I sommer rettet TV 2-reporter Fredrik Græsvik sterke anklager mot finansmann Eirik Furuseth. Den rutinerte TV 2-reporteren tok både kontakt med Furuseth selv og hans arbeidsgiver med udokumenterte påstander om hatytringer og trusler om påfølgende mediedekning etter at Furuseth hadde nevnt nyhetsredaktør Karianne Solbrækkes tidligere relasjon til Arfan Bhatti i en kommentar i sosiale medier.

TV 2 har i etterkant beklaget hendelsen og tidligere i august møtte Eirik Furuseth TV 2-sjefen i mediehusets lokaler tidligere. Det ble et konstruktivt møte ifølge Furuseth.- Olav Sandnes etterlot et veldig godt inntrykk. Han bidro til å gjenreise tilliten min til at de forstod alvoret i saken og at de hadde et oppriktig ønske om å beklage. Det var et godt møte for min del, sier Furuseth til Kampanje.
Han synes likevel ikke saken burde stoppe der og mener det bør bli en presseetisk diskusjon om hvordan medieaktører bruker makten sin for å oppnå fordeler eller utøve hevn, slik Furuseth mener at Græsvik gjorde i dette tilfellet.- Jeg tenker på brutaliteten i Fredrik Græsviks oppførsel og hva det kunne ha ført til. Jeg har en sterk posisjon hos min arbeidsgiver og en daglig leder som slo tilbake, men det kunne fått helt andre konsekvenser hvis han ikke hadde kjent meg godt nok til å umiddelbart tatt mitt parti.

I et debattinnlegg hos Aftenposten denne uken, oppfordrer nå Furuseth mediene til å ta en grundig diskusjon om pressens etiske regelverk er godt nok. 

Les mer: Furuseth vil ha Presseforbundet på banen: - Forsøk på karakterdrap- Vag begrunnelse
Selv om han oppfordrer Presseforbundets generalsekretær Elin Floberghagen til å bruke sin initiativrett for å klage saken inn til Pressens faglige utvalg, understreker Furuseth at det er ingenting som står i veien for at han selv sender inn en klage.- Det må jeg vurdere. Nå forstår jeg på Floberghagen at de ikke ønsker å bruke initiativretten, sier Furuseth

I et intervju med Aftenposten i dag viser Floberghagen til at initiativretten sjelden brukes. 

- Den brukes i tilfeller som er veldig prinsipielle, eller i tilfeller hvor vedkommende ikke kan forventes å kunne klage selv. Vi har ikke vurdert å bruke initiativretten i denne saken, da Furuseth virker fullt ut i stand til å klage selv, sier hun til avisen.
- Hva tenker du om det?- Jeg synes begrunnelsen er litt vag, sier Furuseth til Kampanje.- Overraskende svakt
Finansmannen mener adferden til Græsvik kan være brudd på flere punkter i Vær Varsom-plakaten, ikke minst punkt 2.2 som slår fast at redaktøren og den enkelte redaksjonelle medarbeider skal verne om sin uavhengighet, integritet og troverdighet.Furuseth reagerer også på at det gikk to dager fra han tok kontakt med TV 2 før de gikk ut og beklaget hendelsen.- Man kan ikke sende en sånn påstand til en arbeidsgiver og ikke umiddelbart rette opp når du blir gjort klar over det. Det var overraskende svakt, sier Furuseth.- Hull i presseetikken
Ikke minst burde saken åpne for en presseetisk diskusjon om Vær Varsom-plakaten fanger opp maktmisbruk blant medlemmer av pressen, mener han.- Utfra denne opplevelsen synes jeg det er et hull. Representerer du et stort mediehus så vil du automatisk forvalte mye makt og da bør man tenke på hvordan man oppfører seg. Her bør Presseforbundet pløye ny presseetisk mark.- Har møtet med Sandnes vært nok for å gjenreise tilliten din til pressen eller trenger du at saken behandles av PFU?- Jeg tror at i den tiden vi er i nå, så er redaktørstyrte medier og gravende journalistikk viktigere enn noensinne. Demokratiet er på vikende front mot autokratiet, derfor er det viktig at vi har en fri presse. Samtidig er det ekstremt viktig at tilliten til den frie pressen ikke forsvinner.- Har du hatt kontakt med Græsvik selv?- Nei. Han referer til at han har sendt en beklagelse. Den har stått i VG, så folk får selv vurdere hva de synes om den.

TV 2: - Ikke slik vi skal jobbe
Kampanje har spurt TV 2-sjef Olav T. Sandnes om han vil oppfordre Furuseth til å klage hendelsen inn for PFU.

- I denne saken har vi beklaget både offentlig og personlig til Eirik Furuseth. Det er ikke slik vi skal jobbe i TV 2, skriver Sandnes i en tekstmelding til Kampanje.

- Generelt vil vi alltid oppfordre dem som ønsker det å bruke klageretten. Samtidig oppfordrer PFU i klagesaker at partene snakker sammen, med tanke på å komme frem til en minnelig løsning. Det har vi også gjort i denne saken. Dermed står Furuseth helt fritt til å benytte seg av klageretten om han ønsker det, avslutter han.

Les også: Kritiserer Medie-Norge for «total stillhet» om TV 2-Græsvik: - For drøyt