Onsdag møtes Kringkastingsrådet. Her er blant annet podkasten «Sophie & Fetisha» tema. Hele 42 klager på podkasten har kommet inn til K-rådet.

- Jeg reagerer kraftig på at dere hyrer inn Sophie Elise som nytt flaggskip og trekkplaster, skriver en klager.

Om det var riktig å engasjere influenserne til å lage podkast for NRK blir diskusjonstema i K-rådet.

En annen klager reagerer på uttalelsene om at Sophie Elise og Fetisha er hyret etter NRKs ønske om å nå ut til et ungt publikum.

- Sophie Elise kan nok ved første øyekast fremstå som en sterk kvinne, veganer og opptatt av miljø. Men NRK glemmer at hun er kåret til Gullbarbie for å være et dårlig forbilde, nettopp for unge jenter, skriver en annen klager.

Gullbarbie-prisen blir nevnt i flere av klagene NRK har mottatt.

Influenseren vant Gullbarbien i 2021. Prisen deles ut av Redd Barna Ungdom og går til den aktøren som har fått ungdom til å føle seg verst gjennom bruk ensidige skjønnhetsindealer, gamle kjønnsroller og unødvendig seksualiserng. Det er barn og unge selv som nominerer og stemmer frem vinneren.

Har høstet kritikk
Podkasten har også tidligere blitt utsatt for kritikk. Blant annet var professor i journalistikk, Svein Brurås, ute og kritiserte lanseringen av podkasten. Han mente nyhetssakene som ble laget i forbindelse med første episode, og Sophie Elises gjesteinntreden på programmet Lindmo, fremstod som en åpenbar lanseringstaktikk fra NRK.

- Det handler ikke om en seriøs journalistisk vurdering av nyhetsverdi eller informasjonsverdi. Det handler om å promotere NRK selv. Vi har sett tidligere at NRK noen ganger fremstår som mer kommersiell enn de kommersielle nyhetsmediene, sa medieprofilen til Kampanje.

Les også: Mediekritikere refser NRKs Sophie Elise-dekning: - Handler ikke om seriøs journalistikk

Av andre tema som blir tatt opp i onsdagens K-råd er blant annet den nye NRK-serien «Gutta på skauen» og dekningen av dronning Elizabeths død og begravelse.

Totalt har det kommet inn 162 henvendelser til Kringkastingsrådet siden forrige møte.

Les også: NRK svarer på Sophie Elise-kritikken: - Forstår at det blir spørsmål rundt disse tingene