Distribusjonsavtalen mellom Get-eier Telia og TV 2 utløper 31. mai, og kommunikasjonsdirektør Sarah Willand sier til VG at forhandlingene har vært vanskelige.

Hun utelukker ikke at det kan bli brudd.

- Hovedkanalen vår har aldri gått i brudd før, men vi kan ikke gi bort innholdet vårt, det håper jeg Get-kundene forstår, sier Willand til VG.

- TV 2 kom til oss med det vi vil kalle for et ekstremt prisforslag. Jeg kan ikke gå inn på eksakte summer, men det ble nesten litt useriøst. Dette uten at det er snakk om mer innhold og valgfrihet for våre kunder, sier kommunikasjonsdirektør i Telia, Henning Lunde.

I mars mistet 500.000 kunder tilgang til TVNorge og Discoverys øvrige TV-kanaler i seks dager som følge av at Telia og Discovery brøt forhandlingene.

Overfor Kampanje forteller Sarah Willand at hun opplever at de står langt fra hverandre i forhandlingene.

- Vi opplever at Telia kommer til bordet med veldig liten betalingsvilje. De vil betale mindre for mer innhold. Det går ikke. Allerede neste sommer har TV 2 for eksempel et betydelig større sportstilbud enn i dag. De åpner også for å forhandle om en langsiktig avtale, og det ønsker også vi, men vi opplever at det ikke vil være mulig på den korte tiden vi har.

- Hva går Telias kunder glipp av dersom TV 2s kanaler forsvinner?

- Det er et spørsmål både på kort og lang sikt, avhengig av hvor lenge et eventuelt brudd varer. Vi har «Åsted Norge», som har hatt en fantastisk vår, Nyhetskanalen som har hatt en veldig positiv utvikling i den ekstraordinære tiden vi har vært i, og så venter vi fortsatt i spenning på når fotballen starter opp igjen. Vi har også en rekke andre programmer som «Allsang på grensen» i sommer, i tillegg til flere spennende nye egenproduksjoner i sommer som vi lanserer i løpet av kort tid. 

- Sitter dere med dårligere forhandlingskort ettersom sporten har tatt koronapause?

- Vi skulle hatt en fantastisk vår og sommer med mye sport, og dette er innhold som ville trukket mange seere, selvfølgelig. Der er TV 2s tilbud akkurat nå svekket. Vi har hatt en ekstraordinær situasjon som har vært krevende og som har rammet oss hardt på mange måter. Men vi ser at folk søker til oss og andre nyhetsformidlere i denne tiden, fordi informasjonen og innholdet vi lager er viktig for folk – både i krise og til hverdags. Det sier noe om posisjonen vår.