TV 2s kommunikasjonsdirektør Sarah Willand beskylder Discovery for å sende ulovlig reklame. Hun bør vite at det ikke er sant, men sier det likevel.

Til Kampanje uttaler Willand følgende: «Jeg vil heller si at alle bør følge loven. Det er ikke sånn at TV 2 nødvendigvis har noe å tjene på at de andre kutter ut den ulovlige reklamen, da vil det mest sannsynlig bli hardere kamp om de lovlige reklamekronene, så det er ikke noe som vil gagne oss direkte, sier hun.»

Les også: Magnus Carlsen-reklame skal vises på TV3 og Discovery – men på TV 2 er den samme filmen forbudt

TV 2 vet godt at Discovery ikke sender ulovlig reklame. De har selv satt seg godt inn i regelverket for reklame på kanaler fra utlandet, noe Kampanje tidligere har dekket.

Det finnes nemlig ingen hjemmel i norsk lov for å kunne stoppe spillreklamen som sendes på utenlandske TV-kanaler i Norge i dag, selv om reklamen retter seg mot et norsk publikum. Det er nettopp derfor man har kommet med et forslag som skal endre lovgivningen. Men selv lovendringen vil ikke gjøre reklamen ulovlig – den ulovliggjør bare «formidling» av reklamen, og vi tror faktisk at dette lovforbudet er i strid med Norges EØS-forpliktelser.

Norge kan ikke regulere innholdet på utenlandske kanaler.

Vi fikk ekspert i Europarett og immaterialrett, professor Ole-Andreas Rognstad til å vurdere lignende uttalelser i fjor. Hans vurdering er krystallklar: «det [finnes] ingen rettsregler eller vedtak som gir grunnlag for å si at pengespillreklamen i utenlandske TV-sendinger som mottas i Norge er ulovlig etter norsk rett», fastslår han.

Likevel omtaler Willand reklamen som ulovlig. Det er direkte villedende.