direktør i Gambit H+K.

Gambit H+K har i flere år solgt tjenester innen kommunikasjon og myndighetskontakt til kunder innen for forsvars- og sikkerhetssektoren.

- Vi merker også at internasjonale forsvarsbedrifter etterlyser nettopp slike tjenester i Norge. Vi ser at spesielt fokuset på forsvar har økt betraktelig i samfunnet det siste året. Samtidig vet vi at er komplekse politiske prosesser på gang. Jeg er derfor veldig fornøyd med at vi har styrket laget på forsvar og sikkerhet, sier Engbakk.

 Artikkelen fortsetter under bildet.

Milliardinvesteringer:

Norge har bestilt 52 kampfly av typen F35 for nærmere 70 milliarder kroner. Det norske Forsvaret skal rustes opp i årene fremover og Gambit ønsker å posisjonere seg innen samfunnskontakt og kommunikasjon innen forsvarsindustrien. Foto: Reuters.

Leder for samfunnskommunikasjon i Gambit H+K, Jan Ottesen, sier til Kampanje at det norske Forsvaret står overfor enorme investeringer i årene som kommer.

- Årlig kjøper forsvaret inn for over 8 milliarder kroner.  Det er imidlertid investeringene som kommer i Norge de neste årene som er mest interessante. Det norske forsvaret står ovenfor store omstillinger og det er ventet at Forsvaret kan komme til å investere flere titall milliarder kroner de neste årene, sier Ottesen.

- Byr det på noen juridiske eller moralske utfordringer for Gambit at Norheim kommer så å si rett fra vervet som nestleder i Stortingets forsvars- og utenrikskomité, eller er det kun en fordel for dere?

- Kristian er en dreven politiker som vil håndtere overgangen på en god måte, det er derfor han begynner hos oss. Vi ser ikke på det som et problem, men det er viktig at rollene er tydelige. Hvordan han skal håndtere sin rolle som vararepresentant til Stortinget er noe som han finner ut av i dialog med Fremskrittspartiets stortingsgruppe. Han har varslet Frp om at han har begynt i Gambit, forteller Ottesen.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Ny tropp i Gambit:

Tom Bøe, Arne Furumo og Kristian Norheim skal i Gambit H+K jobbe med forsvars- og sikkerhetssektoren.

Tom Bøe er en prisvinnende journalist og redaktør med lang fartstid fra VG. Han har siden 2005 jobbet som selvstendig rådgiver og gjennomført en rekke medietreninger for Forsvaret og forsvarsindustrien. Etter at han sluttet i VG i 2001, har han jobbet i PR-byråene Madland & Wara og Kreab.

Arne Furumo kommer til Gambit H+K fra en seniorrådgiverstilling i det nordiske politikkrådgivningsselskapet Rud Pedersen Public Affairs Company. Som rådgiver har han jobbet med norske og internasjonale selskaper innenfor bransjer som samfunnssikkerhet- og beredskap, forsvar, samferdsel, helse og IT.

Les også: Kraftig millionsmell for Gambit

Les også: Nomeland slår tilbake mot Grønntun