Det er nå 30 år siden PR og kommunikasjon ble en del av norsk akademia. Året da de første PR-studentene startet på BI var det publisitet og presseomtale som var selve fundamentet i utdanningen, men i dag ligger kravene på et helt annet nivå. Med en bransje som stadig blir viktigere for norske virksomheter, må de ferdigutdannede ha innsikt i både økonomi og strategi.

Gillian Warner-Søderholm, leder ved Institutt for Kommunikasjon og Kultur ved Handelshøyskolen BI, mener en forankring i økonomi- og ledelsesfag vil gagne både studentene selv, så vel som bransjeaktørene.

- Kunnskap om økonomi står sentralt i både offentlig og privat sektor. Vi forplikter oss til å forberede studentene våre til den virkeligheten. Dokumentert innsikt i økonomiske fag, ledelse og strategi er en klar fordel, og organisasjoner er vel tjent med å knytte til seg kandidater som innehar denne innsikten, forklarer Warner-Søderholm.

I studieåret 1984/85 kom BI med Norges første utdanning innenfor PR. Programmet ble etter hvert et to-årig høyskolekandidatstudium i "Informasjon og samfunnskontakt". Datidens program bygget tungt på en forståelse av at publisitet og presseomtale var svært viktig, og PR-guru James Grunigs betoning av det viktige i å bygge langsiktige relasjoner mellom organisasjoner og interessenter.

Siden den tid har mye forandret seg, både for studentene og verden rundt. Konkurrerende utdanningsinstitusjoner har kommet på banen og flere virksomheter har fått øynene opp for viktigheten av kommunikasjon.

- Før klarte man seg kanskje med å være flink til å skrive, men det holder ikke i dag. Det er nok en større erkjennelse blant studentene nå for at vi lever i en økonomisk verden og at det er vesentlig å få med seg den type kunnskap og innsikt i det man går ut fra skolen. Nå har offentlig sektor begynt å rekruttere en stor del av PR-studentene våre og det gleder vi oss over, sier førsteamanuensis og associate dean for PR-programmet ved Handelshøyskolen BI, Tor Bang.