Navn: Mala Wang-Naveen

Alder: 45 år

Stilling: Kommunikasjonssjef i Sintef Digital, sitter også i sentralstyret i Kommunikasjonsforeningen

- Hvor går årets ferie?

- Den begynte på hytta som deretter ble overlatt til leieboere. Siden barna for første gang hadde egne ferieplaner kunne vi ta turen til utlandet. Det ble mat- og vinferie i San Sebastian. Deretter venter en uke på Rorbu på Sørlandet før vi med et smell er tilbake i hverdagen. 

- Du var redaktør for antologien «Norsk nok» etter at debattredaktør Ahmed Fawad Ashraf satte fyr på debatten med et innlegg i Avisa Oslo. Hva overrasket deg mest med debatten som fulgte?

- Det som overrasket meg er hvordan veldig mange i dagens polariserte debattklima hadde behov for å nyansere og forklare hva som menes med identitet. En ting er alle som bidro i boken med sine historier, men i debatten var det tidvis nesten absurd hvordan det fremsto som om den nasjonale fellesidentiteten liksom skulle være svaret på alle våre problemer. I ettertid lurer jeg på om våre personlige historier blir desto viktigere når vi ikke gjenkjenner oss i «den globale landsbyen» Man kan jo lure: Hvem er jeg når jeg ikke er noen? Når landegrenser, hudfarge, kjønn og etnisitet ikke lenger er spikret fast? Det er unektelig noe rart i tiden vår når selv «hvite menn som pusher 50» føler seg som en minoritet.

- Du arrangerer en utflukt i sommer og inviterer tre gjester. Hvem tar du med, hva spiser dere og hvor drar dere?

- OK, så stedet må bli den nylagte stein-patioen på hytta vår som heter Solheim. Jeg inviterer med meg forfatter og Morgenbladets politiske redaktør Lena Lindgren fordi jeg nettopp har lest hennes fascinerende bok Ekko som omhandler hva den digitale verden gjør med oss. Jeg har lyst til å utfordre henne på en del ting hun hevder, derfor inviterer jeg også mannen hun jakter på i boken, den mystiske Silicon Valley-investoren, Peter Thiel, som for tiden prøver å bygge opp Trumps arvtaker. For å gjøre denne utflukten fullkommen må jeg få med meg noen som kan utfordre dem alle, og det tror jeg kan være satirikeren Trevor Noah. Jeg hadde servert dem noen gode Rioja-viner og indisk-baskisk tapas. Ikke spør meg hva det er. 

- Hva er du god og hva er du dårlig til?

- Jeg har fått beskjed om at jeg er veldig dårlig på å slappe av. Jeg er sånn som tror jeg at jeg må brette tøy mens jeg ser Dagsnytt 18 og skriver e-poster i hodet. Jeg er god på det sosiale og har ofte litt vel heftig kalender, så jeg prøver å bli bedre på å legge vekk mobilen, prioritere søvn og hvile. 

- Både prisene og rentene på boliglånet øker. Hva blir det første som ryker av forbruk dersom du må stramme inn livreima?

- Restaurantbesøk og reiser. Og «silly shopping» som man gjør for godfølelsen mer enn fordi man virkelig trengte den dingsen. 

- NRK slettet nylig Facebook-siden til NRK Nyheter med over en halv million følgere. Var det riktig og bør flere medier følge etter?

- Dette er en komplisert sak som vi har brukt mye tid på i Kommunikasjonsforeningen. Foreningen fikk foretatt en risikovurdering og landet på at det var forsvarlig for oss å være på Facebook av hensyn til vår målgruppe. Personlig mener jeg hver statlige virksomhet må gjøre sin egen risikovurdering. Når det er sagt, det er nok ikke en enkel sak for en statlig virksomhet i Norge å overlate dataene for 500.000 norske skattebetalere til Silicon Valley. 

- Hvorfor er det greit med fast track på flyplassen, men ikke på Tusenfryd?

- Dette er to veldig forskjellige ting. Jeg reiser en del i jobb, da er det fasttrack slik at jeg kan komme meg hjem kjapt til middag med mine barn. Men jeg er ikke en jobbsituasjon på Tusenfryd, der kan mine barn helt fint stå og vente på sin tur sammen med meg. 

- Prinsesse Ingrid Alexandra er fylt 18 år og de første kjæreste-oppslagene er allerede publisert. Må Slottet akseptere at mediene snur hver stein i prinsessens privatliv?

Det minst interessante «kongelige» oppslaget jeg har sett var nylig i D2, av prinsessens influencer-kusine. Hun fikk forsiden og flere sider til å snakke om Insta-kontoen sin. Så da er spørsmålet, skal kongefamilien få lov til å bruke pressen når det selv behager dem? Eller skal vi late som om mediene ikke er en viktig brikke i monarkiets imagebygging? Uansett, som medmenneske med barn på vei inn i tenårene så synes jeg Ingrid Alexandra skal få lov til å utforske kjærligheten uten medienes innblanding. 

- Hvem har den største PR-jobben liggende foran seg hvis de skal rette opp imaget sitt? 

- Jeg fikk økt respekt for Krf-leder Kjell Ingolf Ropstad da han forklarte sitt skattesvik med at han ble grådig. Jeg tror mange kunne ha lært av dette, har du dummet deg ut må du legge kortene på bordet, stå i skammen og skrive en bok senere. Da finnes det tilgivelse. Og man trenger da ikke å være kristen eller kommunikasjonssjef for å se dette. 

- Stortingets talerstol blir din for en dag. Hvilken sak vil du heise frem som den viktigste? 

-Utdanning! Styrk lærerutdanningen, gjør utdanning til vår fremste eksportvare og bygg verdens beste skoler og universiteter. Vekk med lekser, gi barna heller lengre og skjermfrie skoledager og fritidsaktiviteter som er koblet sammen med skolen. Og en gang for alle, lag kantiner som serverer næringsrik mat på alle norske skoler.