Navn: Even Sandvold Roland
Stilling: Konsulent i Varde Hartmark
Årets ferie: Oslo
Den perfekte sommermaten: Fet, rå laks i silketynne skiver med assortert frukt og grønnsaker.

- Du arrangerer en utflukt i sommer og inviterer tre gjester. Hvem tar du med og hvor går ferden?

- Tim Cook, Johan H. Andresen og gründeren av Fuglen. Proppfull av beundring over arbeidet til alle tre. Vi drar dit det er sol og et vanvittig stort whiteboard.

-  Kommer du til å lese flest nyheter i sommer via Facebook–profilen din eller på VG.no?

- Facebook. Samt diverse utenlandske medier og aggregatorer.

- Hvordan står det til med linær–tv–seingen?

- For mitt vedkommende avgikk linær–TV med døden for syv–åtte år siden. Å tilpasse kalenderen til en kanals sendeplan er uaktuelt. Noen få unntak har det vært, for eksempel direktesendingen av Aarebrots fabelaktige foredrag om krigen.

- Hva gjør du for å holde deg oppdatert på den teknologiske utviklingen i jobben din?

- Jeg prøver å lære av andre, diskuterer ofte og mye med mine mentorer, følger med på flere teknologiblogger, og leser mye.

- Du får 100 millioner kroner til fordeling på høstens medie– og kulturbudsjett. Hvem får pengene?

- Jeg ville laget insentivordninger for å skape digitale nyhetsplattformer tilpasset dagens teknologi, og for å finne nye forretningsmodeller for nyhetsmedier.

- Hvilket terningkast gir du medieminister Thorhild Widvey?

- Terningkast blir en endimensjonal måte å vurdere noe så omfattende som en ministers arbeid. Jeg synes det virker som om hun gjør en god jobb. Særs viktig, både symbolsk og i praksis, er det å sidestille nyheter på nett og papir momsmessig.

- Hva er det første du tenker på når du hører Content Marketing?

- Det evige semantiske flisespikkeriet og begrepsjåleriet fra en bransje som burde tenke mindre på buzzord og mer på hvordan de kan løse kundenes problemer på interessante måter. Innholdsdrevet markedsføring er absolutt spennende, men jeg synes vi kler keiseren i litt for mange nye klær om dagen.

- Hvem eller hva irriterer deg aller mest i den norske medie– og kommunikasjonsbransjen?

- Jeg synes det er mye fekting rundt fagsiloer. Byråer og såkalte eksperter vil gjerne hegne om sitt favorittverktøy eller metode, slik vi for eksempel så med den omdiskuterte kampanjen for papiravisannonser i høst. Merlin Mann, en av mine helter, sa følgende for noen år siden: "Hvis ditt eneste verktøy er en hammer, ser alle problemer ut som spikere". Verktøy bør ikke være et mål i seg selv, men noe vi velger fordi det er best egnet til å løse et gitt problem.

- Norske nettaviser fyller 20 år i år. Hva har vært høydepunktet og hva har vært den største skuffelsen?

- Jeg synes det glimtes til med kule satsninger med jevne mellomrom. VGs skyssentral under vulkanutbruddet for noen år siden og satsningen på sjakk er gode eksempler. Den største skuffelsen er definitivt den pågående diskusjonen rundt Adblock og betalingsmurer. Defensivitet og sentimentalitet rår i en tid hvor norske medier har et hav av muligheter til å fornye seg og bli best i verden.

- Hvilket medie– eller kommunikasjonsselskap kunne du tenke deg å lede?

- Min hemmelige drøm er å lede kommunikasjonsavdelingen i SAS. Jeg synes de har en knallbra merkevare og gjør mye spennende om dagen. Ikke si det til noen, da.